ioannina-happy-traveller

Χώρα: Ελλάδα
Υψόμετρο: 479 μέτρα
Πληθυσμός: 65.574 κάτοικοι (111.740 κατοίκους για το διευρυμένο Δήμο Ιωαννιτών )
Κλίμα: Μεσογειακό

Ιωάννινα! Η πόλη που συνδέει το παλιό με το καινούριο με τέλειο τρόπο, χάρη στην μεγάλη ιστορία της. Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ηπείρου είναι θα λέγαμε -χωρίς υπερβολή-, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Οι ιστορίες του Αλή Πασά και της Κυρά Φροσύνης, το καλό φαγητό και τα υπέροχα αρχιτεκτονήματα της πόλης είναι κάποια από αυτά που θα σου χαρίσουν μοναδικές αναμνήσεις. Ένα ταξίδι σ΄αυτήν θα σε πείσει. Τι λες; Πάμε να το κάνουμε παρέα;

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τα Ιωάννινα που είναι γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα και η  μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου. Έχουν πληθυσμό 65.574 κατοίκους (και 111.740 κατοίκους για το διευρυμένο Δήμο Ιωαννιτών ). Ο κάτοικος της πόλης ονομάζεται Ιωαννίτης, Ιωαννίτισσα, ή πιο απλά Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα. Τα Ιωάννινα είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με την λίμνη Παμβώτιδα και το όμορφο νησάκι των Ιωαννίνων. Στο νησί των Ιωαννίνων μένουν περίπου 100 οικογένειες. Τα καραβάκια για να πας στο νησί των Ιωαννίνων κάνουν ημερήσια δρομολόγια ανά μισή ώρα το καλοκαίρι και ανά μία ώρα το χειμώνα.

Που να πας – Τι να δεις:

Τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων είναι εξαιρετικά. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θες – δεν θες θα δεις, είναι φυσικά η λίμνη των Ιωαννίνων Παμβώτιδα που είναι και το καμάρι της πόλης. Δεν μπορεί άλλωστε να περάσει απαρατήρητη. Αφού κάνεις βόλτα και την χορτάσεις, φρόντισε να πας και στο νησί της λίμνης, όπου βρίσκεται το σπίτι και ο τόπος θανάτου του Αλή Πασά. Εκεί θα πρέπει να δεις την Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών στην οποία εικονίζονται επτά ολόσωμοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας. Ο Πλάτων, ο Σόλων, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος, ο Θουκιδίδης, ο Απολλώνιος και ο Χείλων. Μην παραλείψεις να περάσεις από το σπήλαιο του Περάματος που είναι από τα πιο όμορφα σπηλαια του κόσμου και λέγεται πως δημιουργήθηκε πριν 1.500.000 χρόνια. Φυσικά δεν μπορείς να παραβλέψεις το Κάστρο των Ιωαννίνων που χρονολογείται από το 528 μ.Χ. Μέσα στο κάστρο θα δεις το το τζαμί του Ασλάν Πασά, το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο και το Ιτς Καλέ (Φετιχιέ τζαµί).

Τι να φας – Τι να δοκιμάσεις:

Οι λιχουδιές που θα ανακαλύψεις στα Ιωάννινα είναι πολλές. Το θέμα είναι όμως να τις δοκιμάσεις. Αν είσαι λάρτης των θαλασσινών τότε προτίμησε τα γκουρμέ πιάτα της περιοχής όπως βατραχοπόδαρα, χέλι και  πέστροφα. Δώσε μια ευκαιρία στο ντόπιο τσίπουρο ή το βαρελίσιο κρασί της περιοχής. Για γλυκό επέλεξε γιαννιώτικο μπακλαβά, κανταΐφι και άλλα γλυκά ταψιού. Δοκίμασε οπωσδήποτε γιαννιώτικη κοτόπιτα αλλά και μανιταρόπιτα.

Που να μείνεις:

Η καλύτερη επιλογή ξενοδοχείου στα Ιωάννινα είναι φυσικά το Aar Hotel & Spa που σου παρέχει άνετη διαμονή, είναι pet friendly και έχει spa centre για απόλυτες στιγμές χαλάρωσης.

Συμβουλές για την πόλη των Ιωαννίνων:

-Μην προσπαθήσεις να γνωρίσεις την πόλη με το αυτοκίνητο, δεν θα βοηθηθείς καθόλου. Κάντο με το ποδήλατο ή τα πόδια και θα είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες του ταξιδιού σου.
νυχτερινή ζωή στα Γιάννενα είναι πολύ ενεργή μιας και οι φοιτητές της πόλης είναι αρκετοί.
-Όταν πας στο νησί των Ιωαννίνων μην ξεχάσεις να δεις την Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών στην οποία εικονίζονται επτά ολόσωμοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας. Ο Πλάτων, ο Σόλων, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος, ο Θουκιδίδης, ο Απολλώνιος και ο Χείλων.

ioannina-happy-traveller-2

LEAVE A REPLY