Το ταξίδι από μόνο του έχει μια ξεχωριστή ιδιότητα. Κάνει τον άνθρωπο καλύτερο για έναν πολύ σημαντικό λόγο, διότι μοιάζει με μικρογραφία της ζωής. Ξεκινώντας ένα ταξίδι είναι σαν να ξεκινάς μια μικρή ζωή με όλες τις γλύκες και τις πίκρες που έχει αυτό. Αυτή η συμπυκνωμένη εμπειρία σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις πολλή πληροφορία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στο ταξίδι που διάλεξες να κάνεις θα γνωρίσεις πανέμορφες θάλασσες, αναποδιές, καινούριους ανθρώπους, κακοτοπιές αλλά και νέες εμπειρίες.

DCIM100GOPROG0060931.JPG

Κάθε ταξίδι είναι για εμάς είναι μια μικρή ζωή που επιλέγουμε και οι δοκιμασίες στις οποίες υποβαλλόμαστε σε κάθε ένα από αυτά, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Αυτό δεν το λέμε έτσι απλά, το έχουμε βιώσει. Και ίσως κάπου εδώ πρέπει να σου πούμε τα 10 πιο σημαντικά μαθήματα που πήραμε στην ζωή μας από τα ταξίδια και είναι αυτά που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!

1. Καταλαβαίνεις ότι η πραγματική ευτυχία ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ!
Ταξιδεύοντας ανακαλύπτεις πως η τιμή και η αξία είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα! Ξοδεύεις ένα σωρό λεφτά σε πράγματα, σε περιττά έξοδα, σε κινητά τελευταίας τεχνολογίας αλλά όταν στέκεσαι μπροστά στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, καταλαβαίνεις πως όλα τα λεφτά του κόσμου δεν φτάνουν για να δημιουργήσουν αυτό που νιώθεις. Η εξαιρετική θέα της Νέας Υόρκης που βλέπεις, ανεβαίνοντας στο Empire State Building δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Το ταξίδι που έκανες μαζί με κάποιον που αγαπάς δεν χάνεται ποτέ από το μυαλό σου (αξία μιας εμπειρίας), ενώ αντίθετα ο πάκος με τα χρήματα που είχες στην αρχή του μηνός έχει ήδη εξαφανιστεί (τιμή ενός αντικειμένου).

2. Αρχίζεις να ανακαλύπτεις την ομορφιά εκεί που οι άλλοι δεν την βλέπουν
Ένα λουλούδι που φωτίζεται εκπληκτικά από τον πυρωμένο ήλιο, ένα σκιουράκι που μετά βίας προλαβαίνεις να δεις στο δάσος και το απαλό αεράκι που δροσίζει το πρόσωπό σου είναι κάποια από τα πράγματα που εσύ εκτιμάς ενώ οι άλλοι όχι. Η ομορφιά βρίσκεται παντού σε αυτόν τον πλανήτη αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούν όλοι να την δουν!

3. Νιώθεις ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις -ακόμη και όταν δεν είναι πολλά-
Το φαγητό που έφαγες μετά από μεγάλη πεζοπορία ή το νερό που ήπιες ενώ είχες κουραστεί πολύ είναι ουσιαστικά εκτιμητέο από κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του.Το ταξίδι σε κάνει πιο ταπεινό. Βλέποντας ότι κάποιοι άνθρωποι στην Γη κοπιάζουν για αυτά που εσύ έχεις δεδομένα, ο συναισθηματικός σου κόσμος ταράζεται και επαναπροσδιορίζει πολλά πράγματα. Το ταξίδι αναδεικνύει την πραγματική αξία της ζωής και σου την χαρίζει.

4. Ανοίγεις τους ορίζοντές σου και δεν έχεις παρωπίδες
Η κοινωνία μας έχει μια συγκεκριμένη δομή. Όλα τα στοιχεία που αποτελούν αυτή τη δομή -είτε σωστά, είτε λάθος-, έχουν εντυπωθεί στον εγκέφαλό μας. Δρούμε με αυτά, ζούμε με αυτά! Όταν ταξιδεύεις γνωρίζεις διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικούς ανθρώπους και καινούριες νοοτροπίες! Αυτό κατά κάποιο τρόπο σε καθιστά ένα βήμα μπροστά από τους άλλους! Μπορείς να δεις, να συγκρίνεις και να αναλύσεις! Μπορείς να φιλτράρεις καλύτερα και να επιλέξεις πιο σοφά!

