Η μάχη των Θερμοπυλών είναι μια από τις πιο ξακουστές στον κόσμο. Η πεζοπορία στο μονοπάτι του Εφιάλτη είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που αξίζει κάθε περιπατητής να κάνει. Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, περπάτησε και σου παρουσιάζει το μονοπάτι της προδοσίας.

Γενικές Πληροφορίες: Οι θερμές πηγές των Θερμοπυλών δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με τη μυθολογία, από τον Ήφαιστο, έπειτα από παράκληση της θεάς Αθηνάς, για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του. Οι Θερμοπύλες ως μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο, όμως θέλει προσοχή όπως κάθε μονοπάτι. Οι Θερμοπύλες έγιναν παγκόσμια γνωστές από την ξακουστή μάχη των 300 του Λεωνίδα και των Περσών το 480 π.Χ. Για τους Αρχαίους Έλληνες ο χώρος αυτός ήταν ιερός. Εκεί υπήρχε και μια διπλή πηγή αφιερωμένη στην Περσεφόνη -η Σκυλλία πηγή, στους πρόποδες της χαράδρας, δίπλα στην Μεσαία Πύλη, το πιο στενό μέρος των Θερμοπυλών.

Πως να πάω – Διαδρομή: Το μονοπάτι ξεκινάει από την μοναστήρι της Παναγιάς Δαμάστας, μια απόσταση περίπου 16 χλμ. μέχρι τις Θερμοπύλες. Η θέα στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι μοναδική και το μονοπάτι είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο στο μεγαλύτερο κομμάτι του.

Happy Info: Η συνολική απόσταση είναι 15.500 μέτρα και η διάρκεια διαδρομής 5 ώρες (ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τις στάσεις που κάνεις). Δεν υπάρχουν έντονα ανηφορικά ή επικίνδυνα σημεία.

Που να πάω – Τι να δω: Αυτά που πρέπει να δεις όταν κάνεις την περιπατητική διαδρομή είναι το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, το Φωκικό Τείχος και φυσικά τα Ιαματικά Λουτρά των Θερμοπυλών.

Η Ανοπαία ατραπός ήταν δύσβατο μυστικό πέρασμα που κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Ξεκινούσε από τον Ασωπό ποταμό. Οι 1.000 Φωκείς που είχε στείλει εκεί ο Λεωνίδας, αιφνιδιάστηκαν, αφού δεν ανέμεναν επίθεση των Περσών μέσω της Ανοπαίας ατραπού.

Happy Traveller επεισόδιο στις Θερμοπύλες

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here