Ιθάκη! Το νησί που κάθε γνήσιος ταξιδιώτης θέλει να επισκεφθεί, καθώς είναι το νησί του -ίσως- πρώτου γνωστού ταξιδιώτη του κόσμου, του Οδυσσέα. Έτσι και εμείς θελήσαμε να δούμε από κοντά τους θησαυρούς που κρύβει και κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί.

Νησί: Ιθάκη
Χώρα: Ελλάδα
Αρχιπέλαγος: Ιόνιο Πέλαγος
Νησιωτικό σύμπλεγμα: Επτάνησα
Έκταση: 117 km2
Υψόμετρο: 806 μ
Υψηλότερη κορυφή: Νηρίτο Όρος

Γενικές Πληροφορίες: Η Ιθάκη ανήκει στα Επτάνησα και βρίσκεται νότια της Λευκάδας και βορειοανατολικά της Κεφαλλονιάς. Έχει έκταση 117 τ.χλμ και πληθυσμό 3.084 κατοίκους. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού εμφανίζονται κατά τη νεολιθική εποχή (4000 – 3000 π.χ.). Η Ιθάκη έχει 2 λιμάνια, το Βαθύ και τον Πίσω Αετό.

Που να πάω – Τι να δω: Σ΄αυτό το νησί των επατανήσων υπάρχουν τα πάντα. Υπέροχες θάλασσες, νόστιμα φαγητά και αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος. Όταν επισκεφθείς το νησί θα πρέπει σίγουρα να πάρεις βαρκάκι για να δεις τις πιο απομακρυσμένες παραλίες όπως το Γιδάκι, τις Αφάλες κ.α. Θα πρέπει να κολυμπήσεις στο Σαρακίνικο και στο Φιλιατρό, ενώ θα πρέπει απαραιτήτως να περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια του Βαθέως. Στη λίστα σου επίσης θα πρέπει να βρίσκεται η Ιερά Μονή Καθαραίων ή Καθαρών, η πηγή του Οδυσσέα και το παλάτι του και τόσα ακόμη μέρη.

Δες όλα τα μέρη που επισκεφθήκαμε εμείς στο σχετικό ποστ: Το 6ήμερο ταξίδι μας στο νησί του Οδυσσέα

Δραστηριότητες: Όπως καταλαβαίνεις οι περισσότερες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στο νησί, έχουν σχέση με θάλασσα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Αρχικά, μπορείς να νοικιάσεις βαρκάκι ή θαλάσσιο ταξί για να πας στις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Και εκτός από τα θαλάσσια σπορ στα οποία μπορείς να επιδοθείς όπως θαλάσσιο καγιάκ και κατάδυση μπορείς να κάνεις και οργανωμένες περιπατητικές εκδρομές. Τα μονοπάτια του νησιού είναι πολλά και προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους. Για όσους αγαπούν την ιστορία θα μπορούσαν να απολαύσουν μια ιστορική περιήγηση στο νησί με κάποιον ξεναγό, ώστε να μην χάσουν τίποτα.

Οι αλλαγές που κάναμε στο ταξίδι μας λόγω κορωνοιού: Αυτό το ταξίδι ήταν από τα πρώτα μας μετά το lockdown και σίγουρα είχε αρκετές διαφορές σε σχέση με τα παλιά μας ταξίδια. Αρχικά, προσέξαμε το κατάλυμα στο οποίο μείναμε να είναι εντελώς αυτόνομο έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με κάποιο κρούσμα. Επιλέγαμε πολύ περισσότερο να μαγειρεύουμε στο σπίτι και όχι να παίρνουμε τόσο από εστιατόρια ή fast food, για να μειώσουμε και πάλι την οποιαδήποτε πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με τον ιό. Οι καφέδες, οι πορτοκαλάδες και γενικώς τα ροφήματα μειώθηκαν για τον ίδιο λόγο. Παίρναμε καφέ, χυμούς κτλ που φτιάχναμε στο σπίτι (με αυτό τον τρόπο μειώναμε και τα έξοδα του ταξιδιού).

Οι αλλαγές αυτές και άλλες παρόμοιες μπορεί να έκαναν το ταξίδι μας πιο περίπλοκο κάποιες φορές αλλά σίγουρα το έκαναν πιο ασφαλές. Ειδικά όταν ταξιδεύεις με μωρό, πρέπει να είσαι διπλά προσεκτικός.

Τοπικά πανηγύρια

Στην Ιθάκη -όπως και σε όλα τα ελληνικά νησιά μας- γίνονται πολλά πανηγύρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν θέλεις να δεις σε ποιο μπορείς να πας όταν την επισκεφθείς, τσέκαρε την παρακάτω λίστα:

  • 30 Ιουνίου των Αγ. Αποστόλων στις Φρίκες
  • 17 Ιουλίου της Αγ. Μαρίνας στην Εξωγή
  • 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία στο Κιόνι
  • 5 & 6 Αυγούστου του Σωτήρος στο Σταυρό
  • 14 Αυγούστου παραμονή της Παναγίας στην Ανωγή
  • 15 Αυγούστου της Παναγίας στον Πλατρειθιά
  • Τελευταίο Σάββατο κάθε Ιουλίου στο Περαχώρι (γιορτή του κρασιού)

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω: Η Ιθάκη έχει λίγα αλλά νόστιμα πιάτα να σου προσφέρει. Τα κορυφαία αυτών είναι το μπουργέτο, το σαβόρο, σοφιγάδο, το κοτόπουλο τσερεπάτο και φυσικά το ξακουστό γλυκό τους ροβανή.

Info: Από την Ιθάκη κατάγονταν ο Ιωάννης Μεταξάς και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Πως θα φτάσω στην Ιθάκη: Η Ιθάκη συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα και τον Αστακό.

Ιθάκη – Η δική μας εμπειρία: Στην Ιθάκη ταξιδέψαμε τον Ιούνιο του 2020 εν μέσω κορωνοιού. Το νησί δεν είχε πολύ κόσμο, λόγω του ιού και για αυτό ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι, όπως και όλα όσα κάναμε αυτό το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, η παράδοση, οι θάλασσες, οι ομορφιές και η αύρα αυτού του νησιού μας κέρδισε από την αρχή.

Που να μείνω στην Ιθάκη: Εμείς για τη διαμονή μας επιλέξαμε τη Villa Nadoria. Αν θέλεις και εσύ να μείνεις σε αυτή δεν έχεις παρά να πατήσεις κλικ, εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here