Το μαγικό, οικολογικό και κρυμμένο χωριό των Χανίων! Η Μηλιά είναι λες και βγήκε από μια άλλη εποχή. Εκεί δεν έχει ρεύμα, δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και σέβονται το περιβάλλον. Όχι επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αλλά επειδή θέλουν. Και αυτό είναι το εκπληκτικό της υπόθεσης.

Οικολογικό χωριό Μηλιά, Νομός Χανίων
Οικολογικό χωριό Μηλιά, Νομός Χανίων

Μπορεί το χωριό Μηλιές να μην μοιάζει και τόσο «πολιτισμένο» στα δικά μας μάτια, αφού δεν διαθέτει ίντερνετ και ηλεκτρικό ρεύμα, όμως τελικά είναι περισσότερο πολιτισμένο από όσο νομίζαμε. Δεν βρίσκεται τυχαία στη λίστα του Lonely Planet ως ένα από τα 50 μαγικά μέρη που πρέπει κάποιος να δει στη Ευρώπη.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η δημιουργία της Μηλιάς ήταν ένα όνειρο του Ιάκωβου Τσουρουνάκη και του Γιώργου Μακράκη. Αυτοί οι δύο άνθρωποι οραματίστηκαν ένα οικολογικό χωριό και τίποτα από αυτά που έπρεπε να γίνουν δεν ήταν εύκολο. Κατάφεραν να λειτουργήσουν τους ξενώνες και το εστιατόριο της Μηλιάς την άνοιξη του 1993. Μάλιστα με τον καιρό η φήμη τους έφτασε στα πολύ μακριά. Μέχρι το Lonely Planet.

Η διαμονή
Κάθε ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει 2-4 άτομα και η θέρμανση γίνεται με τζάκια ή ξυλόσομπες. Το ζεστό νερό έρχεται στα δωμάτια από τα εξωτερικά καζανάκια και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα αλλά ηλιακό.

Το εστιατόριο Μηλιά πριν καν ανοίξει για το πρωινό
Το εστιατόριο Μηλιά πριν καν ανοίξει για το πρωινό

Το εστιατόριο: 

Ένα από τα καλύτερα σημεία του χωριού Μηλιά είναι το εστιατόριό της. Όχι απλά επειδή έχει φαγητό.. αλλά επειδή έχει καλό φαγητό. Τα πιάτα είναι νόστιμα και φτιαγμένα με βιολογικά προϊόντα που παράγονται εκεί και νερό από την πηγή.

Τελικά είναι τόσο τέλειο όσο λένε;

Ναι είναι τόσο τέλειο όσο λένε. Και ακόμη παραπάνω. Οι 13 ξενώνες είναι ζεστοί, παραδοσιακοί και ευρύχωροι. Είναι δημιουργημένοι στα πρότυπα των πετρόκτιστων σπιτιών που προϋπήρχαν από τον 15ο αιώνα. Το εστιατόριο της Μηλιάς είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε φάει. Νόστιμο φαγητό, φρέσκα υλικά και καλή διάθεση είναι τα κυριότερα συστατικά που κάνουν αυτό το εστιατόριο ίσως ένα από τα καλύτερα στη Κρήτη. Αυθεντική κρητική κουζίνα, τι καλύτερο;

Τελικά έχει ρεύμα και ίντερνετ; 

Μπορεί να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα αλλά υπάρχει ηλιακό ρεύμα. Δεν θα έφτιαχναν άλλωστε ένα μέρος όπου δεν μπορεί να ζήσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Και ρεύμα λοιπόν υπάρχει και ίντερνετ. Ναι ναι μπορεί να μην έχεις wifi στους ξενώνες, έχεις όμως στο εστιατόριο. Έτσι μπορείς να διευθετήσεις τα πολύ απαραίτητα.

Αυτό το μέρος είναι αναμφισβήτητα η χαρά του φυσιολάτρη και του πεζοπόρου. Έχει απίστευτες διαδρομές και δραστηριότητες όπως μαγειρικά σεμινάρια αλλά και πολυήμερα προγράμματα που διοργανώνονται από τους δημιουργούς του χωριού.

ΧΡΗΣΙΜΑ LINK:

– Το επίσημο site του χωριού της Μηλιάς είναι έτοιμο να σου λύσει κάθε απορία που δεν σου λύσαμε εμείς εδώ. Επίσημο Site Μηλιάς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here