ΗΠΑ, η κορυφαία χώρα για roadtrip

Εδώ στο Happy Traveller λατρεύουμε τα roadtrip. Η ευελιξία που σου δίνει το να ταξιδεύεις με αυτοκίνητο και να διαμορφώνεις το πρόγραμμά σου όπως θες είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Πρόσφατα κάναμε ένα επικό ταξίδι με αυτοκίνητο στην πολιτεία της Φλόριντα στην Αμερική. Έχοντας κάνει αντίστοιχα ταξίδια σε δεκάδες χώρες του κόσμου μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η καλύτερη χώρα για Roadtrip στον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους λόγους οι οποίοι μας έκαναν να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα.  

Roadtrip Florida
Roadtrip Florida

Οικονομικά αυτοκίνητα

Στην Αμερική οι τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων μπορεί να είναι εντελώς τρελές σε σχέση με άλλες χώρες. Καταρχάς στις περισσότερες περιπτώσεις δε συμφέρει ή απλά δεν υπάρχουν μικρά αυτοκίνητα. Με τα λεφτά που σε Ευρώπη παίρνεις ένα economy car (κατηγορία Β) εκεί μπορείς να πάρεις μεγάλο SUV.  Εμείς επειδή είχαμε πολλά πράγματα νοικιάσαμε ένα μεγάλο SUV με 25 ευρώ τη μέρα. Κάπου 300 για 12 μέρες συν κάποια έξτρα για ασφάλεια και καρεκλάκι μωρού. Φυσικά οι τιμές δεν είναι ίδιες σε όλες τις πολιτείες και όλες τις εποχές αλλά σε γενικές γραμμές η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι πιο οικονομική από άλλες χώρες. Αξίζει να αναφέρουμε πως σχετικά οικονομικά υπάρχουν και πολύ ιδιαίτερα αμάξια. Είναι εύκολο πχ στο Μαϊάμι να βρεις και να νοικιάσεις μια cabrio Mustang αν αυτό είναι κάτι που σε εξιτάρει σαν ταξιδιωτική εμπειρία. 

Εμείς για να νοικιάσουμε αυτοκίνητο στο εξωτερικό χρησιμοποιούμε το Rentalcars.com όπου μπορείς να συγκρίνεις τιμές από πολλές εταιρίες.

Εύκολη οδήγηση

Ένα πολύ θετικό είναι η ευκολία στην οδήγηση. Οι δρόμοι είναι μεγάλοι δρόμοι, οι σημάνσεις ξεκάθαρες και ο κόσμος γενικά είναι πολύ σωστός στην οδήγηση του. Δε θα δεις αμάξια στη μέση του σταυροδρομίου αν τους πιάσει το φανάρι και δεν χωράνε να προχωρήσουν. Για όλες τις παραβάσεις υπάρχουν τσουχτερά πρόστιμα και οι οδηγοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επίσης εύκολη την οδήγηση κάνει το γεγονός ότι όλα τα αμάξια είναι αυτόματα. Είναι επίσης εξοπλισμένα με πολλές τεχνολογίες που βοηθούν. Εμείς αυτό που πήραμε είχε και κάποια φωτάκια προειδοποίησης για όταν έχει κάποιον σε τυφλό σημείο που δε φαίνεται από τους πλαϊνούς καθρέφτες. Τέλος, ένα πολύ θετικό που κάνει την οδήγηση ευκολότερη είναι ότι τα φανάρια είναι πάντα στην απέναντι πλευρά και φαίνονται ξεκάθαρα μιας και είναι από πάνω σε όλο το πλάτος του δρόμου.

Εύκολη πλοήγηση

Γενικά είναι πολύ εύκολο να βρεις τον προορισμό σου στην Αμερική. Εκτός από το ότι οι αυτοκινητόδρομοι έχουν καλή σήμανση, υπάρχει πολύ καλή κάλυψη 4G και μπορείς με μια τοπική κάρτα SIM (εμείς πήραμε unlimited data για κάπου 30 δολάρια) να έχεις google maps παντού. Επίσης εφόσον μιλάς Αγγλικά συνεννοείσαι πολύ άνετα σε αντίθεση με άλλες χώρες που τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική τους γλώσσα. 

