Θεσσαλονίκη! Η πόλη έρωτας, εκείνη που λαμποκοπάει και τραβάει τα βλέμματα. Η πόλη που ελκύει τους ερωτευμένους, τους food lovers, αλλά και όλους όσους ξέρουν να εκτιμούν την ομορφιά.

Αφού ταξιδέψαμε όλο τον κόσμο, γυρίσαμε όλες τις ηπείρους και γνωρίσαμε νέους τόπους, επιστρέψαμε στην πατρίδα μας για να σας παρουσιάσουμε την πόλη της καρδιάς μας. 

Πόλη: Θεσσαλονίκη
Χώρα: Ελλάδα
Επίσημη γλώσσα: Ελληνικά
Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία
Ίδρυση: 315 π.Χ.

Γενικές πληροφορίες: Μιλώντας για τη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ιδρύθηκε το 316/5 π.Χ από τον Μακεδόνα, Κάσσανδρο. Το όνομα της πόλης προέρχεται από την σύζυγο του ιδρυτή της και (ετεροθαλή) αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πολιούχος της πόλης είναι ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος.

Διαβάσαμε σε ανάρτηση της ΓΕΩΡΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ το παρακάτω για την Θεσσαλονίκη και είπαμε να το μοιραστούμε μαζί σας: «Ο λόγος που η Θεσσαλονίκη έχει το προσωνύμιο “συμπρωτεύουσα” προέρχεται από τα χρόνια του εθνικού διχασμού (1915-1917).Τότε, τσακώθηκαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ και ο Βενιζέλος έφυγε από την Αθήνα, πήγε στη Θεσσαλονίκη και έφτιαξε εκεί κυβέρνηση που έλεγχε τη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ η κυβέρνηση του Βασιλιά στην Αθήνα έλεγχε την υπόλοιπη Ελλάδα.Οπότε, είχαμε το φαινόμενο μέσα στην ίδια χώρα να υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, άρα κατά κάποιο τρόπο δύο “πρωτεύουσες”. Από τότε άρχισε να λέγετε η Θεσσαλονίκη “συμπρωτεύουσα”. Αυτό δεν ήταν κάτι επίσημο, ήταν κάτι που βγήκε από τους δημοσιογράφους των εφημερίδων της εποχής και με τα χρόνια έμεινε ως παρατσούκλι για τη Θεσσαλονίκη.»

Η συμπρωτεύσα, λοιπόν, Θεσσαλονίκη έχει γίνει πλέον καταπληκτικός τουριστικός προορισμός γιατί τα συνδυάζει όλα. Και ΄όταν λέμε όλα το εννοούμε. Καλό φαγητό, κοντινές παραλίες, βουνά, εκπληκτικά καταλύματα εντός και εκτός πόλεως και ζεστή φιλοξενία.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ: Στη Θεσσαλονίκη σήμερα μπορείς να κάνεις τα πάντα. Από δραστηριότητες μέχρι αγορές. Μπορείς να βρεις ότι λαχταρήσεις πολύ εύκολα. Είναι πόλος έλξης τουριστών ακόμη και τους χειμερινούς μήνες με αποκορύφωμα τα Χριστούγενα.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ – ΤΙ ΝΑ ΔΩ: Και τι να μην δεις ειναι το θέμα σ΄αυτή την πόλη. Ιστορικό Κέντρο, Βαρδάρη, Λαδάδικα, Καπάνι, Αριστοτέλους, Διαγώνιο, Ναυαρίνου, Ροτόντα, Αγία Σοφία, Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, Ιπποδρόμιο, Λευκός Πύργος. Και αυτά είναι κάποια από τα απόλυτα must see της πόλης. Ο κατάλογος συνεχίζει με την Άνω Πόλη, τα κάστρα, την Καλαμαριά με την καταπληκτική Αρετσού.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Στα εύκολα που μπορείς να κάνεις είναι πάρεις ποδήλατο και να κάνεις ποδηλατάδα στη Νέα Παραλία. Να πάρεις ηλεκτρικό πατίνι και να δεις όλη την πόλη εύκολα και γρήγορα χωρίς να κολλάς στην κίνηση.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η πόλη αυτή διαθέτει θέατρα τα οποία φιλοξενούν παραστάσεις. Αν έχεις χρόνο μπορείς να παρακολουθήσεις κάποια από αυτές.

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ: Τα πάντα. Δοκίμασε τα πάντα και πίστεψέ με δεν θα χάσεις. Το επίπεδο φαγητού στην Θεσσαλονίκη είναι πολύ υψηλό. Και σε ένα μέτριο -φαινομενικά- μαγαζί, τρως πάρα πολύ καλά. Όμως εκτός από τα εστιατόρια δεν πρέπει να παραλείψεις και τα street food που στην Θεσσαλονίκη είναι must. Από το κλασσικό Σαλονικιώτικο κουλούρι μέχρι την καντίνα που θα πάρεις το hot dog.

ΣΤΑ MUST. Να πιεις φραπόγαλο (φραπέ) και να φας σάντουιτς (εννοώντας γύρο). Ναι ναι ξέρω, τώρα οι Αθηναίοι θα αρχίσετε το δούλεμα, αλλά εμείς έτσι τα λέμε και έτσι τα τρώμε!

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ: Ένα από τα ατού της «φτωχομάνας» είναι φυσικά η νυχτερινή ζωή. Τα κλαμπ, τα μπαράκια αλλά και τα νυχτερινά κέντρα είναι στα πάνω τους, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αν δεν βγεις για ποτό στην Θεσσαλονίκη, είναι σα να μην πήγες.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ: Οι επιλογές άπειρες. Ανάλογα το μέρος αλλά και τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις μπορείς πολύ εύκολα να βρεις αυτό που ψάχνεις. Βρες σούπερ ξενοδοχείο στην πόλη μας, εδ΄ώ.

ΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

  • Το όνομα “Θεσσαλονίκη” είναι ένας συνδυασμός των λέξεων “Θεσσαλοί” και “Νίκη” και ήταν ήταν μια έμπνευση του πατέρα της για να τιμήσει τη νίκη των ενωμένων Μακεδονικών και Θεσσαλικών στρατευμάτων στη μάχη του Κρόκιου Πεδίου το 353/352 π.Χ.
  • Όταν υπάρχει καθαρός ορίζοντας από τη Νέα Παραλία βλέπεις το βουνό Όλυμπος. Εκπληκτική εμπειρία!
  • Ο Λευκός Πύργος παλιότερα λεγόταν «Πύργος του Αίματος» εξαιτίας των βασανιστηρίων που γινόντουσαν εκεί.
  • Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου στην Θεσσαλονίκη η πολυπληθέστερη θρησκευτική κοινότητα ήταν αυτή των εβραίων. Για αυτό και την έλεγαν πολλές φορές, «Μητέρα του Ισραήλ» και «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Σήμερα (2022) στην πόλη υπάρχουν περίπου 1.000 εβραίοι.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

LEAVE A REPLY