5. Η περιέργεια (που είναι ό,τι πιο υγιές μπορεί να έχει ένας άνθρωπος) γίνεται η καθημερινότητά σου
Ενδιαφέρεσαι για τον πολιτισμό της χώρας που επισκέπτεσαι, για το πως ζουν οι κάτοικοί της και πως ξεκίνησαν να οδηγούν από την αντίθετη πλευρά. Η περιέργεια είναι από τα πιο εποικοδομητικά πράγματα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος και με το ταξίδι καλλιεργείται. (Σημείωση: Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν όταν η περιέργεια ενέχει το στοιχείο της δίψας για γνώση και όχι του κουτσομπολιού)

6. Είσαι πάντα έτοιμος για το απροσδόκητο
Όσο περισσότερο ταξιδεύεις τόσο περισσότερο βλέπεις ότι απρόσμενα πράγματα “πετάγονται” μπροστά στην ταξιδιωτική ζωή σου. Αρχίζεις να είσαι πιο έτοιμος να αλλάξεις ένα σκασμένο λάστιχο ή να ξεμείνεις από χρήματα. Αυτή η νοοτροπία του ταξιδιώτη σε κάνει πιο “ετοιμοπόλεμο” ακόμη και στην καθημερινή σου ζωή. Είσαι πιο έτοιμος να αντιμετωπίσεις απρόσμενες καταστάσεις ακόμη και τις δυσάρεστες!

7. Μαθαίνεις ότι τα πιο σημαντικά μαθήματα μπορεί να προέρχονται από τις χειρότερες εμπειρίες
Όπως δηλαδή και στην ζωή! Δυστυχώς όμως είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε κάτι τέτοιο. Όταν έχεις την τύχη να ταξιδεύεις αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως επειδή έσκασε το λάστιχο του αμαξιού σου στην μέση του δρόμου και ενώ πήγαινες στο Παρίσι γνώρισες την καλύτερή σου φίλη. Όταν καταλάβεις πως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στην ζωή τότε όλη η ζωή σου αλλάζει και μεταμορφώνεται σε μια αναμονή ευχάριστων γεγονότων, ακόμη και αν αυτά ακολουθούν πάντα μετά από κάποιο δυσάρεστο!

8. Όσο περισσότερο ταξιδεύεις τόσο θέλεις να ανοίγεις τα δικά σου μονοπάτια
Η αντιγραφή δεν είναι κάτι που ταιριάζει στους ταξιδιώτες. Όλοι οι αυθεντικοί ταξιδιώτες αφήνουν το δικό τους στίγμα στον τόπο που επισκέπτονται. Γίνονται ένα με αυτόν και χαράζουν το δικό τους μονοπάτι! Από εκεί ακολουθούν και άλλοι αλλά πάντα εκείνοι είναι οι πρώτοι, οι αυθεντικοί! Όσο περισσότερο μετράς μίλια, τόσο περισσότερο θέλεις να δημιουργήσεις την δική σου ταξιδιωτική ιστορία! Εκείνη που δεν θα μοιάζει με κανενός άλλου.

9. Μαθαίνεις πως είναι ωραία να είσαι μόνος
Δεν χρειάζεται να ταξιδεύεις μόνος. Ακόμη και όταν ταξιδεύεις με τον travel buddy σου, όλοι γύρω σας μιλούν άλλη γλώσσα. Αυτό κατά κάποιο τρόπο σας καθιστά “μόνους”. Όλη αυτή η ιδιάζουσα μοναξιά κάνει καλό σε εσάς, στον εαυτό σας και παράλληλα σας κάνει να εκτιμάτε την ηρεμία που πολλές μπορεί να προσφέρει ένα ταξίδι (Αν και η αλήθεια είναι πως τα ταξίδια τα αγαπάμε κυρίως για την τρέλλα τους).

10. Μαθαίνεις να είσαι story teller.
Ναι ναι … μαθαίνεις να λες ωραία τις ιστορίες που ζεις. Τις ξαναζείς μέσα από κάθε φορά που τις εξιστορείς. Ξαναθυμάσαι την εκπληκτική Ιερουσαλήμ και σου λείπει η εκκεντρική Ιορδανία. Κάθε φορά που λες μια ακόμη ιστορία σε βοηθάει να επικοινωνείς στους άλλους όλο τον ταξιδιωτικό πλούτο που κρύβεις μέσα σου.

Βρες τον Ευτύχη και την Ηλέκτρα στο Instagram!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here