askitaria-pithio-olympos-happy-traveller-6

Η δυτική πλευρά του Ολύμπου είναι μια εξαιρετική περιοχή με έντονη βλάστηση και υπέροχα χωριά. Μπορείς να εξερευνήσεις αυτή την πλευρά του Ολύμπου με το αμάξι ή και περιπατητικά και να ανακαλύψεις κάθε όμορφη γωνιά της περιοχής. ΚαλύβιαΚοκκινοπηλός, Πύθιο και Ολυμπιάδα είναι κάποια από τα πιο όμορφα σημεία που πρέπει να σταματήσεις στο ταξίδι σου. Πάμε να τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

1. Καλύβια

Τα Καλύβια είναι χτισμένα σε υψόμετρο 700 μ και απέχουν από την Ελασσόνα 22 χλμ. Το χωριό αυτό είναι δημιούργημα των κτηνοτρόφων του Κοκκινοπηλού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Οι 500 κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Στα Καλύβια γίνεται πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο και είναι ένα χωριό που διατηρεί ζωντανά τα  ήθη και τα έθιμα του τόπου. Τα Καλύβια διαθέτουν και ορειβατικό σύλλογο ο οποίος ιδρύθηκε το 1993. Στο χωριό μπορείς να γευτείς και να αγοράσεις ντόπια κρέατα και εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα Καλύβια είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα στάση στο ταξίδι που θα κάνεις και θα σου αφήσει εξαιρετικές αναμνήσεις.

kalyvia-copy

2. Κοκκινοπηλός

Ο Κοκκινοπηλός είναι το ορεινότερο χωριό του νομού Λαρίσης και θεωρείται το ψηλότερο χωριό του Ολύμπου. Η μικρή πλατεία του, η γραφική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αλλά και η γαλήνη που σου χαρίζει η εξαιρετική θέα του, το καθιστά μια εξαιρετική στάση στο ταξίδι σου. Ο Κοκκινοπηλός είναι ένα όμορφο και γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφθείς.

kokkinopilos-happy-traveller-4

3. Πύθιο

Το Πύθιο είναι τοποθετημένο στις δυτικές πλαγιές του Ολύμπου με μέσο υψόμετρο τα 680 μέτρα. Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Σέλλος αλλά το 1928 άλλαξε και ονομάστηκε με την σημερινή (Πύθιο). Η ονομασία του χωριού “Πύθιο” πιθανολογείται ότι προέρχεται από τον θεό Πύθιο Απόλλωνα, που λατρεύονταν ιδιαίτερα εκεί. Το Πύθιο είναι ένας τέλειος τρόπος για να ανακαλύψεις την ομορφιά που κρύβουν τα ελληνικά χωριά του Ολύμπου. Βάλ’ το στο  πρόγραμμά σου.

pithio2-copy

4. Ασκηταριά Πυθίου

Τα Ασκηταριά του Πυθίου είναι ίσως από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής. Αξίζει και με το παραπάνω να πας μέχρι και εκεί και να ανακαλύψεις αυτούς τους μεταβυζαντινούς θησαυρούς. Το σπηλαιώδες Ασκητήριο του Τιμίου Σταυρού είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από τα δύο διαθέτοντας 3 χώρους και τοιχογραφίες που χρονολογούνται το 1339.

askitaria-pithio-olympos-happy-traveller

5. Ολυμπιάδα

Η Ολυμπιάδα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 550 μέτρωνκαι απέχει από την Ελασσόνα 19 χλμ. Ο πληθυσμός του χωριού αποτελείται από πρόσφυγες της Μ. Ασίας από την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Ιδρυτής του χωριού είναι ο Χριστόφορος Τσερτικίδης και θα τον δεις που μάλιστα τιμάται και προτομή στην πλατεία του χωριού. Στην Κατοχή το χωριό κάηκε αλλά οι κάτοικοι επέδειξαν ηρωική αντίσταση εναντίων των Γερμανών.  Οι ντόπιοι του χωριού αναφέρουν ότι οι Γερμανοί τότε είχαν τόση μεγάλη μανία, που ξερίζωσαν ακόμη και τα δέντρα του χωριού. Η Ολυμπιάδα είναι σίγουρα η στάση που πρέπει να κάνεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου.

olympiada-olympos-happy-traveller

6. Πλατανοδάσος στην Ολυμπιάδα 

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα στάση είναι φυσικά το Πλατανόδασος της Ολυμπιάδας. Εδώ μιλάμε για ένα φυσιολατρικό μέρος, γεμάτο από πλατάνια, πράσινο και καθαρό αέρα. Ότι πιο απολαυστικό μπορείς να κάνεις εκεί είναι ένα πικ νικ. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικά διαμορφωμένα παγκάκια.

platanodasos-olympiadas-olympos-happy-traveller-2 platanodasos-olympiadas-olympos-happy-traveller

2 COMMENTS

  1. Εγώ επισκεφθεικα την Κρυόβρυσηε δροσερό αεράκι το καλοκαίρι χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here