Η Αρκαδία είναι ένας τόπος ευλογημένος. Εκτός από τα γραφικά χωριά και το πεντανόστιμο φαγητό, έχει ταξιδιωτικούς θησαυρούς και ιστορικό βάρος που λίγα μέρη έχουν.

Αποφασίσαμε να την εξερευνήσουμε τον Ιούλιο του 2020 και τελικά κάναμε τόσο καλά γιατί βιώσαμε μοναδικές εμπειρίες που θα θυμόμαστε για πάντα. Από αυτό μας το ταξίδι σου προτείνουμε τα κορυφαία!

1.Ανακάλυψε τα παραδοσιακά χωριά του τόπου. Είναι τόσα τα όμορφα και γνωστά χωριά του τόπου που σίγουρα θα μπερδευτείς. Εμείς σου προτείνουμε τη χρυσή εφτάδα. Η εντυπωσιακή Στεμνίτσα, η γραφική Δημητσάνα, το ιστορικό Ζυγοβίστι, η κεντρική Βυτίνα, το Χρυσοβίτσι αλλά και την ξακουστή Καρύταινα και το ιστορικό Λιμποβίτσι.

Στεμνίτσα, Αρκαδία

2. Δοκίμασε παραδοσιακές γεύσεις της Αρκαδίας. Η γεύση είναι ο καλύτερος τρόπος μετά την όραση για να καταλάβεις έναν τόπο. Και αν είδες έναν τόπο, αλλά δεν δοκίμασες τις λιχουδιές του, τότε δεν τον έχεις δει όπως θα έπρεπε. Στην Αρκαδία θα πρέπει να δοκιμάσεις πορτοκαλόπιτα Στεμνίτσας, παραδοσιακά χωριάτικα λουκάνικα, κόκορα με χυλοπίτες και γλυκό του κουταλιού πετροκέρασο που είναι και ένα από τα κορυφαία της περιοχής. Η λίστα δεν τελειώνει εδώ, είναι τόσα πολλά τα πιάτα, τα εδέσματα και τα γλυκά, που όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις.

Κόκορας με χυλοπίτες

3. Μουσείο Υδροκίνησης. Μπορεί το μουσείο να βρίσκεται λίγο έξω από τη Δημητσάνα αλλά αφιερώνουμε σε αυτό ξεχωριστή παράγραφο γιατί πραγματικά το αξίζει. Στο μουσείο της Υδροκίνησης θα δεις τους νερόμυλους και τους μπαρουτόμυλους και θα καταλάβεις πως ακριβώς έφτιαχναν το μπαρούτι για να πολεμούν στην επανάσταση οι Έλληνες.

4. Το σπίτι του Κολοκοτρώνη – Λιμποβίτσι. Το σπίτι του Κολοκοτρώνη είναι -για εμάς- ίσως το κορυφαίο ταξιδιωτικό σημείο της Αρκαδίας. Το δέος που σε πιάνει όταν το επισκέπτεσαι είναι μοναδικό. Δίπλα από το σπίτι υπάρχει και ένα μουσείο με αντικείμενα εποχής. Λίγο πιο πέρα θα βρεις ένα παραδοσιακό καφενέ στον οποίο αξίζει να πιεις χυμό ρόδι-μήλο και τζιντζεράδα!

5. Σπήλαιο Καψιά. Το σπήλαιο Καψιά είναι ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για όσους αγαπούν τις δραστηριότητες. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του, εντυπωσιάζουν, ενώ στα θετικά του είναι ότι δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου περπάτημα για να το δεις. Παρκάρεις ακριβώς από έξω.

6. Αρχαία Γόρτυνα. Ίσως ένα από τα πιο υποτιμημένα σημεία της περιοχής. Ένα μέρος με πολύ μεγάλη ιστορική αξία, η Αρχαία Γόρτυνα στέκει εκεί αγέρωχη και περιμένει τους ταξιδιώτες να την ανακαλύψουν. Βέβαια στην περιοχή υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι που αξίζουν όπως ο Χώρος Αρχαίας Μαντίνειας, ο Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Τεγέας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας με τον αρχαιολογικό χώρο αφιερωμένο στη Δέσποινα και την Έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού. Κορυφαίο σημείο ενδιαφέροντος είναι και ο Ναός Επικούριου Απόλλωνα.

7. Ποταμός Λούσιος. Εκεί θα πας είτε για να χαλαρώσεις είτε για να κάνεις ράφτινγκ. Μέση λύση δεν θα βρεις. Ο ποταμός Λούσιος είναι πολύ όμορφος και τον πετυχαίνεις σε πολλά σημεία της διαδρομής σου στην Αρκαδία.

Ποταμός Λούσιος

8. Μόνη Αιμιαλού κ ο Ληνός του Κολοκοτρώνη. Η Μονή Αιμιαλού είναι μια ακόμη μονή που αξίζει να επισκεφθείς στην περιοχή, όχι μόνο για την ομορφιά της αλλά και για την ιστορική της σημασία. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και ο Ληνός του Κολοκοτρώνη.

9. Ναός Αγίας Φωτεινής στα Μαντίνεια. Ο ναός της Αγίας Φωτεινής είναι ίσως από τους πιο περίεργους που έχουμε δει ποτέ. Το αξιοπερίεργο με αυτό το ναό είναι πως είναι μια μίξη αρχαιοελληνικής και χριστιανικής αρχιτεκτονικής. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να τον επισκεφθείτε.

Ναός Αγίας Φωτεινής

10. Εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας. Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας είναι πιθανότατα μια από τις πιο παράξενες που θα έχεις δει ποτέ στη ζωή σου. Από το ίδιο το κτίσμα βγαίνουν κορμοί δέντρων και αυτό είναι εξαιρετικά περίεργο. Η ιστορία της εκκλησίας είναι συγκλονιστική καθώς μιλά για μια κοπέλα που ήθελε πολύ να γίνει μοναχή αλλά οι δικοί της δεν την άφηναν. Ντύθηκε άντρας και κατάφερε να τους ξεφύγει, όμως η μοίρα, της επιφύλαξε τραγικό τέλος. Μάθε την συνέχεια, όταν πας εκεί.

Αγία Θεοδώρα, Αρκαδία

Το ταξίδι μας στην Αρκαδία έγινε τον Ιούλιο του 2020 εν μέσω κορωνοιοόυ. Το κατάλυμα που επιλέξαμε ήταν το All Seasons Paradise και ήταν ένας πραγματικός παράδεισος για εμάς.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here