Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας είναι το μισό κομμάτι από το οποίο αποτελείται το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Το άλλο μισό είναι η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Μπορεί να μοιάζει μπερδεμένο, αλλά αφού θα ταξιδέψουμε μέχρι εκεί, ας ξεμπερδευτούμε κιόλας!

Με πρωτεύουσα την Μπάνια Λούκα, αυτή η χώρα είναι ταξιδιωτικά, αυτό το κάτι διαφορετικό που έψαχνες!

bosnia herzegovina happy traveller (59)

Χώρα: Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας
Πρωτεύουσα: Μπάνια Λούκα
Γλώσσα: σερβικά, βοσνιακά, κροατικά
Πληθυσμός: 1.326.991
Νόμισμα:Μετατρέψιμο Μάρκο Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (BAM)
Πολίτευμα: Κοινοβουλευτικό Σύστημα
Ώρα: -1 ώρα (σε σχέση με την Ελλάδα)

ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑ:
Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας όπως είπαμε είναι το μισό κομμάτι από το οποίο αποτελείται το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Το άλλο μισό είναι η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι η Μπάνια Λούκα, ενώ πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι το Σεράγιεβο ή Σαράγιεβο. Είναι δύο ξεχωριστές χώρες αλλά στην συνείδηση των πολλών έχει αποτυπωθεί λανθασμένα ως μια με το όνομα Βοσνία & Ερζεγοβίνη, πράγμα που είναι λάθος.

Γενικές Πληροφορίες:
Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας καταλαμβάνει το 49% του εδάφους της Βοσνίας και το 40% του πληθυσμού. Το νόμισμα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι το μετατρέψιμο μάρκο (BAM). Το Republika Srpska σημαίνει “Σερβική Δημοκρατία”. Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ιδρύθηκε 9 Ιανουαρίου του 1992. Πρωτεύουσα της είναι η Μπάνια Λούκα.

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω:
Το φαγητό στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν διαφέρει και πολύ από εκείνο της Σερβίας για αυτό το λόγο καλό είναι πριν επισκεφθείς αυτή τη χώρα να μελετήσεις καλά τον πλήρη γαστρονομικό οδηγό μας για το παραδοσιακό φαγητό στη Σερβία και να δοκιμάσεις τσεβάπι, μπουρέκ και τόσες ακόμη νοστιμιές.

Που να πάω – Τι να δω:
Όταν επισκεφθείς την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα πρέπει να είσαι έτοιμος για μια εντελώς καινούρια εμπειρία. Η επίσκεψη σε αυτή τη χώρα αλλά και οι διαφορετικοί προορισμοί που θα δεις θα είναι ιδιαίτεροι και γεμάτοι από την πρόσφατη και έντονη ιστορία του τόπου. Φυσικά θα ξεκινήσεις το ταξίδι σου από την πρωτεύουσα Μπάνια Λούκα. Αφού ανακαλύψεις το κέντρο της πόλης, κάνεις βόλτα στην αγορά και δεις τα βασικά αξιοθέατα θα ξεκινήσεις το road trip για να γνωρίσεις και τη γύρω περιοχή. Επόμενη στάση θα πρέπει να είναι η περιοχή Canyon όπου γίνονται αρκετές δραστηριότητες με κυριότερη το ράφτινγκ στον ποταμό. Έπειτα θα είχε ενδιαφέρον να περάσεις και από το Σεράγιεβο για να δεις πως είναι η πολύπαθη πόλη σήμερα. Μια πόλη που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς είναι το Βίσενγκραντ με την πανέμορφη και γραφική γέφυρα. Σου προτείνουμε να συνεχίσεις το ταξίδι σου με το Εθνικό πάρκο Σουντζέσκα (Sutjeska) που είναι και ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα της χώρας. Εκεί θα δεις το μνημείο πολέμου αλλά και το μουσείο της περιοχής. Τέλος, ολοκλήρωσε αυτό το ταξίδι με μια στάση στο Τρεμπινιέ που είναι μια πολύ όμορφη και -σχετικά- μικρή πόλη. Δοκίμασε τα τοπικά κρασιά και αφέσου στη μαγεία της περιοχής.

Που να μείνω:
Κάνοντας το road trip που προαναφέραμε μπορείς να μείνεις στα ξενοδοχεία που μείναμε και εμείς. Με σειρά επίσκεψης ξεκινάμε από το Hotel Palace που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης Μπάνια Λούκα, έπειτα συνεχίζουμε με το Andricev Konak Hotel στο Βίσενγκραντ και συνεχίζουμε με το Mladost Hotel στο εθνικό πάρκο Σοντζέσκα. Τέλος ολοκληρώνουμε το road trip με το ξενοδοχείο VinoPolis στο Τρεμπινιέ. (Για να κλείσεις δωμάτιο σε οποιοδήποτε από αυτά τα ξενοδοχεία, πάτα επάνω στο όνομα αυτού που θέλεις, στο ενεργό link.)

Επεισόδια στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας:
Happy Traveller στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (ΜΕΡΟΣ Α)
Happy Traveller στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (ΜΕΡΟΣ Β)

1 COMMENT

  1. Καλησπέρα!
    Είδα σήμερα τα επεισόδια για τη Βοσνία. Πολύ καλό. Κάποια από αυτά τα μέρη τα έχω επισκεφτεί 1-2 φορές στα πλαίσια Road trip με το αυτοκίνητό μου. Μια παρατήρηση. όταν ήσουν στο Σαράγιεβο είπες πως οι εικόνες του πολέμου σβήνουν σιγά-σιγά. Δυστυχώς δεν θα σβήσουν ποτέ. Αδιάψευστος μάρτυρας τα δεκάδες νεκροταφεία που βλέπεις παντού ένα γύρω. Ακόμα και πάρκα χρησιμοποίησαν γι αυτό το σκοπό. Αν ταξιδέψεις πιο νότια θα δεις παντού στις πινακίδες να έχουν διαγράψει με σπρέϊ το σέρβικο ή βοσνιακό τοπωνύμιο, ανάλογα σε ποια περιοχή είσαι. Δυστυχώς το μίσος θα κρατήσει για πολύ ακόμα
    Καλή συνέχεια!
    Δήμος Φιωτάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here