Το Σβάλμπαρντ δεν είναι χώρα, ούτε πόλη είναι όμως ένα Αρχιπέλαγος που διοικείται από τη Νορβηγία. Σ΄αυτό το Αρχιπέλαγος «απαγορεύεται» να πεθάνεις, βάσει νόμου.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, μαγεύτηκε και σου παρουσιάζει τα καλύτερα μέρη του Αρχιπελάγους.

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη: Λόνγκγιαρμπιεν
Επίσημες γλώσσες: Νορβηγικά
Χώρα: Νορβηγία
Έκταση: 61.022 km²
Πληθυσμός: 2.642
Θρησκεία: Χριστιανοί

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ ή νήσοι Σπιτσβέργης, βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ αποτελεί το βορειότερο κομμάτι του Βασιλείου της Νορβηγίας, σύμφωνα με συνθήκη του 1925. Τρία μόνο νησιά κατοικούνται και ο μεγαλύτερος οικισμός και πρωτεύουσα είναι το Λόνγκγιαρμπιεν (Longyearbyen) στο νησί Σπιτσβέργη. Η συνολική έκταση των νησιών του αρχιπελάγους αυτού είναι 61.022 τ.χλμ. και ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 2.642 κατοίκους. Στη περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά ανθρακωρυχεία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Χριστιανοί της Εκκλησία της Νορβηγίας.

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Το 2016 το Σβάλμπαρντ είχε πληθυσμό 2.667, από τους οποίους 423 ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί, 10 Πολωνοί και 322 άλλοι μη Νορβηγοί που ζούσαν σε νορβηγικούς οικισμούς. 

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΒΑΛΜΠΑΡΝΤ: Στο αρχιπέλαγος καταγράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 2008 η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει σημειωθεί στην ιστορία της Νορβηγίας, μεγέθους 6,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ – ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ – ΤΙ ΝΑ ΔΩ: Το Λόνγκγιαρμπιεν είναι ο μεγαλύτερος οικισμός, Nυ-Ολεσουντ, Μπάρεντσμπουργκ.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ: Το Αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ και οι αρχές του Longyearbyen -που είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του- απαγορεύουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι εκεί. Οι κάτοικοι που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανίατων νόσων αναγκάζονται να μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα στην ηπειρωτική Νορβηγία για να καταλήξουν. Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ότι λόγω του αρκτικού ψύχους τα πτώματα δεν αποσυντίθεται. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν οι τοπικές αρχές καθώς πρόσφατα ανιχνεύτηκε ο ιός της φονικής ισπανικής γρίπης σε σορούς που ετάφησαν πριν από έναν αιώνα!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Οι δραστηριότητες στο Σβάλμπαρντ διαμορφώνονται ανάλογα με την εποχή που θα ταξιδέψεις. Αν πας εκεί το καλοκαίρι τότε είναι η ιδανική περίπτωση για να κάνεις βαρκάδα και να δεις παγετώνες, πολικές αρκούδες αλλά και απομονωμένες πόλεις όπως η Ρώσικη εγκαταλελειμμένη πόλη Barentsbourg αλλά και η πόλη Ryramiden. Από την άλλη, ο χειμώνας ενδείκνυται για έλκηθρο και snowmobile. Επίσκεψη σε παγωμένες σπηλιές και βόρειο σέλας είναι ίσως από τα κορυφαία πράγματα για να κάνεις και να δεις.

ΚΟΣΤΟΣ: Στο Σβάλμπαρντ τα πάντα είναι ακριβά. Δεν μπορείς να βρεις κάτι φθηνό και αυτό είναι ίσως ένας ανασταλτικός παράγοντας για να ταξιδέψεις εκεί. Παρόλα αυτά, αν πάρεις απόφαση ότι θα αδειάσει το πορτοφόλι σου, η εμπειρία θα είναι μοναδική.

Info: Οι πολικές αρκούδες στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ είναι περισσότερες από τους ανθρώπους. Ενώ οι άνθρωποι είναι μόλις 2.642 οι αρκούδες είναι περίπου 3.000.

ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ: Οι πολικές αρκούδες μπορεί να είναι πολύ συμπαθητικά και όμορφα ζώα είναι όμως και πολύ επικίνδυνα. Στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, δεν επιτρέπεται να πας πουθενά μόνος σου γιατί κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα από επίθεση αρκούδας. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι ο θάνατος ενός τουρίστα, από πολική αρκούδα στην περιοχή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΤΟ ΛΟΝΓΚΙΑΡΜΠΙΕΝ: Όσοι ζουν στο Λονγκιαρμπίεν θεωρούν ότι βιώνουν μια εντελώς φυσιολογική ζωή, αλλά κάποιος δει απ΄έξω την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων αντιλαμβάνεται αμέσως τις ιδιαιτερότητες. Οι κάτοικοι του Λονγκιαρμπίεν αλλά και γενικότερα του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ πρέπει βγαίνοντας από το σπίτι να έχουν πάντα μαζί τους όπλα, καθώς οι αρκούδες βρίσκονται πολύ κοντά στις κατοικημένες περιοχές. Το κλίμα είναι απρόβλεπτο και το κρύο μεγάλο, αλλά αυτό μοιάζει να είναι κάτι με το οποίο δεν ενοχλείται κανείς από όλους όσους κατοικούν εκεί. Μάλιστα υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά βρίσκονται στο Λονγκιαρμπίεν για δουλειά και μένουν εκεί περίπου 5 με 7 χρόνια.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΩ: Το πότε θα επισκεφθείς το μέρος έχει ξεκάθαρα να κάνεις με το τι θέλεις να δεις και να κάνεις. Ιδανική περίοδος για το αρχιπέλαγος πάντως είναι το καλοκαίρι. Τότε μπορείς να κάνεις και τις βαρκάδες, να δεις τους παγετώνες και πολικές αρκούδες. Ο χειμώνας ενδείκνυται για χειμερινά σπορ όπως snomobile κτλ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Υπάρχουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο στο Svalbard. Το Dark Season Blues Festival που γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου και το KunstPause Svalbard (ένα φεστιβάλ τέχνης) που λαμβάνει χώρα το Νοέμβριο. Κάθε χρόνο, κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, διοργανώνουν το Solfestuka (Sun Festival Week) για να γιορτάσουν την επιστροφή του ήλιου. Το Longyearbyen δεν διαθέτει μόνο εκλεκτά και κορυφαία εστιατόρια, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το TasteSvalbard, το βορειότερο φεστιβάλ φαγητού στον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο γίνεται στο Σβάλμπαρντ το βορειότερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο.

Επεισόδιο: Απολαύστε το επεισόδιο Happy Traveller στο Σβάλμπαρντ, εδώ.

Που να μείνω – ΔΙΑΜΟΝΗ: Κλείσε οικονομική και ενδιαφέρουσα διαμονή στο Σβάλμπαρντ, εδώ.

Το ταξίδι μας στην γοητευτική Νορβηγία, έγινε τον Αύγουστο του 2020 τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για εμάς και τους γύρω μας.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ταξιδιωτικά άρθρα σχετικά με τη Νορβηγία:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here