Στο Σβάλμπαρντ και πιο συγκεκριμένα στο Longyearbyen συμβαίνουν πολλά και διασκεδαστικά πράγματα που μπορεί να φαίνονται «παράξενα» στους επισκέπτες, αλλά για τους ντόπιους είναι ρουτίνα και αποτελούν την καθημερινότητά του!

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, βίωσε και σου τα παρουσιάζει.

  1. Στο Longyearbyen έχουν μόνο ένα μανάβικο.
  2. Βγάζουν τα παπούτσια όταν μπαίνουν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, μουσεία κτλ. Αυτό είναι ουσιαστικά μια παράδοση που έχει διατηρηθεί από τα παλιά χρόνια όταν είχαν πρόβλημα με τη σκόνη άνθρακα. Είναι πολύ οργανωμένοι και στην είσοδο διαθέτουν ποδονάρια, ενώ κάποιες φορές έχει και ντουλαπάκια για να βάλεις τα παπούτσια σου.
  3. Όλη η εξορυκτική υποδομή προστατεύεται και παραμένει ως μνημείο μέσα και γύρω από τον οικισμό.
  4. Υπάρχουν ξεχωριστοί «δρόμοι» στο κέντρο της πόλης για τα οχήματα χιονιού.
  5. Οι δρόμοι στο Longyearbyen έχουν αριθμούς αντί για ονόματα.
  6. Το Longyearbyen διαθέτει πανεπιστημιακό κέντρο με 300 φοιτητές, οι οποίοι πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν όπλα.
  7. Το να βλέπουν φάλαινες να κολυμπούν στο φιόρδ, από το παράθυρο του σαλονιού τους, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.
  8. Οι κάτοικοι πίνουν ευχαρίστως μια μπύρα με τους συναδέλφους τους μετά τη δουλειά σε εξωτερικό χώρο. Ντύνονται καλά και απολαμβάνουν την μπύρα τους ενώ παράλληλα -κατά τη χειμερινή περίοδο- έχουν την τύχη να βλέπουν και το βόρειο σέλας.
  9. Το Longyearbyen απέχει μόλις 1.316 χλμ. από τον Βόρειο Πόλο.
  10. Οι κάτοικοι μετακινούνται με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά ή με snowmobile. Τα σκυλιά είναι πάντα έτοιμα να μεταφέρουν τους ανθρώπους εκεί που θέλουν και μοιάζουν πολύ χαρούμενα για αυτό. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν τα snowmobile ως μέσο μεταφοράς.

Happy Info: Δεν τίθεται θέμα κακοποίησης των σκυλιών. Τα σκυλιά αρέσκονται να μεταφέρουν τους ανθρώπους γιατί λατρεύουν να τρέχουν στη φύση. Σε παλιότερο ταξίδι μας στην Φινλανδική Λαπωνία, γνώστης και εκτροφέας τέτοιων σκυλιών μας είχε πει ότι για αυτά τα σκυλιά είναι χαρά και σκοπός της ζωής τους να μεταφέρουν τους ανθρώπους, να τρέχουν και να εκτονώνονται.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ταξιδιωτικά άρθρα σχετικά με το Σβάλμπαρντ:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here