Τα ταξίδια συνεχίζονται για την ομάδα του Happy Traveller ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ακόμη και μετά τον κορωνοιό. Είμαστε της άποψης πως όποιος αγαπάει τα ταξίδια, αγαπάει την ίδια τη ζωή, οπότε έχει την ευσυνειδησία να την προστατεύει. Αυτό κάναμε και εμείς.

Ταξιδέψαμε με γνώμονα πάντα την ασφάλεια τη δική μας και των γύρω μας. Συμμορφωμένοι απόλυτα με τις προτροπές των υπευθύνων λείψαμε για περισσότερο από ένα μήνα κάνοντας ένα υπέροχο ταξίδι στο Ιόνιο αλλά και την Πελοπόννησο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020.

Και μπορεί να ξεκινήσαμε τα ταξίδια μας όταν ακόμη δεν ταξίδευε πολύ ο κόσμος -τον Ιούνιο-, όμως σίγουρα η προσοχή πρέπει να είναι τεταμένη ακόμη και τις πιο χαλαρές φαινομενικά περιόδους.

Ταξίδι με μωρό και κορωνοϊό: Ειδικά όταν ταξιδεύεις με κορωνοιό αλλά έχεις και το μωρό, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, καθώς έχεις να προσέχεις πολλά περισσότερα πράγματα.

Τα καθαρά σεντόνια, οι σωστά αεριζόμενοι χώροι, η μακρινή επαφή με άλλους ανθρώπους αλλά και η προσοχή στο τι ακουμπάς είναι επιβεβλημένη. Σε κάθε μας κατάλυμα φροντίζαμε να τηρούνται οι βασικοί κανόνες και πάντα ήμασταν προετοιμασμένοι για το αντίθετο. Δηλαδή, πάντα είχαμε μαζί μας επιπλέον σεντόνια και πετσέτες. Είχαμε δικά μας καθαριστικά για κάποιο τυπικό καθαρισμό (τουαλέτα, κουζίνα) πριν μπούμε στο σπίτι. Φροντίζαμε τα σπίτια που επιλέγουμε να είναι αυτόνομα και έτσι να μειώνεις στο ελάχιστο τις επαφές με άλλους. Για το μωρό μας είχαμε φυσικά το δικό του πάρκο, με δικά του σεντόνια και στρώμα.

Βέβαια τα παραπάνω καλό είναι να τηρηθούν και χωρίς να ταξιδεύεις με μωρό. Με αυτό τον τρόπο, ελαχιστοποιείς κάθε πιθανότητα να κολλήσεις, εντός σπιτιού.

Γενικοί κανόνες ταξιδιού για να «ξεφύγεις» από τον κορωνοϊό:

Καταρχήν οι γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον ταξιδιώτη αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σε γενικές γραμμές το ταξίδι θα πρέπει να αποφεύγεται αν ο ταξιδιώτης είναι άνω των 70 ετών ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.


ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ: Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα πρέπει να αναβληθεί διαπαντός το ταξίδι στην περίπτωση που εμφανίσεις συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ: Τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό και χρήση αντισηπτικού πάντα. Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι. Αποφυγή συνωστισμού με άλλα άτομα, ειδικά αν έχεις συμπτώματα.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ:Παρακολούθηση της υγείας σου για τουλάχιστον 14 ημέρες. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα), επιβάλλεται να μείνεις σπίτι και να ενημερώσεις άμεσα τον γιατρό σου.

Οι δικοί μας κανόνες:

Εξαιτίας της εμπειρίας μας στο ταξίδι και της αντιμετώπισης όλων των πιθανών συνθηκών, όλα αυτά τα χρόνια μπορέσαμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα. Τηρήσαμε όλα όσα θέτει ο ΕΟΔΥ ως απαραίτητα και παρακάτω ακολουθούν όλα όσα κάναμε στην καθημερινότητά μας για να αποφύγουμε κάθε πιθανή έκθεση στον ιό.

1.Τακτικό πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκας. Είναι ίσως η πιο κοινή συμβουλή και αυτή που μπορεί να σε σώσει ως ταξιδιώτη. Όταν ταξιδεύεις είσαι εκτεθειμένος σε πολλά μικρόβια και όχι μόνο στον κορωνοιό, για αυτό το να πλένεσαι και να φοράς τη μάσκα σε προστατεύει πολύ.

