Ένα από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχουμε κάνει ως Happy Travellers είναι αναμφισβήτητα η επίσκεψή μας στο Skellig Michael. Η εμπειρία αυτή, το έντονο ταξίδι, η φουρτούνα μέχρι να φτάσουμε στο νησί και το απελευθερωτικό συναίσθημα του να φτάνεις την κορυφή, ήταν σίγουρα από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μας.

DSC07740

Σύνδεσμος νησιών: Skellig Islands
Νησί: Skellig Michael
Χώρα: Ιρλανδία

Γενικές Πληροφορίες:

Τα νησιά Σκέλιγκ είναι στην ουσία δύο βραχώδη νησιά στον ατλαντικό ωκεανό. Μπορεί να έγιναν πιο γνωστά λόγω της ταινίας, όμως οι τουρίστες ήδη τα επισκέπτονταν, λόγω του μοναστικού οικισμού που βρίσκεται εκεί. Πρακτικά βέβαια επίσκεψη γίνεται μόνο στο ένα νησί, καθώς το άλλο είναι αρκετά μικρότερο και δεν έχει κάτι ενδιαφέρον. Επιπλέον, έχει καταληφθεί από γλάρους.  Το χωριό Πόρτματζί είναι το σημείο αναχώρησης για όσους θέλουν να επισκεφτούν τα νησιά «Skellig». Skellig Michael ονομάζεται το μεγάλο νησί, αυτό στο οποίο έγιναν και τα γυρίσματα του Star Wars. Στα ιρλανδικά η ονομασία «Skellig Michael» σημαίνει βράχος του Μιχαήλ και είναι επίσης γνωστός ως Great Skellig. Τα νησιά βρίσκονται 9 μίλια από την ακτή του Κέρρυ. Το νησί και ο οικισμός είναι πολύ καλά διατηρημένα. Οι σπαρτιάτικες συνθήκες μέσα στο μοναστήρι αναδεικνύουν τον ασκητικό τρόπο ζωής που είχαν οι πρώτοι Ιρλανδοί Χριστιανοί.

Ιστορία: 

Ο μοναστικός οικισμός του νησιού είναι του 6ου αιώνα. Για 600 χρόνια το «Skellig Michael», ήταν οικισμός για Ιρλανδούς χριστιανούς μοναχούς. Το μοναστήρι βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή του λόφου, στα 230 μέτρα. Οι μοναχοί κατοικούσαν σε πέτρινες καλύβες (clochans). Είναι ένας από τους πιο γνωστούς αλλά λιγότερο προσβάσιμους μοναστικούς τόπους της Ευρώπης. Έγινε μάλιστα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1996. Πρόσφατα (το 2016) έγιναν και τα γυρίσματα για τη νέα ταινία Star Wars που θα δούμε τον Δεκέμβριο του 2017.

ireland skeling michael happy traveller

Τι χρειάζεται να ξέρω πριν επισκεφθώ το «Skellig Michael»: 

Η μεγάλη απόσταση στα νησιά Skellig κάποιες φορές αποθαρρύνει τους επισκέπτες, όμως οι τολμηροί το επιχειρούν. Η διέλευση στο νησί Skellig Michael γίνεται φυσικά μόνο μέσω θαλάσσης και ο κακός καιρός -ως επί το πλείστον- κάνει την μεταφορά εξαιρετικά δύσκολη. Περιττό να σας ενημερώσουμε πως όταν ανεβήκαμε εμείς στο καραβάκι κάναμε εμετό στα μισά της διαδρομής λόγω της έντονης αναταραχής και των μεγάλων κυμάτων. Όπως και οι υπόλοιποι συνεπιβάτες μας (ήμασταν μια ωραία ατμόσφαιρα) . Η ανάβαση στο νησί είναι δύσκολη και χρειάζεται προσοχή. Εκτός από καλά ρούχα, παπούτσια και αντιβροχικό, φρόντισε να έχεις πάρει μαζί σου την καλή σου διάθεση και την υπομονή σου γιατί θα σου χρειαστούν. Εμείς όταν καταφέραμε να ανέβουμε (αλλά και να κατέβουμε) νιώθαμε μικροί θεοί!

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να κάνει, ακόμη και με μέτρια φυσική κατάσταση. Απλά θέλει πολύ προσοχή και υπευθυνότητα. Ειδικά όταν πιάνει η βροχή, γλιστρούν τα πάντα και δεν υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείς να πιαστείς.

DSC05026

Τα πουλιά του  Skellig Michael: 

Όταν φτάσεις στο νησί και ξεκινήσεις την ανάβαση, είναι σίγουρο πως θα δεις στο δρόμο σου αυτά τα υπέροχα πουλιά. Μοιάζουν σαν πιγκουίνοι με φτερά πουλιού. Είναι πανέμορφα και αν είσαι τυχερός, μπορεί να σου χαρίσουν μια ωραία πόζα! Ονομάζονται puffin και είναι τόσο όμορφα που επάξια θεωρούνται από τα αγαπημένα θαλασσοπούλια του κόσμου.

DSC04931

Η δική μας εμπειρία: 

Ο δρόμος προς το Skellig Michael δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για εμάς. Δυστυχώς από την αρχή αντιμετωπίσαμε πολύ κακό καιρό, με αποτέλεσμα να η εκδρομή να ακυρώνεται καθημερινά. Βλέπεις όταν ο καιρός δεν είναι καλός, δεν επιτρέπεται στα σκάφη να πάνε στο νησί. Έτσι και εμείς απλά περιμέναμε και βλέπαμε τις ημέρες να περνούν, χωρίς πλέον να έχουμε ελπίδες. Την τελευταία μέρα πριν την αναχώρηση μας από την περιοχή, αποφασίσαμε να πάμε στο σημείο που φεύγουν οι βάρκες μήπως και αλλάξει η τύχη μας. Μάλιστα είχαμε ενημερωθεί ότι ο καιρός θα καλυτέρευε κάπως.

