Τιφλίδα! Η πρωτεύουσα της Γεωργίας είναι εντυπωσιακή και ενώνει το σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας. Εκεί χτυπάει η καρδιά της χώρας. Η πόλη είναι χτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Κούρα και σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή.

tiflida georgia happy traveller (41)

Πόλη: Τιφλίδα
Χώρα: Γεωργία
Πληθυσμός: 1.152.500
Επίσημη Γλώσσα: Γεωργιανά
Πολίτευμα: Ημιπροεδρικό σύστημα
Θρησκεία: Χριστιανοί Ορθόδοξοι
Νόμισμα: Λάρι Γεωργίας
Οδηγούν από: δεξιά

Γενικές Πληροφορίες:

Η Τυφλίδα (ή Τιφλίδα) είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας. Ιδρύθηκε τον πέμπτο αιώνα μ.Χ. από τον Γεωργιανό βασιλιά Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι. Την Τιφλίδα διαπερνά ο ποταμός Κούρα (Mtkvari) και έχει λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι επηρεασμένη από τους Ρώσους, τους Βυζαντινούς, τους Πέρσες και τους Οθωμανούς. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλιά και τη νέα Τιφλίδα. Στην «παλιά πόλη» ξεχωρίζουν οι παραδοσιακές κατοικίες με τα ξύλινα μπαλκόνια. Θρησκευτικά η Τιφλίδα μπορεί να είναι μια αμιγώς χριστιανή ορθόδοξη πόλη αλλά σε αυτήν θα βρεις τζαμιά και συναγωγές. Αυτό μαρτυρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της.

tiflida georgia happy traveller (2)

Η εμπειρία μας:

Η Τιφλίδα ήταν ξεκάθαρα η «αποκάλυψη» του ταξιδιού αυτού. Δεν περιμέναμε ποτέ να μας εντυπωσιάσει τόσο η πρωτεύουσα της Γεωργίας. Δεν την περιμέναμε τόσο αντιθετική. Από τη μια η πανέμορφη θέα του κάστρου και από την άλλη η υπέροχη, σύγχρονη γέφυρα να συνδέει τους δύο «κόσμους» της πόλης. Τα λουτρά αλλά και η αίσθηση του παλιού αλλά και του καινούριου ταυτόχρονα μας άφησε υπέροχες αναμνήσεις.

tiflida georgia happy traveller (15)

Που να πάω – Τι να δω:

Στην πρωτεύουσα της Γεωργίας θα ξεκινήσεις την περιπλάνηση σίγουρα από τον Καθεδρικό Ναό Σιόνι, θα δεις από κοντά την Βασιλική του Ανχισκάτι του 6ου αι. αλλά και τον Καθεδρικό Ναό Σαμέμπα (Αγίας Τριάδας). Έπειτα θα επισκεφθείς τα ιαματικά λουτρά της πόλης που είναι το αγαπημένο μέρος των ντόπιων αλλά και των ταξιδιωτών. Έπειτα ανέβα με τα πόδια στο Κάστρο Ναρικάλα που βρίσκεται πάνω από την Παλιά Πόλη.

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω:

Οι παραδοσιακές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις στη χώρα πολλές. Χιν Κάλι, χατσαπούρι και λόμπιο είναι κάποιες από τις καλύτερες επιλογές. Η Γεωργία έχει πλούσια γαστρονομική παράδοση και αυτό θα το καταλάβεις από τις πρώτες σου στιγμές εκεί. Φυσικά δεν θα φύγεις από την χώρα αν δεν δοκιμάσεις το γεωργιανό κρασί. Για να μάθεις περισσότερα φαγητά αλλά και παραδοσιακά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις, τσέκαρε το αναλυτικό άρθρο μας.

Που να μείνω:
Εμείς κατά τη διαμονή μας στην Τιφλίδα μείναμε στο Bridge Boutique Hotel. Αν θέλεις και εσύ να εξασφαλίσεις τη διαμονή σου στο ξενοδοχείο κλείσε τώρα δωμάτιο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here