2. Απόσταση άνω των 2 μέτρων με άλλα άτομα. Αυτό είναι ίσως αυτό που μας δυσκόλεψε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, καθώς ήσασταν και όλοι εσείς που θέλατε να μας δείξετε την αγάπη σας και την συμπάθειά σας, αλλά έπρεπε να μιλήσουμε από τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση για την ασφάλειά όλων μας. Το τηρήσαμε και είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγεις τον ιό.

3. Καθαριότητα στο κατάλυμα. Χωρίς να μειώνει κανείς τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουν τα καταλύματα, εμείς πήγαμε την ασφάλεια ένα βήμα παραπέρα. Αερίσαμε μόλις μπήκαμε στο σπίτι, βάλαμε τα δικά μας σεντόνια και περάσαμε με καθαριστικό τις βασικές επιφάνειες (κουζίνα, μπάνιο). Επίσης ζητήσαμε από τα καταλύματα που μένουμε να μην μπει η κοπέλα να καθαρίσει. Φροντίσαμε να βγάζουμε εμείς έξω τα σκουπίδια μας και φυσικά καθαρίζαμε τον χώρο, που μέναμε.

4. Τρώγαμε κυρίως στο σπίτι. Και βέβαια δοκιμάσαμε παραδοσιακά πιάτα του κάθε τόπου αλλά με μέτρο και σύνεση. Δεν καθόμασταν σε όποια ταβέρνα βρίσκαμε, αλλά κατά κύριο λόγο τρώγαμε στο σπίτι. Εφόσον είχαμε κουζίνα μπορούσαμε να μαγειρεύουμε ό,τι θέλαμε για εμάς και το παιδί μας.

5. Επιλέγαμε μέρη και ώρες όπου δεν υπήρχε πολύ κόσμος στα αξιοθέατα. Για παράδειγμα πηγαίναμε πολύ πρωί στον αρχαιολογικό χώρο, ή αργά το απόγευμα στην παραλία, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχει πολύ κόσμο. Με αυτό τον τρόπο απολαμβάναμε τα μέρη που επισκεπτόμασταν πιο ήσυχα και με λιγότερο κόσμο.

6. Προσοχή στα πράγματα που ακουμπάς. Αν ακουμπήσεις κάτι που μπορεί να έχει πιάσει κάποιος άλλος, από μια κουπαστή μέχρι ένα τασάκι, καλό είναι να πλύνεις τα χέρια σου. Αν δεν μπορείς τη δεδομένη στιγμή πρέπει σίγουρα να βάλεις αντισηπτικό ή να τα καθαρίσεις με μαντηλάκια.

7. Δεν αφήναμε τον Ηρακλή (τον σκύλο μας) λυμένο να πηγαίνει οπουδήποτε. Τα σκυλιά τρέχουν, παίζουν, μυρίζουν τρίβονται όπου βρουν. Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε να μεταφέρει οτιδήποτε, οπότε ο Ηρακλής για τον καιρό που ταξιδεύαμε δεν λύθηκε καμία φορά, εκτός από μέρη όπου ήμασταν εντελώς μόνοι μας και βρισκόμασταν στη φύση.

Ίσως ο τρόπος που ταξιδεύουμε να έχει αλλάξει για πάντα, ίσως και να επανέλθουμε στην παλιά κανονικότητα, αυτό δεν το ξέρει κανείς. Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι πως όποιος αγαπάει τα ταξίδια πραγματικά, θα βρει τρόπο να τα κάνει.

Καλό καλοκαίρι και καλά ταξίδια!

2 COMMENTS

  1. Καλημέρα
    Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε για ταξιδιωτική ασφάλεια που να περιλαμβάνει και την Υγεία και να ισχύει στο Βέλγιο για ένα ταξιδι της κόρης μου
    Ευχαριστω

    • Λογικά θα έχει ολοκληρωθεί το ταξίδι σας αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι με μια ηλεκτρονική αίτηση στο e-efka μπορείτε να εκδώσετε κάρτα Ευρωπαίου Ασφαλισμένου. Άμεσα λαμβάνετε μια ψηφιακή μορφή αυτής ενώ σε 10-15 μέρες σας στέλνουν την κάρτα στο σπίτι σας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here