Οι Καλαρρύτες είναι το διαμάντι που λάμπει στα Τζουμέρκα. Γαντζωμένο στα Αθαμανικά όρη νομίζεις ότι μπορεί να μαγέψει τους πάντες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρα και είναι η πατρίδα των ξακουστών αργυροχρυσοχόων.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, απόλαυσε και σου παρουσιάζει έναν από τους ομορφότερους οικισμούς των Τζουμέρκων.

Καλαρρύτες, Τζουμέρκα - Αθαμανικά Όρη
Καλαρρύτες, Τζουμέρκα – Αθαμανικά Όρη

Χωριό: Καλαρρύτες ή Καλαρίτες
Χώρα: Ελλάδα
Περιφέρεια: Ηπείρου
Δήμος: Βορείων Τζουμέρκων
Υψόμετρο: 1.120 m
Πληθυσμός: 130

Γενικές Πληροφορίες:
Ο οικισμός ήκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αι. με το εμπόριο (υφαντά, μετάξι κ.α.) και την ανάπτυξη της χειροτεχίας (έργα σε ασήμι και χρυσό). Κατά την περίοδο αυτή αρκετοί κάτοικοι των Καλαρρυτών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Ο οικισμός ορθογραφείται κανονικά Καλαρίτες. Η συνηθισμένη γραφή Καλαρρύτες οφείλεται στην εσφαλμένη συσχέτιση με το επίθετο καλός και τα παράγωγα του ῥέω. Οι κάτοικοι ήταν διάσημοι για την ασημουργία τους. Μάλιστα στο χωριό υπάρχει και υπάρχει Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας.

Που να πάω – Τι να δω:
Ολόκληρος ο οικισμός είναι διατηρητέος οπότε έχει αρκετά πράγματα να δεις. Η πλατεία -όπως σε κάθε χωριό- είναι ένα από αυτά. Εκεί θα δεις και μια μαρμάρινη στήλη με ονόματα με τα ονόματα όλων όσων διέπρεψαν στο χωριό. Πίσω ακριβώς από την πλατεία βρίσκεται και το δημοτικό σχολείο. Δυστυχώς το 1981 έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο και σήμερα είναι μουσείο.

Πότε να πάω:
Τα Τζουμέρκα είναι επισκέψιμα καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι καλύτερη εποχή για να τα επισκεφθείς, αλλά και ο χειμώνας και το καλοκαίρι είναι όμορφες εποχές για να πας. Η κάθε μια με τη χάρη της.

Που να μείνω:
Η περιοχή και τα χωριά των Τζουμέρκων διαθέτουν πληθώρα ξενοδοχείων για όλα τα γούστα. Από πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων μέχρι γραφικούς ξενώνες. Εμείς κατά τη διαμονή μας στα Τζουμέρκα μείναμε στο ξενοδοχείο Princess Lanassa στο Κωστήτσι. Αν θέλεις να κλείσεις δωμάτιο στο ξενοδοχείο Princess Lanassa τσέκαρε εδώ.

Επεισόδιο Happy Traveller:
Δες το επεισόδιο Happy Traveller στα Τζουμέρκα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here