Φτάσαμε στο Πορτματζί, αλλά ο κόσμος που περίμενε ήταν αρκετός και οι θέσεις στις βάρκες λίγες. Η κακοκαιρία είχε υποχωρήσει κάπως, αλλά και πάλι ο καιρός δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Μετά από πολλές αναποδιές, καταφέραμε να επιβιβαστούμε σε μια βάρκα και αυτό είναι κάτι που χρωστάμε στο ξενοδοχείο Moorings στο Πόρτματζί.

Η «βαρκάδα» ξεκίνησε και δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τι εννοούσαν ότι ο καιρός είχε βελτιωθεί. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα ήταν αν δεν βελτιωνόταν. Η βάρκα απλά προσπαθούσε να μην υποκύψει στα πελώρια κύματα που χτυπούσαν πάνω μας. Εμείς προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όπως όπως, αλλά η κρούσεις ήταν πολύ έντονες. Επουδενί δεν μπορούσες να καθίσεις όρθιος. Περίπου λίγο πριν φτάσουμε και μετά από τόσο κούνημα επήλθε το μοιραίο. Οι δυό μας, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι συνεπιβάτες μας δεν αντέξαμε το κούνημα και από ότι φάνηκε, ούτε και τα στομάχια μας.

Φτάσαμε! Εξαιρετική εμπειρία να κατεβαίνεις στην στεριά μετά από τέτοια φουρτούνα. Αλλά τα «μαρτύρια» του Skellig Michael δεν σταματούν εδώ. Έπρεπε να κάνουμε ανάβαση -περίπου- μισής ώρας για να φτάσουμε στην κορυφή, όπου και βρίσκονται οι πέτρινες καλύβες. Ξεκινήσαμε με όσο κουράγιο μας είχε απομείνει και φυσικά με τις κάμερες ανά χείρας για να κάνουμε το γύρισμα. Η ανάβαση ήταν δύσκολη, αλλά με την πρέπουσα  προσοχή, όλα ήταν καλά. Κατά την διάρκεια της ανάβασης σταματούσαμε για να χαζέψουμε την θέα, για να τραβήξουμε πλάνα αλλά και για να θαυμάσουμε τα πανέμορφα θαλασσοπούλια του νησιού. Βέβαια δεν είχαμε και άπειρο χρόνο, αφού θα έπρεπε σε συγκεκριμένο χρόνο να είμαστε κάτω για να επιστρέψουμε.

Ανεβήκαμε! Μόλις αντιληφθήκαμε ότι φτάσαμε στον οικισμό των μοναχών ένα συναίσθημα ελευθερίας και ολοκλήρωσης μας κατέκλεισε. Ήταν από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μας. Και ας είχαμε την επιστροφή που ήταν άλλο τόσο και δυσκολότερο. Εκεί νιώσαμε όπως ένιωθαν οι πρωταγωνιστές του Star Wars. Είδαμε που γυρίστηκαν πασίγνωστες σκηνές της ταινίας και χαρήκαμε που τελικά καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας ακόμη μια Happy Traveller αποστολή!

Η επιστροφή φαινόταν δύσκολη γιατί ήμασταν κουρασμένοι αλλά ξέραμε ότι το «πολύ» είχε περάσει. Οπλιστήκαμε με κουράγιο και με την ΥΠΕΡενέργεια που πήραμε από αυτή την υπέροχη εμπειρία και ξεκινήσαμε την κάθοδο. Κατεβήκαμε, ξαναμπήκαμε στην βάρκα, θαλασσοδαρθήκαμε και επιτέλους φτάσαμε πίσω στο Πόρτματζί.

Πορτματζί! Εκεί μας βγήκε όλη η κούραση. Δεν είχαμε κουράγιο ούτε για τα βασικά. Ξεκουραστήκαμε για λίγο και έπειτα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας. Η κούραση ήταν τεράστια, αλλά όλα αυτά που κερδίσαμε ήταν περισσότερα.

Είχαμε μεγάλη σωματική κόπωση, αλλά η ψυχή μας πετάριζε σαν μικρού παιδιού! Ως Happy Travellers 5 χρόνια τώρα μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, είδαμε πολύ όμορφους τόπους και ανακαλύψαμε πολύ σημαντικές αλήθειες. Μια εξ αυτών ήταν πως «η μαγεία της ζωής βρίσκεται στην στιγμή που το σώμα σου παίρνει δύναμη, από την δύναμη της ψυχής». Την συγκεκριμένη αλήθεια την «βρήκαμε» στο νησί Skellig Michael. Στο φανταστικό σκηνικό που έγιναν και τα γυρίσματα του Star Wars. Σου ευχόμαστε να κάνεις και εσύ κάποτε αυτό το ταξίδι και να σου μείνει τόσο αξέχαστη η εμπειρία όσο έμεινε σε εμάς.

Απόλαυσε και σε video (Vlog) την εμπειρία μας εκεί.

Έπειτα δες κι άλλο φωτογραφικό υλικό από εκείνη την ημέρα!

Skellig Michael (10)

DCIM101GOPROG0010187.JPG

Skellig Michael (3) Skellig Michael (4) Skellig Michael (5) Skellig Michael (6) Skellig Michael (7) Skellig Michael (8) Skellig Michael (9)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here