Ngauruhoe mordor new zealand happy traveller (3)

Μόρντορ, το Βουνό του χαμού ή αλλιώς το βουνό Ngauruhoe! Ένα από τα πιο γνωστά σημεία της της ταινίας του Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Εκεί όπου τελείωσε η ιστορία του δαχτυλιδιού. Ίσως μια από τις καλύτερες και τις πιο ιδιαίτερες που θα ζήσεις στη Νέα Ζηλανδία. Εμείς πήγαμε στο βουνό, περπατήσαμε και τα 19 χιλιόμετρα και απολαύσαμε κάθε λεπτό της διαδρομής.

Γενικές Πληροφορίες: 

Η λέξη Μόρντορ στη γλώσσα σινταρίν μεταφράζεται ως «Μαύρη ή Σκοτεινή Γη». Το βουνό λέγεται Ngauruhoe και είναι 2,291 μέτρα. Χρειάζεται να περπατήσεις 19 χιλιόμετρα περνώντας από δύσκολες διαδρομές ανηφόρες αλλά και κατηφόρες, αλλά οι εμπειρία είναι εξαιρετική. Μάλιστα προς το τέλος, υπάρχουν και οι χαρακτηριστικές υπέροχες λίμνες τις οποίες θα λατρέψεις. Δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει, αλλά με θέληση και μέτρια φυσική κατάσταση μπορείς να το πετύχεις! Είναι εκπληκτική στιγμή άλλωστε εκείνη που φτάνεις στο βουνό του χαμού, το φρούριο του Σάουρον και το μέρος που είναι τόσο έντονα φορτισμένο από τις σκηνές της ταινίας.

Πως να πάω: 

Για να πας στο βουνό του χαμού (Tongariro Alpine Crossing) θα πρέπει να κλείσεις με κάποια από τις εταιρείες τη περιοχής που διαθέτουν βανάκια και λεωφορεία. Είναι μάλιστα υποχρεωτικό γιατί δεν έχει πολύ χώρο για παρκάρισμα. Είτε διαθέτεις ΙΧ όμως, είτε όχι θα πρέπει να μεταφερθείς αρχικά με τα λεωφορεία. Τα λεωφορεία σε μεταφέρουν στο ξεκίνημα της πεζοπορίας νωρίς το πρωί για να ξεκινήσεις. Η εταιρεία που επιλέξαμε εμείς, κάνει και κάτι διαφορετικό. Σε παίρνει το πρωί από το τέλος της διαδρομής και σε πηγαίνει στην αρχή. Εμείς επιλέξαμε αυτού του είδους την μεταφορά. Αυτό το κάναμε γιατί είχαμε αφήσει το δικό μας αμάξι στο τέλος της διαδρομής, έτσι μόλις θα τελειώναμε θα παίρναμε το δικό μας μέσο και όχι τα λεωφορεία. Αυτή η επιλογή μάλιστα ήταν πιο συμφέρουσα καθώς μετά το πέρας της δραστηριότητας, έχεις το δικό σου μεταφορικό μέσον.

Ngauruhoe mordor new zealand happy traveller (19)

Τι να φοράω – Τι να κουβαλάω: 

Όταν κάνεις τέτοιου είδους δραστηριότητες πρέπει πάντα να είσαι πλήρως προετοιμασμένος για αυτό. Πρώτα πρώτα θα πρέπει να φορέσεις τα κατάλληλα ρούχα. Καλά αθλητικά παπούτσια και άνετα ρούχα. Επίσης ένα backpack με τα βασικά πράγματα. Νερό (περίπου 1-1,5 λίτρο) δεν θα βρεις στη διαδρομή, οπότε θα πρέπει να έχεις πάνω σου όσο θα χρειαστείς. Επίσης θα χρειαστείς φαγητό και ισοθερμικό και ένα φούτερ για το πρώτο δύωρο της πεζοπορίας καθώς θα είναι αρκετά πρωί και θα έχει ψύχρα.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ: 

Αν ήσουν σε θέση να επισκεφθείς μόνο ένα σκηνικό του Άρχοντα των δαχτυλιδιών στη Νέα Ζηλανδία τότε θα έπρεπε -χωρίς αμφιβολία- να επιλέξεις το Tongariro Alpine Crossing. Το πιο σημαντικό σημείο της διαδρομής είναι φυσικά το βουνό Ngauruhoe, που ήταν και το πασίγνωστο βουνό του Χαμού. Υπάρχει και η δυνατότητα ανάβασης του βουνού. Αυτό βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς το έδαφος του βουνού είναι εξαιρετικά μαλακό και κάνει την ανάβαση πολύ δύσκολη. Μάλιστα τα περισσότερα ατυχήματα που καταγράφονται στο Tongariro Alpine Crossing, γίνονται κατά την ανάβαση του βουνού Ngauruhoe. Εμείς δεν το επιχειρήσαμε καθώς, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να το κάνουμε -ειδικά έχοντας όλο τον εξοπλισμό μαζί μας-. Παρόλα αυτά η πεζοπορία στην περιοχή ήταν εκπληκτική εμπειρία και μια από τις ωραιότερες της ζωής μας.

Χρήσιμες Πληροφορίες: 

-Για να κάνεις αυτή την πεζοπορία ξεκινάς πολύ νωρίς το ξημέρωμα, έτσι ώστε να προλάβεις να την τελειώσεις μια λογική ώρα. Είναι 19 χιλιόμετρα και χρειάζονται αρκετό χρόνο.
-Καλό είναι να έχεις κάνει κάτι αντίστοιχο παλιότερα, καθώς αν είναι η πρώτη σου επαφή με αυτή τη δραστηριότητα πιθανότατα να σου φανεί ακατόρθωτη ή πραγματικά να μην καταφέρεις να την φέρεις εις πέρας.
-Φρόντισε να έχεις πάρει μαζί σου φωτογραφική μηχανή ή έστω ένα κινητό. Τα τοπία που θα συναντήσεις θα είναι εκπληκτικά και θα θέλεις σίγουρα να κρατήσεις  μια φωτογραφία για ανάμνηση.
-Συνήθως ο καιρός δεν είναι και πολύ καλός στην περιοχή οπότε προνόησε να έχεις μαζί σου ομπρέλα ή ακόμη καλύτερα αντιβροχικό μπουφάν. Παρόλα αυτά εμείς είχαμε πολύ μεγάλη τύχη και ο καιρός ήταν εκπληκτικός. Σου ευχόμαστε το ίδιο.
κούραση θα σε καταβάλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να σταματάς και να δίνεις τον χρόνο στο σώμα σου να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά (μικρές στάσεις). Καλό θα είναι να κάνεις μόνο μια ή δύο μεγάλες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση και όχι περισσότερες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here