Πήραμε τα backpack, τις κάμερες, διάθεση για εξερεύνηση και φτάσαμε μέχρι την Υπερδνειστερία. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος, που είναι ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από το 1990.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, κατέγραψε και σας παρουσιάζει όλες τις ιδιαιτερότητες αυτού του μέρους, της Υπερδνειστερίας!

Πρωτεύουσα: Τιράσπολ
Χώρα (μη αναγνωρισμένη): Υπερδνειστερία
Επίσημες γλώσσες: Ρωσικά, Μολδαβικά (η επίσημη ονομασία των Ρουμανικών στη Μολδαβία), Ουκρανικά
Πολίτευμα: Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Έκταση: 4.163 km² km2
Πληθυσμός: 555.347 κάτοικοι
Νόμισμα: Ρούβλι Υπερδνειστερίας
Οδηγούν στα: Δεξιά

Γενικές Πληροφορίες: Όπως διαβάζουμε και στο wikipedia, η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει. Η Δημοκρατία της Μολδαβίας ορίζει την Υπερδνειστερία ως αυτόνομη εδαφική ενότητα της Υπερδνειστερίας με ειδικό νομικό καθεστώς.

Ονομασία – Προέλευση: Η περιοχή είναι γνωστή στα ελληνικά ως Υπερδνειστερία. Ετυμολογικά, τα ονόματα αυτά είναι προσαρμογές του ρουμανικού καθομιλούμενου ονόματος της περιοχής, του “Transnistria” που σημαίνει “πέρα από τον ποταμό Δνείστερο”.

Ποιοι έχουν αναγνωρίσει το κράτος: Η οντότητα αυτού του κρατιδίου είναι αναγνωρισμένη μόνο από τα μερικώς αναγνωρισμένα κράτη της Νότιας Οσσετίας, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Αμπχαζίας.

Μια ιδιαίτερη αίσθηση: Ο ταξιδιώτης που θα επισκεφθεί αυτό το μέρος αμέσως αντιλαμβάνεται την ξεχωριστή του αύρα. Παντού υπάρχουν αγάλματα του Λένιν και υπάρχει η σοβιετική αισθητική. Βρήκαμε και κλασσικά εστιατόρια και καντίνες σοβιετικού τύπου. κλασσικές εστιατόρια καντίνες σοβιετικού τυπου.

Γεωγραφία: Γεωγραφικά τώρα, η Υπερδνειστερία είναι ένα περίκλειστο κράτος το οποίο συνορεύει με τη Βεσσαραβία στα δυτικά και την Ουκρανία προς τα ανατολικά. Όπως διαβάσαμε και στο wikipedia πρόκειται για μια στενή κοιλάδα που εκτείνεται προς την κατεύθυνση Βορρά-Νότου κατά μήκος της όχθης του ποταμού Δνείστερου, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων με τη Μολδαβία.

Διαμονή – Ξενοδοχείο: Πιθανότατα δεν θα βρεις κατάλυμα για να μείνεις σ΄αυτό το μη αναγνωρισμένο κράτος. Εμείς πήγαμε ημερήσια εκδρομή από το Κισινάου, όπου και μέναμε. Κλείσε διαμονή εύκολα, εδώ.

Πως να πάω: Όπως σου είπαμε και παραπάνω ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσεις στην Υπερδνειστερία είναι μέσω Μολδαβίας. Όπως το κάναμε και εμείς δηλαδή. Η κύρια διαδρομή μεταφοράς στην Υπερδνειστερία είναι ο δρόμος Τιράσπολ-Ντουμπασάρι-Ρίμπνιτσα. Από την άλλη τώρα, οι Υπερδνειστέριοι είναι σε θέση να ταξιδεύουν μέσα και έξω από την περιοχή, υπό τον έλεγχο της ΥΜΔ σε γειτονικές περιοχές ελεγχόμενες ελεγχόμενες από τη Μολδαβία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία οδικώς ή με (όταν η υπηρεσία δεν διακόπτεται από πολιτικές εντάσεις) δύο διεθνή τρένα, το Μόσχα-Κισινάου που λειτουργεί όλο τον χρόνο και την εποχιακή γραμμή Σαράτοφ-Βάρνα. Οι διεθνείς ταξιδιώτες βασίζονται στον αερολιμένα του Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας ή στο αεροδρόμιο της Οδησσού, στην Ουκρανία. 

Επεισόδιο: Είναι δυνατόν να φτάναμε μέχρι την Υπερδνειστερία και να μην σας κάναμε και ένα επεισόδιο; Όχι βέβαια. Αν θέλεις να το δεις, δες το εδώ.

Ιστορικές πληροφορίες άρθρου από wikipedia. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here