Ο Θερμοπίδακας Γκέιζερ κατάφερε να γίνει το επίκεντρο της Ισλανδίας. Ένα από τα πιο όμορφα αλλά και περίεργα φυσικά φαινόμενα της φύσης που δεν συναντάς και σε πολλά σημεία της Γης. Πλέον όλοι οι σύγχρονοι ταξιδιωτικοί οδηγοί εντάσσουν εντός τους μια επίσκεψη στον θερμπίδακα Γκέιζερ.

Μάλιστα μαζί με το Þingvellir και τον καταρράκτη Gullfoss, αποτελούν μέρος του Χρυσού Κύκλου (Golden Circle) που είναι η διασημότερη τουριστική διαδρομή στη χώρα.

thermopidakas geysir iceland happy traveller (3)

Γενικές Πληροφορίες:
Γκέιζερ (Geysir) είναι η παγκόσμια ονομασία για τους θερμοπίδακες. Μάλιστα όλοι οι υπόλοιποι θερμοπίδακες πήραν το όνομά τους από τον μεγαλύτερο, τον Γκέιζερ. Γκέιζερ  σημαίνει λυσσαλέος. Ουσιαστικά αυτό το φαινόμενο είναι ένα είδος θερμών πηγών που περιοδικά (ανά 10 λεπτά περίπου), «εκρήγνυνται». Το όνομα “Geysir” αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτά τον 18ο αιώνα . Από τότε ο όρος έγινε δημοφιλής και έχει χρησιμοποιηθεί για παρόμοια υδροθερμικά φαινόμενα παγκοσμίως από τότε. Φυσικά στην Ισλανδία υπάρχουν κι άλλοι διάσημοι θερμοπίδακες όπως ο Strokkur, ο Hverarond, ο Krysuvik και άλλοι, όμως δεν έχουν τόσο έντονη δραστηριότητα όπως ο μεγάλος Γκέιζερ.

Ο θερμοπίδακας Γκέιζερ:
Ο θερμοπίδακας Γκέιζερ ονομάζεται αλλιώς και «Γέρο Πιστός» (Old faithful) και έχει διάμετρο 8 μ. και βάθος 35 μ. Μάλιστα τα νέφη ατμού που βγαίνουν από τον θερμοπίδακα Γκέιζερ, φτάνουν πολλές φορές σε ύψος τα 165 μ. Η έρευνα της θερμομόνωσης δείχνει ότι ο Γκέιζερ είναι ενεργός για περίπου 10.000 χρόνια.

thermopidakas geysir iceland happy traveller

Συμβουλές:
Όταν πας φρόντισε να φοράς καλά και κλειστά παπούτσια και αν είναι δυνατόν αδιάβροχα. Θα βοηθήσουν πολύ να μην γλιστράς. Επίσης αν γίνεται πήγαινε μια μέρα χωρίς πολύ αέρα επειδή αν έχει, ούτε το φαινόμενο θα δεις ξεκάθαρα ούτε θα βγάλεις ωραίες φωτογραφίες. Θέλεις λιγότερο κόσμο όταν θα επισκεφθείς τους θερμοπίδακες; Φρόντισε να πας νωρίς το πρωί και πιθανότατα θα είσαι μόνος σου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here