Η Σλοβενία μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, όμως έχει τόσα πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις. Η γραφική παλιά πόλη της Λιουμπλιάνα, η ρομαντική λίμνη Μπλεντ, αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Μάριμπορ είναι κάποια από αυτά που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς όταν θα φτάσεις στη χώρα.

1.Παλιά πόλη Λιουμπλιάνα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ίσως και το πιο λαμπερό διαμάντι της Σλοβενίας. Ρομαντικές βόλτες στα πλακόστρωτα και εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα, όπως το Δημαρχείο του 15ου αιώνα, το Σιντριβάνι του Ηρακλή, το Σιντριβάνι των Τριών Καρνιολικών Ποταμών, η Γέφυρα των Τσαγκάρηδων και τόσα ακόμη.

2. Κάστρο της Λιουμπλιάνα. Ακριβώς πίσω από την πλατεία της κεντρικής αγοράς, βρίσκεται το τελεφερίκ αλλά και η αρχή των μονοπατιών που οδηγούν στο Κάστρο. Εκεί βρίσκεται ο κήπος αλλά και διάφορεοι εσωτερικοί χώροι με εκθέματα της σλοβενικής Ιστορίας. Κάτι άλλο που αξίζει να δεις από το κάστρο είναι η μοναδική θέα της πόλης από ψηλά.

3. Η γέφυρα του Δράκου – Λιουμπλιάνα. Ο δράκος είναι το σύμβολο της πόλης και υπάρχουν διάφορες εικασίες για αυτό. Η πιο συνηθισμένη ιστορία είναι ότι ο Ιάσονας ήταν ο ιδρυτής της πόλης (Έλληνας μυθολογικός ήρωας). Ο Ιάσωνας μαζί με τους Αργοναύτες σκότωσε ένα δράκο. Αυτός ο δράκος βρίσκεται στη γέφυρα της πόλης.

4. Πάρκο Τιβολί – Λιουμπλιάνα. Ο πράσινος πνεύμονας της πόλης είναι αναμφισβήτητα το πάρκο Τιβολί. Δεν απέχει ούτε 2 λεπτά από το κέντρο της πόλης και καλύπτει περίπου 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ είναι γεμάτο με δέντρα και μικρά μονοπάτια. Το πάρκο σχεδιάστηκε το 1813.

5. Λίμνη Μπλέντ. Η λίμνη Μπλέντ από την άλλη είναι για τους ρομαντικούς και τους εξερευνητές. Μπορεί το μέρος να έχει γίνει πλέον πόλος έλξης πολλών τουριστών για την ομορφιά του, όμως δεν έχει χάσει τίποτα από την αίγλη του. Η λίμνη είναι μοναδική και το νησάκι με την εκκλησία που βρίσκεται στη μέση, εκπληκτικό.

6. Μάριμπορ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας είναι η κατεξοχήν πόλη όσων αγαπούν το κρασί! Υπήρξε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού το 2012 και σήμερα είναι γνωστή κυρίως για το κρασί της, αφού διαθέτει τον παλιότερο αμπελώνα του κόσμου, ο οποίος είναι μεγαλύτερος των 400 χρόνων.

7. Σπηλιά Ποστόινα (Postojna Cave). Το Σπήλαιο Postojna έχει μήκος 24.340 μ. και βρίσκεται κοντά στο χωριό Postojna στη νοτιοδυτική Σλοβενία. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων στη χώρα καθώς και ένα από τα μέρη που επισκέπτονται περισσότερο οι τουρίστες. Οι σπηλιές δημιουργήθηκαν από τον ποταμό Pivka.

8. Πτούι (Ptuj). Η Πτούι (Ptuj) είναι μια πόλη με πληθυσμό 18.339 κατοίκους στη βορειοανατολική Σλοβενία, που ανήκει στην περιοχή της Στυρίας. Είναι η αρχαιότερη πόλη της Σλοβενίας και υπάρχουν ενδείξεις ότι η περιοχή αυτή εποικήθηκε ήδη από τη Λίθινη Εποχή.

9. Predjama Castle. Το κάστρο Predjama είναι ένα αναγεννησιακό κάστρο που χτισμένο μέσα σε ένα σπήλαιο, στην ιστορική περιοχή του Inner Carniola. Βρίσκεται στο χωριό Predjama και απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από την πόλη Postojna και 9 χιλιόμετρα από το σπήλαιο Postojna.

Info: Για να μπεις στο Postojna Cave και στο Predjama Castle θα πληρώσεις 35,70 €. Ενώ αν θέλεις να μπεις μόνο στο Postojna Cave θα πληρώσεις 25,80 €.

10. Φαράγγι Βιντγκάρ (Vintgar). Το φαράγγι Vintgar λέγεται αλλιώς και φαράγγι του Bled (Blejski vintgar). Είναι ένα φαράγγι 1,6 χιλιομέτρων και βρίσκεται στη βορειοδυτική Σλοβενία ενώ απέχει τέσσερα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bled. Το φαράγγι έχει ύψος από 50 έως 100 μέτρα. Στο σημείο έχουν δημιουργηθεί ακόμη και καταρράκτες. Εκεί θα βρεις τον Šum Falls, που είναι και ο μεγαλύτερος καταρράκτης ποταμού στη Σλοβενία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here