Ένα από τα πιο όμορφα γεφύρια του Ζαγορίου είναι εκείνο του Νούτσου ή Κοκκόρη. Το γεφύρι αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στην περιοχή.

petrino gefiri kokkorou zagoroxwria (2)

Βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κουκούλι. Το γεφύρι έχει ύψος 13 μέτρα και μήκος 23.50 μέτρα και πήρε το όνομα του από τους χρηματοδότες του. Τον Νούτσο Κοντοδήμο από το Βραδέτο που χρηματοδότησε την κατασκευή του γεφυριού αλλά και τον Κόκκορο από το Κουκούλι που διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του.

petrino gefiri kokkorou zagoroxwria (3)

Η ιστορία του γεφυριού περιπλέκεται όταν λέγεται και μια δεύτερη εκδοχή για την δημιουργία του γεφυριού. Είναι εκείνη του Ιωάννη Λαμπρίδη, που λέει ότι το γεφύρι χτίστηκε το 1768 με του Νούτσου Καραμεσίνη από το Καπέσοβο.

petrino gefiri kokkorou zagoroxwria (4)

Ακριβώς δίπλα από το γεφύρι βρίσκεται μια σπηλιά. Εκεί λέγεται ότι ήταν μια από τις κρυψώνες του λήσταρχου Νταβέλη  (δεν πρόκειται για το γνωστό λήσταρχο Χρήστο Νάτσιο Νταβέλη αλλά για τον Γιώργο Νταβέλη). Κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο οι γυναίκες περνούσαν φορτωμένες με εφόδια και πυρομαχικά από μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα κοντά στο γνωστό γεφύρι.

petrino gefiri kokkorou zagoroxwria (5) petrino gefiri kokkorou zagoroxwria (6) petrino gefiri kokkorou zagoroxwria

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here