Το μικρό σλοβενικό νησάκι στη λίμνη Μπλεντ είναι λες και ξεπήδησε από κάποιο παραμύθι. Περιτριγυρισμένο από βουνά και κατάφυτα δάση κοσμεί την ρομαντική λίμνη, ενώ μπορείς να το επισκεφθείς με τα παραδοσιακά ξύλινα βαρκάκια.


Το καλοκαίρι και την άνοιξη το σκηνικό στην περιοχή γίνεται ακόμη πιο μαγικό. Κάνοντας βόλτα με τα παραδοσιακά ξύλινα βαρκάκια «pletna», που μοιάζουν πολύ με γόνδολες, θα μπορέσεις να δεις ακόμη καλύτερα την ομορφιά του μέρους.

Γενικές Πληροφορίες: Το χωριό Μπλεντ απέχει 70 χιλιόμετρα από την Λιουμπλιάνα και είναι ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μιας και συγκεντρώνει ετησίως, μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει μεγάλη ιστορία και διαθέτει τοιχογραφίες με τη ζωή της Παναγίας που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Κάνοντας βόλτα με τις παραδοσιακές βάρκες θα μπορέσεις να απολαύσεις και το επιβλητικό κάστρο Μπλεντ που χρονολογείται από το 1004 μ.Χ.

Το μικρό νησί σχεδόν στο κέντρο της λίμνης Μπλεντ, φιλοξενεί την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία είναι κατασκευασμένη τον 17ο αιώνα.

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω: Δε γίνεται να φύγεις από το Μπλεντ χωρίς να δοκιμάσεις το παραδοσιακό κέικ «KREMŠNITA». Μοιάζει πολύ με μιλφέιγ και σερβίρεται σε διαφορετικές γεύσεις με σοκολάτα και φρούτα.

Τα παραδοσιακά καραβάκια στηΛίμνη Μπλέντ που σε πηγαίνουν βόλτα μέχρι το νησάκι, Σλοβενία

Τα παραδοσιακά καραβάκια στη Λίμνη Μπλέντ που σε πηγαίνουν βόλτα μέχρι το νησάκι, Σλοβενία

Τα παραδοσιακά ξύλινα βαρκάκια «pletna» : Για να φτάσεις στο νησάκι με την εκκλησία θα πρέπει να πάρεις τα παραδοσιακά βαρκάκια που μοιάζουν πολύ με τις βενετσιάνικες γόνδολες. Αν δεν σου αρέσει αυτή η εκδοχή, μπορείς να νοικιάσεις και δικό σου σκάφος για να πας.

Οι τοπικές παραδόσεις: Στο νησάκι επικρατούν διάφορες τοπικές παραδόσεις. Μια από αυτές αφορά το μυστήριο του γάμου. Όταν γίνεται γάμος στο εκκλησάκι ο γαμπρός μεταφέρει τη νύφη αγκαλιά στα 99 σκαλιά που υπάρχουν στο νησάκι, ενώ εκείνη καθ’ όλη τη διάρκεια παραμείνει σιωπηλή.

Happy Info: Μια ακόμη τοπική παράδοση είναι η ακόλουθη. Οι ταξιδιώτες που πηγαίνουν στο νησάκι με τις παραδοσιακές βαρκούλες και επισκέπτονται την εκκλησία, φροντίζουν να χτυπούν την καμπάνα, έχοντας τη πίστη ότι θα πραγματοποιηθούν οι ευχές τους.

Δραστηριότητες: Αν κατατάσσεις τον εαυτό σου στους δραστήριους επισκέπτες, το Μπλεντ μπορεί να χαρίσει και σε εσένα υπέροχες στιγμές. Εκτός από βόλτα στη λίμνη (που θα σου πάρει 1-2 ώρες) μπορείς να επισκεφθείς τις θερμές πηγές της περιοχής. Άλλες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στην περιοχή είναι κυνήγι, ψάρεμα, καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια, γκολφ, ιππασία και βόλτα με αερόστατο.

Στη λίμνη που έχει μήκος 2,12 χιλιόμετρα και πλάτος 1,38 χιλιόμετρα φιλοξενούνται επίσης γνωστές διοργανώσεις κωπηλασίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here