Άνετο Parking

Γενικά στην Αμερική υπάρχει χώρος. Νιώθεις ότι όλα είναι μεγάλα και άνετα. Έτσι και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν μεγάλα parking με άφθονο χώρο και δεν χρειάζεται να κάνεις μανούβρες παρκαρίσματος. Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιες μεγαλουπόλεις που στο κέντρο μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά αλλά συνήθως και εκεί οι δρόμοι είναι φαρδιοί και παντού υπάρχουν parking. Κάποια ναι είναι πολύ ακριβά αλλά υπάρχουν σε πολλά σημεία οικονομικοί χώροι στάθμευσης ή και δωρεάν. Εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις προσφέρουν δωρεάν parking στους πελάτες. 

motel

Καταλύματα φτιαγμένα για roadtrip

Γενικά στην Αμερική τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και οι τιμές τους πολύ λογικές. Φυσικά οι τιμές είναι σχετικές με την τοποθεσία και την εποχή αλλά αν κάνεις roadtrip συνήθως μένεις εκτός πόλεων και επειδή είναι με αυτοκίνητο μπορείς να επιλέξεις διαμονή σε αρκετά μεγάλο γεωγραφικό εύρος και έτσι να πετύχεις την καλύτερη τιμή. Συνήθως ένα τυπικό δωμάτιο έχει δυο μεγάλα διπλά κρεβάτια. Και είναι σε μέγεθος διπλάσια από αντίστοιχα στην Ευρώπη. Ακόμα και τα πιο απλά μοτέλ έχουν ψυγείο, microwave, καφετιέρα και το πιο σημαντικό είναι ότι στα περισσότερα παρκάρεις ακριβώς έξω από το δωμάτιο κάτι που βολεύει ιδιαίτερα. 

Εμείς όταν κάνουμε Roadtrip και σε κάθε μέρος μένουμε 1-2 βράδια, τη διαμονή μας την κλείνουμε από το booking.com. Δες στον παρακάτω χάρτη ξενοδοχεία στην Φλόριντα.

Booking.com

Φθηνή βενζίνη

Τα καύσιμα στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον μισή τιμή από Ελλάδα. Εκεί δεν έχουν τους φόρους που έχουμε εδώ στα καύσιμα. Ενδεικτικά οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 2.9 Gasoline in USAδολάρια το γαλόνι δηλαδή κάπου 0,77 το λίτρο. Σε ευρώ αυτό είναι ο 0.7 το λίτρο! Εμείς γεμίζαμε φουλ το ντεπόζιτο του SUV με 30 δολάρια.Κάτι που Ελλάδα θα μας κόστιζε κάπου 60 ευρώ. Και αν νοικιάσεις αυτοκίνητο με χαμηλή κατανάλωση το όλο ταξίδι βγαίνει οικονομικά σε ότι έχει να κάνει με τα καύσιμα. 

Αυτόματα διόδια

Στα διόδια δεν χρειάζεται να σταματάς κάθε λίγο. Γίνεται καταγραφή της διέλευσης με scanning της πινακίδας χωρίς να υπάρχουν μπάρες ή καν να χρειάζεται να κόψεις ταχύτητα. Η πληρωμή είναι απλή. Είτε ανοίγεις λογαριασμό και με ένα αυτοκόλλητο που βάζεις στο παρμπρίζ πληρώνεις αυτόματα από προπληρωμένο λογαριασμό σου, είτε απλά δεν κανείς τίποτα και χρεώνεται το αμάξι διαβάζοντας την πινακίδα. Σε αυτήν την περίπτωση ο λογαριασμός πάει στην εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκίνητων που στη συνεχεία χρεώνει την κάρτα σου. Το κόστος των διοδίων είναι πολύ λογικό. Τιμές γύρω στο μισό ή ένα δολάριο είναι συνήθως στις διελεύσεις και φυσικά εξαρτάται από την απόσταση που θα διανύσεις στον αυτοκινητόδρομο. Αν έχει λογαριασμό με αυτοκόλλητο οι τιμές μπορεί να είναι και μισές. Στην Florida λέγεται SunPass που προμηθευτήκαμε από βενζινάδικο και ενεργοποιήσαμε online βάζοντας χρήματα από πιστωτική κάρτα. 

