Iceland Happy Traveller (32)

Ισλανδία η παράξενη, παγωμένη και ακριβή χώρα της Ευρώπης. Όλες οι χώρες έχουν ιδιαιτερότητες και ξεχωρίζουν ανάλογα με τον λαό και την κουλτούρα τους. Η Ισλανδία όμως έχει πολλές, αλλά οι 10 από αυτές είναι αρκετά παράξενες! Πάμε να τις ανακαλύψουμε!

1. Το πρώτο Κοινοβούλιο στον κόσμο ιδρύθηκε στην Ισλανδία.
Η Ισλανδία κρατά την πρωτιά όσον αφορά την δημιουργία του Κοινοβολίου. Ονομάζεται Althing και δημιουργήθηκε το 930 μ.Χ. στο Ρέκιαβικ. Αρχικά ήταν υπαίθριο ενώ σήμερα έχει δώσει τη θέση του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

2. Ένας στους δέκα κατοίκους της Ισλανδίας δημοσιεύει ένα βιβλίο στη διάρκεια της ζωής του.
Οι Ισλανδοί γνωρίζουν πολύ καλά την έννοια του βιβλιοφάγου. Λατρεύουν να διαβάζουν αλλά και να γράφουν βιβλία. Στατιστικά ένας στους δέκα κατοίκους της Ισλανδίας δημοσιεύει ένα βιβλίο στη διάρκεια της ζωής του. Επίσης οι Ισλανδοί αγοράζουν βιβλία περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο. Η Ισλανδία παράγει περισσότερους συγγραφείς από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.

3. Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο (100%).
Οι Ισλανδοί είναι «μπροστά» και αυτό αποδεικνύεται εύκολα βλέποντας πως ανταποκρίνονται στις νέες τεχνολογίες. Χωρίς καμία εξαίρεση το 100% του πληθυσμού της Ισλανδίας είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 2016. Μέχρι τα μέσα του 2000 είχε μόνο το 98%, όμως κατάφεραν να φτάσουν το άπιαστο 100% σε 16 χρόνια. Το εξαιρετικό της υπόθεσης είναι πως χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το έχουν καταφέρει.

4. Τα μωρά κοιμούνται έξω κάποιες ώρες της ημέρας ανεξαρτήτως καιρού.
Οι Ισλανδοί κοιμίζουν τα μωρά τους εκτός σπιτιού κάποιες ώρες την ημέρα. Όπως είναι φυσικό, τις περισσότερες φορές σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Στην Ισλανδία δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο μάλιστα ενώ οι γονείς είναι μέσα στις καφετέριες και πίνουν καφέ, ενώ τα μωρά να κοιμούνται εκτός καταστήματος στα καρότσια τους. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα σπίτια των Ισλανδών.

5. Οι Ισλανδοί πιστεύουν στα ξωτικά.
Τα ξωτικά είναι έντονα χαραγμένα στην συνείδηση των Ισλανδών κυρίως λόγω της μυθολογίας τους. Λέγεται ότι οι περισσότεροι πολίτες μάλιστα,  πιστεύουν στην ύπαρξη τους. Μάλιστα τα έχουν χαρακτηρίσει ειρηνικά πλάσματα. Σύμφωνα με την μυθολογία της χώρας, τα ξωτικά ζουν σε βραχώδεις περιοχές και έχουν μαγικές δυνάμεις.

6.Τα επώνυμα των Ισλανδών, δεν είναι όπως όλου του υπόλοιπου κόσμου.
Οι Ισλανδοί δεν έχουν τα κλασσικά επώνυμα που έχουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η πλειοψηφία των ισλανδικών επωνύμων που υπάρχουν καταγράφουν απλά το γεγονός ότι κάποιος είναι γιος ή κόρη του πατέρα (ή της μητέρας) του. Αυτό δημιουργεί αρκετές παρανοήσεις, ακόμη και αιμομιξίες οι οποίες εξαλείφθηκαν κάπως τα τελευταία χρόνια λόγω μιας εφαρμογής που δημιουργήθηκε. Αυτή η εφαρμογή σε ενημερώνει για το αν ο άνθρωπος είναι συγγενής σου ή όχι.

7. Η Ισλανδία είναι από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον, χώρες του κόσμου.
Όλη η γεωθερμική ενέργεια που παράγουν τα ενεργά ηφαίστεια της χώρα χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την Ισλανδία. Επίσης η κυβέρνηση δεν αφήνει να πάει χαμένη ούτε η υδροηλεκτρική ενέργεια. Έτσι μειώνει το κόστος αλλά κυρίως την ρύπανση. Οι φυσικοί πόροι της χώρας είναι άφθονοι και έτσι περίπου το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Τα περισσότερα σπίτια της Ισλανδίας ζεσταίνονται μέσω του γεωθερμικού νερού που αντλείται από υπέδαφος. Ο απόλυτος σεβασμός στη φύση! Μακάρι να τους μοιάσουμε σύντομα!

8. Η ισλανδική γλώσσα συνδέεται ακόμη με τις σκανδιναβικές ρίζες της.
Οι Ισλανδοί είναι ένας πολύ έξυπνος λαός. Παρόλο που οι υπόλοιποι σκανδιναβοί έχουν προσθέσει και παραμετροποιήσει τις γλώσσες τους, οι Ισλανδοί προτίμησαν να διατηρήσουν άθικτο τον πολιτισμό τους. Διαθέτουν ακόμη την ίδια γραμματική και το ίδιο λεξιλόγιο με την αρχαία γλώσσα. Οι υπόλοιπες χώρες δανείστηκαν λέξεις από άλλους, ενώ οι Ισλανδοί έφτιαξαν με βάση την δική τους γλώσσα. Αυτό τους κάνει μέχρι και σήμερα να διαφέρουν. Είχαν μάλιστα την ευστροφία να το κάνουν από τον 18ο αιώνα.

9. Στην Ισλανδία δεν υπάρχουν φυσικά δάση και είναι μια από τις πιο αποψιλωμένες χώρες στον κόσμο.
Η Ισλανδία είναι δυστυχώς μια από τις πιο αποψιλωμένες χώρες στον κόσμο. Όλο αυτό ξεκίνησε όταν εγκαταστάθηκαν εκεί οι Βίκινγκς και τα έκοψαν. Μάλιστα πιθανολογείται ότι τον 9ο αιώνα σχεδόν το 25% της Ισλανδίας είχε δασικές εκτάσεις σημύδας, αλλά σήμερα έχει φτάσει μόλις στο 1%. Παρόλο που γίνεται σωστή και οργανωμένη δασοκομία, η χώρα δεν κατάφερε να ανακάμψει όσον αφορά το θέμα των δασικών εκτάσεων.

10. Η Ισλανδία δεν έχει κουνούπια επειδή το ισλανδικό κλίμα δεν τους επιτρέπει να επιβιώσουν.
Τα κουνούπια δεδομένου του κλίματος της Ισλανδίας θα έπρεπε -κανονικά- να υπάρχουν στη χώρα. Παρόλα ταύτα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι κλιματολογικές συνθήκες μάλιστα, εμποδίζουν την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Ο καιρός στην Ισλανδία είναι τόσο απρόβλεπτος που τα κουνούπια δεν μπορούν να εναρμονιστούν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here