Στην Ιθάκη θα βρεις τα πάντα. Μοναδικές παραλίες, κρυστάλλινα νερά, παραδοσιακά φαγητά και καλοσυνάτους ντόπιους που θα σε κάνουν να καταλάβεις γιατί αυτό το νησί είναι τόσο ξεχωριστό. Γιατί μπορεί να είναι μικρό, όμως κρύβει πολλούς θησαυρούς, που ανακαλύψαμε!

Επισκεφθήκαμε την Ιθάκη τον Ιούνιο του 2020 και απολαύσαμε τις καταγάλανες θάλασσες και τα λιγοστά, αλλά μοναδικά της αξιοθέατα. Πάμε να δούμε μαζί, τα 10 κορυφαία πράγματα που πρέπει να δεις και να κάνεις όταν πατήσεις το πόδι σου στο νησί.

1.Βαρκάδα για να δεις τις μοναδικές παραλίες του νησιού. Γιδάκι, Αφάλες, Μάρμακας αλλά και τόσα ακόμη κρυμμένα διαμάντια περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Οι καλές θάλασσες του νησιού είναι κυρίως προσβάσιμες με καραβάκι ή με περπάτημα. Οπότε αν θέλεις να δεις όσο γίνεται περισσότερες παραλίες, σίγουρα το καραβάκι είναι μια πολύ καλή λύση. Μπορείς μάλιστα να νοικιάσεις ιδιωτικό, μιας και τώρα με τον κορωνοιό, θα ήταν πολύ καλύτερο.

Happy Info: Η Ιθάκη είναι το δεύτερο μικρότερο νησί των Επτανήσων.

Η Ηλέκτρα κάνει μπάνιο στο Γιδάκι και δίπλα βρίσκεται το καραβάκι

2. Βαθύ. Το Βαθύ είναι η χώρα, η πρωτεύουσα της Ιθάκης και σίγουρα ένα από τα ομορφότερα και γραφικότερα μέρη του νησιού. Τα γραφικά σοκάκια, το μικρό λιμανάκι και οι ταβέρνες της σε κάνουν να θέλεις να τη γνωρίσεις όσο καλύτερα γίνεται. Για αυτό και εμείς επισκεφθήκαμε το Βαθύ και το πρωί, και το μεσημέρι αλλά και το απόγευμα με το ηλιοβασίλεμα για χαλαρή βόλτα.

Στα Highlights του Βαθέως είναι φυσικά και το Λαζαρέτο. Το μικρό νησάκι που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα του νησιού.

Βαθύ, Ιθάκη (άποψη από το Περαχώρι)

3. Περαχώρι. Το Περαχώρι είναι ένα θα λέγαμε ορεινό χωριό της Ιθάκης από το οποίο έχεις την υπέροχη θέα του Βαθέως που βλέπεις στην επάνω φωτογραφία. Εκεί σταματήσαμε για να δούμε τη θέα και φυσικά δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στην παραδοσιακή και πεντανόστιμη καρυδόπιτα που έφτιαχνε η κυρία που είχε την ταβέρνα στο χωριό.

4. Σπήλαιο των Νυμφών. Ένα από τα κορυφαία μέρη του νησιού είναι αναμφισβήτητα το Σπήλαιο των Νυμφών. Όχι μόνο για την φυσική του ομορφιά αλλά και για την ιδιαίτερη «τρύπα» που διαθέτει, η οποία σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε κάποιο Μαντείο την εποχή του Οδυσσέα και περιμένεις για τον χρησμό.

Ο Ευτύχης στο Σπήλαιο Των Νυμφών

5. Λοιπές Παραλίες. Το γεγονός ότι οι κορυφαίες παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες με καραβάκι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει σούπερ παραλίες σε απόσταση αναπνοής όπου και αν βρίσκεσαι. Κάποιες που σίγουρα πρέπει να κολυμπήσεις είναι το Σαρακίνικο, το Φιλιατρό, τα Μνήματα αλλά και τα Καμίνια που παρόλο του ότι είναι μικρά είναι καταγάλανα.

Καμίνια, Ιθάκη

6. Το παλάτι του Οδυσσέα. Αν όντως η Ιθάκη είναι τελικά το νησί του Οδυσσέα,τότε το παλάτι του είναι ένα από τα κορυφαία μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κάθε ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του. Τώρα υπάρχουν μόνο ερείπια, όμως κάποτε ήταν το μεγαλοπρεπές παλάτι του βασιλιά της Ιθάκης.

Το παλάτι του Οδυσσέα, Ιθάκη

7. Τα πιο ξακουστά και όμορφα χωριά της Ιθάκης. Δε γίνεται να φτάσεις μέχρι την Ιθάκη και να μην επισκεφθείς τα όμορφα χωριά της. Τα περισσότερα βρίσκονται στα βόρεια του νησιού και δεν είναι άλλα από την Ανωγή, τον Σταυρό, τις Φρίκες, το Κιόνι, αλλά και την Εξωγή στην οποία βρίσκεται και η Πηγή του Οδυσσέα (πηγή του Καλάμου).

8. Σπηλιά Ρίζες. Την σπηλιά Ρίζες θα την βρεις μετά το χωριό Περαχώρι. Το σπήλαιο αυτό είναι τόσο σημαντικό διότι κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό ήταν το ομηρικό Σπήλαιο του Ευμαίου. Λέγεται ότι ο βοσκός του Οδυσσέα είχε εκεί τα ζώα του, κυρίως λόγω του μεγάλου μεγέθους και της χωρητικότητας του.

Ο Ευτύχης στην Σπηλιά Ρίζες

9. Το Μενίρ του Αρακλή. Και μπορεί όταν ακούς μενίρ να σκέφτεσαι τον Οβελίξ, στην Ανωγή όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Στην περιοχή εκείνη θα βρεις πολλά διαφορετικά μενίρ, αλλά το πιο γνωστό από όλα είναι αυτό το Αρακλή, δηλαδή του Ηρακλή! Εμείς το ανακαλύψαμε το φωτογραφίσαμε και σας το παρουσιάζουμε στην φωτογραφία που ακολουθεί.

10. Ιερά Μονή Καθαραίων ή Καθαρών. Μια ακόμη στάση για να μαγευτείς από την Ιθάκη είναι σίγουρα η Ιερά μονή Καθαραίων. Η οποία μπορεί να καταστράφηκε μερικώς από τους σεισμούς, όμως στέκει εκεί και περιμένει ακόμη τους πιστούς να την επισκεφθούν.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here