Πολλά drive-thru 

Αν η Ιαπωνία είναι η χώρα των αυτόματων πωλητών τότε η Αμερική είναι η χώρα των Drivethru, δηλαδή των σημείων πώλησης που μπορείς να πας με το αυτοκίνητο και να πάρεις ότι θες να πάρεις από το παράθυρο χωρίς να χρειάζεται να βγεις από αυτό. Μιλάμε κυρίως για φαγητά κάθε λογής αλλά πιο δημοφιλή είναι τα burger που αποτελούν και το απόλυτο roadtrip food αφού ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και τρώγεται με ένα χέρι. Στην Αμερική έχει όμως και άλλες υπηρεσίες drivethru όπως φαρμακεία, ποτά, καφέδες, μέχρι και ATM.

Φαγητό

Μιας και μιλήσαμε για τα drivethru που μπορείς να βρεις φαγητό στο δρόμο σχεδόν παντού, ας μιλήσουμε και γενικά για το φαγητό στις ΗΠΑ. Οι επιλογές είναι άπειρες. Μπορεί η Αμερική να είναι η χώρα του fast food αλλά οι διατροφικές επιλογές είναι απεριόριστες. Μπορείς να βρεις κάθε λογής υγιεινό φαγητό, χορτοφαγικά πιάτα, βιολογικά προϊόντα. Τα σούπερ μάρκετ έχουν τεράστια ποικιλία σε είδη.  Επίσης πολύ θετικό είναι ότι σε γενικές γραμμές η χώρα έχει πολύ οικονομικές επιλογές για φαγητό. Οι μερίδες σχεδόν παντού είναι τεράστιες και οι τιμές λογικές. Σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο μπορείς να βασίσεις μεγάλο κομμάτι της διατροφής σε πράγματα που παίρνεις από σούπερ μάρκετ τα οποία έχουν μεγάλη ποικιλία μαγειρεμένων φαγητών. Εμείς πολλές φορές την βγάλαμε με ψητό κοτόπουλο ή κάτι άλλο που αγοράζεις έτοιμο και τρως εύκολα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. 

Ενδιαφέροντες προορισμοί και πανέμορφα σκηνικά

Ο βασικός λόγος που κάνεις ένα τέτοιο ταξίδι με αυτοκίνητο είναι για να δεις όμορφα μέρη. Αν δεν υπήρχαν ωραία μέρη για να πας όλα τα παραπάνω δε θα είχαν καμία αξία. Και σε αυτόν τον τομέα η Αμερική σαν χώρα έχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε όμορφα τοπία και αξιοθέατα που και 100 roadtrip να κάνεις, πάλι μπορείς να βρεις κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Στο κάτω κάτω είναι σαν να έχεις ολόκληρη την Ευρώπη σε μία Ήπειρο. Θάλασσες, βουνά, λίμνες, φαράγγια, γραφικά χωριά, μεγάλες πόλεις με ενδιαφέρον, η λίστα είναι ατελείωτη. 

Πρώτα πρέπει να φτάσεις ως εκεί

Για να κάνεις ένα roadtrip Αμερική πρέπει πρώτα να φτάσεις ως εκεί και αυτό δεν μπορείς να το κάνεις οδικώς. Πρέπει να πετάξεις και αυτά τα αεροπορικά εισιτήρια για να φτάσεις Αμερική είναι αυτόνομα το μεγαλύτερο έξοδο σε ένα τέτοιο ταξίδι. Ανάλογα με την πόλη που θες να πας υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες με δρομολόγια. Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τις καλύτερες προσφορές είναι συγκρίνοντας τιμές από πολλές αεροπορικές. Για να το κάνεις αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το airshop.gr

Και αν κλείσεις αεροπορικά, επόμενο βήμα να κλείσεις αυτοκίνητο εδώ και διαμονές εδώ.

Δείτε και σχετικό βίντεο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here