Ακριβώς απέναντι από το εκκεντρικό Μανχάταν θα δεις να στέκει μεγαλόπρεπο το άγαλμα της Ελευθερίας. Το άγαλμα είναι δώρο του γαλλικού έθνους για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πλήρες όνομα του αγάλματος είναι η «Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο». Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1875 και ολοκληρώθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1884. Η επιγραφή της πλάκας που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, γράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «4 Ιουλίου, 1776».

agalma-tis-eleftherias-new-york7

Βασικές Πληροφορίες:

Το άγαλμα ζυγίζει 228,456 τόνους και το ύψος του (χωρίς τη βάση), είναι 46,5 μέτρα (με την βάση είναι 93). Στο εσωτερικό του υπάρχουν 168 σκαλιά, 25 παράθυρα, και άλλα 58 στο χέρι (εκεί που κρατάει τον πυρσό). Στην βάση του αγάλματος υπάρχει από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης. Επίσης από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το άγαλμα της Ελευθερίας γίνεται πόλος έλξης για περισσότερους από 4 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Το άγαλμα, είναι σχεδιασμένο από τον Γάλλο γλύπτη Φρεντερίκ Ογκούστ Μπαρτολντί. Κατασκευάστηκε στη Γαλλία και δωρίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον γαλλικό λαό ως ένδειξη φιλίας και υποστήριξης κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από χαλκό. 

agalma-tis-eleftherias-new-york1

Σύμβολο Ελευθερίας

Το άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα σύμβολο ελευθερίας και καλύτερης ζωής. Βρισκόταν εκεί για να καλωσορίζει τους μετανάστες που κατέφθαναν στην Αμερική (και πιο συγκεκριμένα στο Ellis Island) και έψαχναν την τύχη τους.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας συμβολίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το νησί της Ελευθερίας είναι ανοικτό για τους επισκέπτες και μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του αγάλματος για να απολαύσετε μια απίστευτη θέα της Νέας Υόρκης και του λιμανιού. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας αντιπροσωπεύει τη δύναμη των ιδεών και τη σημασία της ελευθερίας στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι ένα σύμβολο που υπενθυμίζει την αξία των ατομικών ελευθεριών και της δημοκρατίας και παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά αξιοθέατα στον κόσμο.

agalma-tis-eleftherias-new-york21

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μάλλον αγνοείς:

1. Το άγαλμα καθυστέρησε 10 χρόνια να παραδοθεί λόγω προβλημάτων στην χρηματοδότηση.
2. Φημολογείται ότι το μοντέλο για το πρόσωπο του αγάλματος ήταν η μητέρα του γλύπτη, Charlotte Bartholdi.
3. Το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου.
4. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 απαγορεύτηκε η προσβασιμότητα στο στέμμα.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Βρες καλό και οικονομικό ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη με ένα κλικ, εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here