Μικρό, γεμάτο ιστορία και ζεστό χωρίο. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που έρχονται στο μυαλό όταν θέλεις να περιγράψεις το χωριό Καλόγηροι. Τα έχει όλα και σίγουρα θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής σου.

kalogiros happy traveller

Γενικές Πληροφορίες:

Χώρα: Ελλάδα
Δήμος: Δήμος Πύλης
Νομός: Τρικάλων
Υψόμετρο: 720
Πληθυσμός: 119 κάτοικοι

Οι Καλόγηροι βρίσκονται στο Νομό Τρικάλων και έχουν υψόμετρο 720 μ. Ανήκουν στο Δήμο της Πύλης και απέχουν 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων και μόλις 6 χιλιόμετρα από την Ελάτη. Οι Καλόγηροι σχετίζονται με το βασίλειο των Αιθήκων, το αρχαίο Πότναιο. Μεταξύ των Καλογήρων και του Αγ. Προκοπίου τοποθετείται η πόλη Ποίτνεο ή Πότναιο που άκμασε από τον 5ο π.Χ. έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν πολλές φορές παλιότερα να το εγκαταλείψουν βρίσκοντας καταφύγιο αλλού. Σήμερα ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία, την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στους Καλογήρους πραγματοποιούνται αρκετά πανηγύρια και παραδοσιακά γλέντια με χορούς και παραδοσιακά φαγητά.

Η επιτύμβια στήλη:

Η ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του Εχένικου, πολεμιστή ή αξιωματούχου που σκοτώθηκε σε μάχη τον 4ο π.Χ.που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατά της. Η στήλη που κοσμεί σήμερα το χωριό είναι αντίγραφο. Το πρωτότυπο -έπειτα από πολλές περιπέτειες αρχαιοκαπηλίας- φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.

kaloghroi

Φυσική ομορφιά:

Οι Καλόγηροι είναι ένα όμορφο και ήσυχο χωριό με έντονο το στοιχείο της φύσης. Αν κάνεις περίπατο εκτός χωριού μπορείς μάλιστα να δεις και τα διάφορα είδη φυτών και δέντρων που υπάρχουν στην περιοχή όπως οι οξιές, τα πλατάνια, οι καρυδιές, οι καστανιές κ.α.

Εκκλησίες:

Επίσης αξίζει να απολαύσει κανείς την αρχιτεκτονική των εκκλησιών -όσων έχουν διασωθεί-. Κάποιες από αυτές είναι της Αγ. Τριάδος, του Αγ. Φανουρίου, του Προφ. Ηλία, η κεντρική εκκλησία του χωριού Αγ. Νικολάος (1896) αλλά και το ξωκκλήσι του Αγ. Νικολάου.

Τι να δοκιμάσω:

Η Ελλάδα φημίζεται για το καλό φαγητό της. Στο χωριό θα βρεις κάποια εστιατόρια για να δοκιμάσεις ντόπιο τσίπουρο, ρετσίνα, πίτες, πλαστό, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψητά γάστρας – σούβλας, σούπες και πατσά. Βέβαια όχι όλα αυτά μαζί. Ό,τι σου αρέσει και λαχταράς περισσότερο.

Τι να αγοράσω:

Από το χωριό Καλόγηροι θα μπορούσες να αγοράσεις βότανα βουνού (τσάι, χαμομήλι, μέντα, ρίγανη, μπιτούνι, μελισσόχορτο και τσουκνίδα) και καλαμποκάλευρο.

kalogiros happy traveller (2) kalogiros happy traveller (3)

LEAVE A REPLY