- Διαφήμιση -
Home ΕΛΛΑΔΑ - GREECE Νεραϊδοχώρι: Το παραμυθένιο χωριό των Τρικάλων

Νεραϊδοχώρι: Το παραμυθένιο χωριό των Τρικάλων

0
6444

Όμορφο, παραμυθένιο και ορεινό το Νεραϊδοχώρι είναι από το πιο ιδιαίτερα χωριά της περιοχής. Η επίσκεψη εκεί θα σε μαγέψει και σίγουρα θα σε κάνει να θέλεις να εξερευνήσεις τον οικισμό που απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το Περτούλι.

- Διαφήμιση -

 

neraidoxwri happy traveller

Γενικές Πληροφορίες:

Χωριό: Νεραϊδοχώρι
Χώρα: Ελλάδα
Δήμος: Αιθηκών
Νομός: Τρικάλων
Υψόμετρο: 1.140
Πληθυσμός: 324 (2001)

Το Νεραϊδοχώρι είναι ορεινό και όμορφο χωριό του νομού Τρικάλων. Βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων. Η παλιά του ονομασία ήταν Βετερνίκ. Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 324 κάτοικοι. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με το εμπόριο και κυρίως με την εμπορία μαλλιού. Από το Νεραϊδοχώρι καταγόταν ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ο οποίος συνεισέφερε στην Επανάσταση του 1821. Το Νεραϊδοχώρι απέχει 50 χλµ. από την πόλη των Τρικάλων.

Παράδοση – Ονομασία χωριού:

Το Νεραϊδοχώρι έχει μια παράδοση. Το χωριό είναι κτισμένο ανάμεσα στα δυο βουνά Μαρόσα και Νεράιδα. Η παράδοση λέει ότι κάποτε υπήρχαν στο χωριό δυο πλούσια και όμορφα κορίτσια. Το ένα το έλεγαν Νεραϊδούλα και το άλλο Μαρία-Μάρω. Μπήκαν στο χωριό κλέφτες θέλοντας να πάρουν αιχμάλωτες τις δύο κοπέλες. Εκείνες κατάφεραν να ξεφύγουν. Η μια ανέβηκε στην κορυφή του ενός βουνού και η άλλη στην κορυφή του άλλου βουνού. Ακόμη όμως και όταν οι κλέφτες έφυγαν από το χωριό, τα δύο κορίτσια δεν γύρισαν στο χωριό. Χάθηκαν. Οι ηλικιωμένοι του χωριού λέγαν ότι πολλές φορές, τις νύχτες με φεγγάρι έβλεπαν τις σκιές τους και τις σκοτεινές νύχτες ακούγανε τις παραπονιάρικες φωνές τους. Από τότε τα βουνά ονομάστηκαν “Μαρόσα” και “Νεράιδα”. Η παράδοση αυτή είναι η μια εκδοχή από την οποία το χωριό έλαβε το όνομα Νεραϊδοχώρι.

neraidoxwri happy traveller (3)

Που να πάω- Τι να δω:

Στο χωριό θα πρέπει να επισκεφθείς την λιθόστρωτη πλατεΐτσα µε τις δυο ταβερνούλες. Υπάρχουν και κάποιοι ξενώνες. Πέρα μια βόλτα στο χωριό όμως πέρασε και από το από “το γεφύρι της Σμίξης” ή Καμάρα Σμίξη ή Μονοπάτι της Σκάλας ( 1650-1652). Είναι πέτρινο μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε από την οικογένεια των Χατζηπετραίων. Μην ξεχάσεις να δεις το κακόρεμα. Επίσης επισκέψου τις εκκλησίες Άγιος Νικόλαος, Αγία Παρασκευή, Προφήτης Ηλίας και Άγιος Παντελεήμονας. Τέλος, μπορείς κάνεις κατάβαση του Ασπροπόταμου με rafting.

Που να μείνω: 

Το καλύτερο κατάλυμα για την εξόρμησή σου στην περιοχή της Ελάτης και του Περτουλίου, είναι φυσικά Αρχοντικό Χριστοδούλου. Το  Αρχοντικό Χριστοδούλου βρίσκεται στο χωριό Βροντερό.

neraidoxwri happy traveller (2) neraidoxwri happy traveller (4)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here