Το Σπίτι του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της αριστερής Βουλγαρίας. Η κορυφή Μπούζλουντζα έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όχι μόνο για την υπέροχη πανοραμική θέα που προσφέρει αλλά και για το εντυπωσιακό και άκρως φουτουριστικό UFO της.

Κορυφή/Κτίριο: Buzludzha – Μπούζλουντζα
Χώρα: Βουλγαρία
Ύψος κτιρίου: 70 μέτρα
Υψόμετρο κορυφής: 1.432 μέτρα

Buzludzha Bulgaria Happy Traveller (6)

Γενικές Πληροφορίες:
Το Buzludzha είναι μια ιστορική κορυφή στα βουνά της Βουλγαρίας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το σπίτι του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το Πάνθεον στη Ρώμη και έχει ύψος 70 μέτρα. Είναι ένα φουτουριστικό οβάλ κτίριο με θέα στο ορεινό τοπίο. Στην κορυφή του πύργου υπάρχει ένα κόκκινο αστέρι από σκούρο γυαλί, που όταν άναβε, φαινόταν από την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Χτίστηκε το 1981 και ήταν το αποκορύφωμα του κομμουνισμού. Το κτίριο Μπούζλουντζα μοιάζει με UFO. Η ονομασία Buzludzha προέρχεται από το τουρκικό buzlu «παγωμένο» και η κορυφή έχει ύψος 1.432 μέτρων. Το 1868 η κορυφή Buzludzha ήταν το σημείο της τελικής μάχης μεταξύ των Βούλγαρων επαναστατών και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η εγκατάλειψη του Buzludzha:
Όταν το κομμουνιστικό καθεστώς άρχισε να παρακμάζει άρχισε και η παρακμή αυτού του κτιρίου. Η εγκατάλειψη ήταν έκδηλη παντού με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε αυτές τις εικόνες. Ένα κτίσμα πολύ μεγάλης αξίας και ιστορίας να στέκεται εκεί στην κορυφή και να έχει παραδοθεί απόλυτα στη φύση και την καταστροφή του.

Buzludzha, Βουλγαρία
Buzludzha, Βουλγαρία

Είσοδος στο Buzludzha:
Η είσοδος στο Buzludzha είναι σφραγισμένη και δεν μπορείς να μπεις. Μάλιστα υπάρχει εκεί και φρουρός που δεν σου επιτρέπει την είσοδο στο κτίριο. Βέβαια είδαμε ότι υπάρχει τρόπος να τρυπώσεις, αλλά δεν θα ήταν και πολύ καλή επιλογή καθώς υπάρχουν πολλές προειδοποιητικές πινακίδες.

Πως και γιατί χτίστηκε:
το Μνημείο Μπούζλουντζα χτίστηκε στην κορυφή από το Βουλγαρικό κομμουνιστικό καθεστώς, σε ανάμνηση του γεγονότος του 1891. Τότε μια ομάδα σοσιαλιστών με επικεφαλής το Ντιμιτάρ Μπλαγκόεφ συγκεντρώθηκε μυστικά στην περιοχή για να σχηματίσει ένα οργανωμένο σοσιαλιστικό κίνημα που οδήγησε στην ίδρυση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, πρόδρομου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το μνημείο χτίστηκε με αφορμή την επέτειο 90 χρόνων από την ίδρυση του Βουλγάρικου Κουμμουνιστικού Κόμματος στην περιοχή αυτή. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου 1974 υπό τον αρχιτέκτονα Γκεόργκι Στόιλοφ.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
-Το μνημείο χτίστηκε με κόστος 14.186.000 λέβα, που σε σημερινές τιμές είναι περίπου $ 35 εκατομμύρια.
-Χρησιμοποιήθηκε TNT για να ισοπεδωθεί η κορυφή του βουνού για σταθερή θεμελίωση, μειώνοντας το ύψος του βουνού από 1.441 σε 1.432 μέτρα.

LEAVE A REPLY