Καζακστάν! Η ένατη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως. Πρωτεύουσά της η Αστάνα και μεγαλύτερη πόλη το Αλμάτι. Μην κάνεις το λάθος να επισκεφθείς μόνο αυτές, η μαγεία βρίσκεται εκτός των αστικών κέντρων.

Το Καζακστάν μπορεί στο κέντρο του να κρύβει εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα και φουτουριστική αρχιτεκτονική όμως οι μεγαλύτερες ταξιδιωτικές περιπέτειες κρύβονται αλλού. Πεζοπορία, δραστηριότητες στα ψηλά βουνά, πανέμορφες λίμνες και μια τεράστια φυσική ποικιλομορφία σε περιμένει να την ανακαλύψεις!

Οι Happy Travellers ταξίδεψαν, βίωσαν και σου παρουσιάζουν τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για να δεις και να κάνεις στη χώρα.

Astana, Kazakstan
Astana, Kazakstan

Πρωτεύουσα: Νουρσουλτάν ή Αστάνα
Μεγαλύτερη πόλη: Αλμάτι
Επίσημες γλώσσες: Καζακικά, Ρωσικά
Πολίτευμα: Προεδρική Δημοκρατία
Έκταση: 2.724.900 km2
Πληθυσμός: 18.507.900
Νόμισμα: Τένγκε (KZT) 330 για 1€
Ώρα: +3 ώρες από Ελλάδα

Γενικές Πληροφορίες:
Το Καζακστάν ή Καζαχστάν λέγεται επίσημα Δημοκρατία του Καζακστάν. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Νουρσουλτάν ή αλλιώς η Αστάνα. Επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η καζακική και η ρωσική. Είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με έκταση 2.724.900 τ.χλμ. Είναι 65η χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με την απογραφή του 2009, το 70% των κατοίκων ήταν Μουσουλμάνοι, το 26% Χριστιανοί, το 3,5% άθεοι, το 0,1% ήταν Βουδιστές.

Το Καζακστάν είναι σίγουρα μια από τις πιο «περίεργες» ταξιδιωτικά χώρες. Η χώρα με τα δύο πρόσωπα. Από τη μια το σύγχρονο δυτικοποιημένο κομμάτι της (η Αστάνα και το Αλμάτι) και από την άλλη η γεμάτη ποικιλομορφία χώρα με τα βουνά, τους αμμόλοφους, και τις λίμνες της. Στο Καζακστάν, χρησιμοποιούν ως νόμισμα το τένγκε. Η χώρα απολαμβάνει αφθονία φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Kazakstan Happy Traveller (7)

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω:
Βασικά πιάτα που θα συναντήσεις στο Καζακστάν είναι το pelmeni (dumpling soup) αλλά και το lagman (noodle soup με βοδινό κρέας). Πρέπει απαραιτήτως να δοκιμάσεις beshbarmak  που είναι και το εθνικό τους πιάτο. Έχει στρώσεις ζυμαρικών, λαχανικών και το «κορυφαίο  συστατικό» που είναι κρέας αλόγου. Μάλιστα το κρέας αλόγου είναι η βάση για πολλά παραδοσιακά πιάτα του Καζακστάν, οπότε λογικά θα το δοκιμάσεις ούτως ή άλλως.

Charyn Canyon, Kazakstan
Charyn Canyon, Kazakstan

Που να πάω – Τι να δω:
Δεν γίνεται να πας στο Καζακστάν και να μην επισκεφθείς την Αστάνα και το Αλμάτι. Αυτές είναι οι σίγουρες δύο πρώτες στάσεις σου στη χώρα. Αφού δεις την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Αστάνα και την ομορφιά του Αλμάτι θα πρέπει να επισκεφθείς και το Altyn Emel National Park. Εκεί θα μπορέσεις να απολαύσεις τη φύση στα καλύτερά της. Επίσης πολύ ενδιαφέρον έχουν οι εξής τοποθεσίες: το χωριό Chundja, το Charyn Canyon με τις υπέροχες γεωλογικές του εκπλήξεις και φυσικά η λίμνη Kaindy. Επίσης ενδιαφέρουσες είναι και οι λίμνες Kolsai.

ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ:
Οι ταξιδιώτες από περίπου 60 χώρες μπορούν να ταξιδέψουν στο Καζακστάν χωρίς βίζα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κάτοχοι διαβατηρίων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, κ.α. Η θεώρηση ισχύει για 30 ημέρες.

default

Χρήματα:
Μπορείς εύκολα να κάνεις παντού συνάλλαγμα για να έχεις μετρητά. Παρόλα αυτά στις μεγάλες πόλεις θα βρεις εύκολα και ATM για να κάνεις ανάληψη. Από την άλλη αν θέλεις να πληρώσεις με κάρτα είναι και αυτό εφικτό στα περισσότερα καταστήματα. Αν όμως φύγεις από τα αστικά κέντρα, φρόντισε να έχεις μαζί σου μετρητά.

Το ίντερνετ στο Καζακστάν:
Δυστυχώς όσον αφορά το ίντερνετ τα πράγματα δεν είναι καλά. Ειδικά στα μέρη εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων όλα γίνονται πολύ δύσκολα. Δεν υπάρχει σήμα ούτε για να στείλεις ένα απλό μήνυμα και αυτό δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Παρόλα αυτά υπάρχουν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με πολύ φθηνά πακέτα ομιλίας και ίντερνετ.

Που να μείνω:
Στο Καζακστάν θα βρεις από φθηνό χόστελ μέχρι 5 άστερο ξενοδοχείο. Σε κάθε περίπτωση, βρες στο στην καλύτερη τιμή, εδώ.

 

Happy Traveller επεισόδια στο Καζακστάν ΜΕΡΟΣ Α | ΜΕΡΟΣ Β | ΜΕΡΟΣ Γ

ΔΕΣ κι άλλα ταξιδιωτικά άρθρα για το ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ:

1 COMMENT

  1. Καλησπέρα! Είστε υπέροχοι!!! Να σας κάνω μια ερωτηση? Για να πάω Αλμάτι, χρειάζεται μόνο το διαβατήριο η χρειάζονται και άλλα χαρτιά για το αεροδρόμιο?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here