Το φαράγγι και ο καταρράκτης του Μυλωνά είναι ένα από τα κρυφά διαμάντια της Κρήτης, που ανακαλύψαμε σ΄αυτό το ταξίδι μας.

Το HappyTraveller.Gr περπάτησε, έφτασε και σου παρουσιάζει ένα από τα πιο όμορφα μέρη που είδαμε σ΄αυτή την επίσκεψή μας στο νησί.

Καταρράκτης: Μυλωνά
Τοποθεσία: Φαράγγι του Μυλωνά
Νησί: Κρήτη
Χώρα: Ελλάδα
Ύψος Καταρράκτη: 40 μέτρα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το φαράγγι του Μυλωνά βρίσκεται ανατολικά της Ιεράπετρας, και ανάμεσα στους οικισμούς Φέρμα και Κουτσουνάρι. Ο καταρράκτης σχηματίζει μια μικρή λιμνούλα η οποία είναι ιδανική για να βουτιά. Μάλιστα οι περισσότεροι επισκέπτες το τολμούν. Ο καταρράκτης του Μυλωνά είναι ύψους 40 μέτρων. Τα νερά από τον ποταμό του φαραγγιού καταλήγουν στη θάλασσα της Κακιάς Σκάλας. Ο καταρράκτης έχει νερό όλο το χρόνο.

Happy Info: Μπορεί να μην είναι από τα γνωστά αξιοθέατα της Κρήτης, όμως αν σε βγάλει ποτέ ο δρόμος στην περιοχή της Ιεράπετρας ή του Μαρκύ Γιαλού, αξίζει τον κόπο να φτάσεις μέχρι το φαράγγι του Μυλωνά.

Ο καταρράκτης του Μυλωνά

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Καταφέραμε να φτάσουμε στον καταρράκτη του Μυλωνά, με παιδί στο μάρσιπο και σκυλί. Η διαδρομή στο σύνολο ήταν περίπου 30 λεπτά (με στάσεις για πλάνα κτλ). Για να φτάσεις στο φαράγγι θα πρέπει να οδηγήσεις δυτικά του χωριού Φέρμα. Όταν φτάσεις στην είσοδο του μονοπατιού θα πρέπει να περπατήσεις περίπου 10 – 15 λεπτά για να φτάσεις στο χωματόδρομο για να φτάσεις τους τσιμεντένιους αγωγούς νερού που χτίστηκαν στη δεκαετία του 1960 για να μεταφέρουν νερό από τον καταρράκτη προς τα Φέρμα και το Κουτσουνάρι. Περπατάς επάνω τους κανονικά. Γενικά είναι αρκετά ασφαλής διαδρομή εφόσον φοράς καλό και κλειστό παπούτσι και κάνεις σταθερά βήματα. Υπάρχουν κάποια κομμάτια που είναι λίγο πιο επικίνδυνα, αλλά δεν είναι καν άξιο λόγου.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ – ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ:

  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ. Είναι φύση οπότε δεν θα βρεις τίποτα για να πιεις και να φας. Πάρε μαζί σου σνακ και νερό ή κάποια πορτοκαλάδα για τον δρόμο.
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ. Φόρεσε καλά, αθλητικά και κλειστά παπούτσια για να αποφύγεις τυχόν μικροτραυματισμούς όταν περπατάς.
  • ΜΑΓΙΩ. Αν έχεις σκοπό να κάνεις μπάνιο, πάρε μαζί σου μαγιώ και πετσέτα για να απολαύσεις την εμπειρία στο έπακρο.

Happy Info: Για να φτάσεις στον καταρράκτη του Μυλωνά υπάρχουν δύο μονοπάτια. Ένα εύκολο με 20 – 30 λεπτά περπάτημα (αυτό διαλέξαμε εμείς) και ένα άλλο που κάνεις περίπου 1,5 – 2 ώρες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Αν διαλέξεις τον δύσκολο δρόμο, θα πρέπει να πας εποχή που δεν υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις. Όταν βρέχει, το μονοπάτι γίνεται επικίνδυνο και πρέπει να το αποφύγεις.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΩ: Η καλύτερη εποχή για να διασχίσεις κανείς το φαράγγι του Μυλωνά είναι το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, καθώς τότε υπάρχουν πολλά νερά και δημιουργείται ένα τοπίο μαγικό. Ειδικά το χειμώνα και έπειτα από μεγάλη βροχόπτωση, ο καταρράκτης γίνεται ακόμη και διπλάσιος και πολύ εντυπωσιακός. Παρόλα αυτά, εμείς πήγαμε προς τέλος άνοιξης, αρχή καλοκαιριού και η εμπειρία ήταν εξίσου καλή.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ταξιδιωτικά άρθρα σχετικά με την Κρήτη:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here