Ένα πολύ χαρμόσυνο νέο για τη χώρα αλλά και τον τουρισμό μας. Η Ελλάδα είναι φέτος δεύτερη παγκοσμίως σε Γαλάζιες σημαίες. Ενώ πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, με 89 σημαίες η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

DCIM100MEDIADJI_0071.JPG
Τρυπητή, Ικαρία 

Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες διαθέτοντας 519 βραβευμένες ακτές. Η χώρα μας λοιπόν, ανταγωνιζόμενη άλλες 47 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κατέχει για φέτος το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Φυσικά πρώτη στην Ελλάδα είναι και πάλι -με 89 σημαίες-, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Συνολικά η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Εαν δεν είναι εξαιρετική και είναι απλά καλή ή πολύ καλή, εννοείται ότι ποτέ δεν θα συμπεριληφθεί στις βραβευμένες παραλίες. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Φυσικά δεν είναι μόνο τα παραπάνω που κρίνουν τις «νικήτριες παραλίες», καθώς πρέπει να τηρούνται και τα 33 κριτήρια που απαιτούνται από την διεθνή επιτροπή. Κύριο μέλημα των κριτηρίων αυτών είναι η καθαριότητα, η οργάνωση και η ασφάλεια των επισκεπτών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here