Ταξίδι στο παραδοσιακό χωριό της Ηπείρου, στο φημισμένο βλαχοχώρι, στο Μέτσοβο. Εκεί που το τυρί είναι παράδοση, το καλό φαγητό δεδομένο και τα πανέμορφα πετρόκτιστα σπιτάκια η καθημερινότητα των ντόπιων.

Εμείς επισκεφθήκαμε το Μέτσοβο τον Δεκέμβριο (2019) και το αγαπήσαμε λίγο παραπάνω.

Metsovo Hpeiros Happy Traveller Greece (10)

Χριστούγεννα στο Μέτσοβο:
Μέτσοβο, μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη και σίγουρα μια από τις καλύτερες αποδράσεις των Θεσσαλονικέων. Το Μέτσοβο τα Χριστούγεννα είναι ιδανικό. Πανέμορφα πετρόκτιστα και γραφικά σπιτάκια κάνουν κάθε επισκέπτη να αγαπήσει το μέρος στη στιγμή. Η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η στολισμένη πλατεία και φυσικά τα πανέμορφα τουριστομάγαζα του χωριού είναι σίγουρα οι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνεις. Αν μάλιστα είσαι τυχερός και πετύχεις το χωριό με χιόνια, τότε θα απολαύσεις ακόμη περισσότερο αυτό το ταξίδι.

Τουριστικά μαγαζιά του Μετσόβου
Τουριστικά μαγαζιά του Μετσόβου

Φαγητό στο Μέτσοβο:
Το φαγητό στο Μέτσοβο είναι φοβερό. Παραδοσιακά τυριά όπως η μετσοβάνα και η μετσοβέλα, πεντανόστιμα κρέατα όπως λουκάνικα και σουβλάκια αλλά και υπέροχες χωριάτικες πίτες μπορούν σίγουρα να σε κάνουν να επιστρέψεις με παραπανίσια κιλά. Εννοείται πως δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις και τα υπέροχα κρασιά τους, καθώς κάνεις γευσιγνωσία των τυριών της περιοχής.

Που να φάω:
Μια είναι η στάση για φαγητό στο Μέτσοβο και δεν είναι άλλη από τα «5Φ». Το όνομα 5Φ σημαίνει «Φίλε φέρε φίλους φάε φύγε» και είναι μια ταβέρνα που λειτουργεί από το 1967. Σήμερα το λειτουργεί ο εγγονός, όμως το μαγαζί το άνοιξε τότε, ο παππούς. Σήμερα η νέα γενιά, το έχει εξελίξει και κάνουν πεντανόστιμα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις. Ειδικά το λουκάνικο με πράσο και μετσοβόνε τα σπάει!

Metsovo Hpeiros Happy Traveller Greece (9)

Που να πάω – Τι να δω:
Μια βόλτα στο χωριό δεν αρκεί. Αφού φτάσεις στην πλατεία του χωριού και δεις τα τουριστικά μαγαζιά, το γνωστό άγαλμα με τις αρκούδες και φυσικά τις ταβέρνες μπορείς ελεύθερα να ανηφορίσεις για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Κάνε μια επίσκεψη στο τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα. Εκτός χωριού μπορείς να επισκεφθείς το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται κοντά στο Μέτσοβο, το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου.

Τι να αγοράσω:
Πρώτη φορά θα δεις τόσο τακτοποιημένα και όμορφα φωτισμένα τουριστικά μαγαζιά. Είναι όλα νοικοκυρεμένα και νομίζεις πως είναι ένα τεράστιο μαγαζί, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολλά μικρά. Φρόντισε να επισκεφθείς κάποιο από αυτά (ή και παραπάνω από ένα) και να πάρεις φεύγοντας παραδοσιακό τυρί και κρασί. Την τιμητική τους βέβαια έχουν και οι χυλοπίτες. Εκτός από παραδοσιακά προϊόντα μπορείς να πάρεις και αναμνηστικά όπως μαγνητάκια, αγαλματάκια και άλλα πολλά.

Που να μείνω – Διαμονή:
Κλείσε φθηνό δωμάτιο στο Μέτσοβο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here