Ο τουρισμός αλλάζει και μαζί του φέρνει το Glamping που θα γίνει η νέα ταξιδιωτική τάση, ενώ θα έρθει από αυτό το καλοκαίρι και στην Ελλάδα. Τι είναι όμως το Glamping και σε ποιους απευθύνεται;

Το υπουργείο Τουρισμού προτείνει φέτος στους Έλληνες ένα νέο τρόπο διακοπών στη φύση που θα έχουν μεγάλες πολυτέλειες. Μάλιστα θα θεσπιστεί και νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Ο όρος που εμπερικλείει τη νέα αυτή τάση είναι το Glamping!

Τι είναι το γκλάμπινγ – glamping;

Ο νέος αυτός όρος δεν είναι γνωστός στους πολλούς. Το glamping ουσιαστικά είναι μια λέξη η οποία περιγράφει την πολυτελή διαμονή στη φύση αλλά μέσα σε σκηνές δηλαδή κάμπινγκ. Έχει δηλαδή κάτι από camp και κάτι από glam! αναφέρεται στο κάμπινγκ, ωστόσο αφορά την «πολυτελή διαμονή στη φύση», μέσα σε σκηνή δηλαδή αλλά με πολυτέλεια ή αλλιώς glam.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 37 του σχετικού νομοσχεδίου: Με τον όρο «glamping» περιγράφεται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Τα ποιοτικά κριτήρια glamping είναι τα εξής: α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες. Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και 88 συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας. β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό, γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον, δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here