- Διαφήμιση -
Home ΕΛΛΑΔΑ - GREECE Κρανάη: Η πρώτη ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης

Κρανάη: Η πρώτη ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης

2
11205

Κρανάη ή Μαραθονήσι! Όπως και να το πεις βρίσκεται στο Γύθειο και είναι ένα κομμάτι Γης από τους Θεούς. Το Μαραθονήσι συνδέεται με το Γύθειο με έναν λιμενοβραχίονα. Το νησάκι δεν είναι μεγάλο όμως διαθέτει τον φάρο, μια εκκλησία και τον παραδοσιακό πύργο του Τζαννετάκη Γρηγοράκη που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.

- Διαφήμιση -

Το Γύθειο φαίνεται εκπληκτικό από το νησάκι και αξίζει να το επισκεφθείς, μόνο και μόνο για αυτό.

kranai githio happy traveller (5)

Γενικές πληροφορίες: Στην αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, βρίσκονται ο πύργος Τζανετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) και ο μικρός ναός Αγίου Πέτρου. Το νησί ενώνεται με το Γύθειο με λιμενοβραχίονα. Κατά τον Όμηρο η Κρανάη ήταν η πρώτη ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης ακριβώς μετά την αρπαγή της από τον Μενέλαο. 

kranai githio happy traveller (6)

Που να πας – Τι να δεις: Όπως προείπαμε αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι δεν θα βρεις και πολλά πράγματα αφού είναι ένα μικρό νησάκι. Παρόλα αυτά εκεί μπορείς να απολαύσεις τον πύργο Τζανετάκη που σήμερα είναι μουσείο, τον οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) που είναι πολύ εντυπωσιακός και βρίσκεται στην άκρη του νησιού και τέλος τον μικρό ναό του Αγίου Πέτρου από όπου και θα απολαύσεις την υπέροχη θέα του Γυθείου.

kranai githio happy traveller

Τι να φας – Τι να δοκιμάσεις: Το νησάκι είναι μικρό. Προφανώς και δεν θα βρεις τίποτα άλλο στο νησί εκτός από τα 3 κτήρια που σου προανέφερα. Αν θέλεις όμως να δοκιμάσεις τοπικές νοστιμιές μπορείς να πας ακριβώς δίπλα, στο Γύθειο.

kranai githio happytraveller

Ο φάρος: Το ύψος του φάρου είναι 23 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 78 μέτρα. Πρωτο-λειτούργησε με πετρέλαιο και η ακτίνα της δέσμης φωτός του έφτανε τα 15 ναυτικά μίλια. Είναι ένας από τους παλιότερους φάρους, είναι από τους λίγους που έχουν διασωθεί και βρίσκεται εκεί από το 1873.

kranai githio happy traveller (2)

Εγκατάλειψη: Τον 17ο αιώνα το νησάκι ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένο και κανείς Μανιάτης δεν το πλησίαζε. Υπήρχε ο κίνδυνος της ελονοσίας αλλά και των οθωμανών πειρατών. 

 Η μυθολογία: Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από τον Βασιλιά Μενέλαο, πήγαν να χαρούν τον έρωτά τους στο νησί Κρανάη ή Μαραθονήσι. Σε αυτό το νησάκι ο Πάρης ξέχασε το κράνος του και για αυτό ονομάστηκε Κρανάη

kranai githio happy traveller (4)   

2 COMMENTS

  1. Στο νησάκι αυτό το διάστημα γίνονται και γάμοι, αλλά μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το νησί μέχρι το απόγευμα καλύτερα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here