Ο Χορτιάτης σημαίνει πολλά πράγματα για τον Θεσσαλονικιό. Δεν είναι ένα απλό μέρος που βρίσκεται κοντά στην πόλη, αλλά οι αναμνήσεις των εκδρομών και οι βόλτες στα χιόνια. Με ύψος 1201 μέτρα είναι αναμφισβήτητα το αγαπημένο βουνό των ορειβατών της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο-. Ο Χορτιάτηςμπορεί να μην είναι μεγάλος και να μην προσφέρει δυνατές συγκινήσεις όπως ο Μύτικας ή το Στεφάνι του Ολύμπος, είναι όμως και αυτός μια ιδιαίτερη εμπειρία και μάλιστα πολύ κοντά στην Νύφη του Θερμαικού.
Γενικές Πληροφορίες:
Ο Χορτιάτης έχει ύψος 1201 μέτρα. Το αρχαίο όνομα του βουνού ήταν Κισσός. Με τα χρόνια άλλαξε και πήρε το όνομα Χορτιάτης. Το αρχαιοελληνικό Κισσός όμως παρέμεινε επίσημη ονομασία της κορυφής του βουνού. Στο βουνό υπάρχει πλούσια βλάστηση και θα βρεις πληθώρα από βελανιδιές, καστανιές, οξιές και έλατα. Ο οικισμός του Χορτιάτη έχει μαρτυρήσει καθώς κάηκε απ’ τους Γερμανούς στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944. Μέχρι και σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.
Το βουνό:
Ο Χορτιάτης, παρουσιάζει μεγάλη ευκολία στην ανάβασή του. Έχει δώσει λοιπόν σε πολλούς την χαρά να γνωρίσουν λίγο καλύτερα την ορεινή φύση και το βουνό. Μάλιστα υπάρχει και καταφύγιο στην Θέση Κερασιές (1008μ.) από το 1938. Ακόμη και ένας εντελώς άπειρος αναβάτης μπορεί να ανέβει μέχρι τον Κολοσούρτη (1.000 μ.) ή το Λανάρι(727μ.).
Ορειβατικές Συμβουλές:
-Η ανάβαση γενικά είναι εύκολη και δεν θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες στον προσανατολισμό ή οπουδήποτε αλλού.
-Τα κυριότερα δρομολόγια είναι δύο:
1) Θεσσαλονίκη – Ασβεστοχώρι – Σανατόριο – χωρ. Χορτιάτης (χλμ. 20) ή Θεσσαλονίκη – Πανόραμα – Σανατόριο – χωρ. Χορτιάτης (χλμ. 20)
2) Θεσσαλονίκη – Πανόραμα (χλμ. 11). Απ’ το Πανόραμα το μονοπάτι κατεβαίνει στην χαράδρα Πλατανάκια (Μύλοι), απ’ όπου ξεκινούν δύο διακλαδώσέις του για το Καταφύγιο και την Κορυφή.
Φαγητό στον Χορτιάτη:
– ΚΙΟΣΚΙΑ Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου, Χορτιάτης
-Ο Κυνηγός Μαρτύρων 2ας Σεπτέμβρη 39, Χορτιάτης
-Τo Τζακι Δραγου 2, Χορτιάτης
-Maronetto 21 Μαρτύρων 2ας Σεπτέμβρη, Χορτιάτης