Τα Λιχαδονήσια δεν είναι απλώς ένας υπέροχος καλοκαιρινός και άκρως χαλαρωτικός προορισμός. Είναι οι Μπαχάμες, οι Σεϊχέλες και όλοι οι τροπικοί παράδεισοι σε έναν!

Αριθμός νήσων: 7+
Χώρα: Ελλάδα
Κύρια νησιά: Μονολιά, Μεγάλη Στρογγυλή
Περιφέρεια: Στερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ενότητα: Εύβοιας

Γενικές Πληροφορίες: Τα Λιχαδονήσια, που βρίσκονται μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα. Είναι ένα σύμπλεγμα επτά νησιών δημιουργήθηκαν λόγω ηφαιστειώδους ενέργειας, το 426 πΧ. Τα επτά νησάκια έχουν και ονόματα. Είναι η Μονολιά , η Μεγάλη Στρογγυλή, η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, το Βορήα και το Λιμάνι. Το πιο γνωστό και μεγάλο νησί είναι Μονόλια. Έχει οργανωμένο μπιτς μπαρ και καταγάλανα νερά.

Happy Info: Στα δυτικά του νησιού, υπάρχει και ένα ναυάγιο που δεν πρέπει να χάσεις. Θα το δεις μέσα στις ξέρες και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο στα 6 μέτρα.

Μυθολογία: Η γυναίκα του Ηρακλή, Διηάνειρα θέλοντας να προστατέψει τον άντρα της, έστειλε τον Λίχα να του δώσει έναν χιτώνα. Στον μανδύα έβαλε ένα υγρό που εκείνη νόμιζε ότι θα του έκανε καλό, ενώ στην πραγματικότητα τον δηλητηρίασε. Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους, άρπαξε τον υπηρέτη και τον πέταξε στην θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο. Από εκεί και πέρα ανέλαβε ο Ποσειδώνας, ο οποίος τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια.  Τα  γνωστά σήμερα ως Λιχάδες ή Λιχαδονήσια.

Κάτοικοι: Τα νησιά κατοικούνταν στο παρελθόν. Στο νότιο τμήμα της Μονόλιας διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός των νησιών έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Happy Info: Τα Λιχαδονήσια ή οι Λιχάδες είναι γνωστές και ως «Σεϋχέλλες της Εύβοιας» αλλά και ως «Μπαχάμες της Ελλάδος».

Διάβασε επίσης:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here