Κιρούνα! Η βορειότερη πόλη της Σουηδίας και εκείνη στην οποία μπορείς να ζήσεις αξέχαστες χειμερινές στιγμές. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το Ice Hotel, το Βόρειο Σέλας αλλά και η υπέροχη ομορφιά του χιονιού είναι σίγουρα όλα αυτά που θα σε κάνουν να χαθείς απόλυτα στην Σουηδική Λαπωνία.

Κιρούνα
Κιρούνα

Πόλη: Κιρούνα
Χώρα: Σουηδία
Πληθυσμός: 1,3 εκατομμύρια κάτοικοι
Διαφορά ώρας: -1 ώρα
Νόμισμα: Σουηδική Κορώνα

Γενικές Πληροφορίες:
Η  Κίρουνα ή Κιρούνα (Kiruna) είναι η βορειότερη πόλη της Σουηδίας και βρίσκεται στην Σουηδική Λαπωνία. Έχει 17.002 κατοίκους και είναι έδρα του Δήμου Kiruna. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή γύρω από την Κιρούνα έχει κατοικηθεί για τουλάχιστον 6.000 χρόνια. Η Kiruna έγινε γνωστή αρχικά λόγω του ice hotel το οποίο φτιάχνεται κάθε χρόνο. Το icehotel βρίσκεται περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την Kiruna.

Που να πάω – Τι να δω:
Φυσικά από τις πρώτες επισκέψεις όταν φτάσεις στην Κιρούνα θα πρέπει να είναι το ορυχείο. Είναι σημαντικό για την περιοχή αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος για επίσκεψη. Εντός πόλεως πέρασε μια βόλτα από την εκκλησία της Κιρούνα και περπάτησέ τους δρόμους της για να την γνωρίσεις καλύτερα.

Που να μείνω – Διαμονή- Φαγητό:
Τώρα όσον αφορά την διαμονή και το φαγητό σου εμείς έχουμε να σου προτείνουμε τα καλύτερα. Πρώτον το Kiruna Sleddog Tours. Εκεί εκτός από άνετη διαμονή μπορείς να κάνεις και διάφορες δραστηριότητες. Επίσης το Camp Ripan είναι μια εξαιρετική επιλογή. Έπειτα μια κορυφαία επιλογή για επίσκεψη και όχι για διαμονή (πολύ κρύο, πολλά χρήματα) είναι το Icehotel και για το τέλος ένα από τα καλύτερα το Arctic Gourmet Cabin. Διάλεξε όποιο ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σου.

C0157T01

Το ορυχείο:
Το ορυχείο παίζει σημαντικό ρόλο καθώς είναι σημαντική πηγή του εθνικού εισοδήματος και απασχόλησης για την Κιρούνα και την γύρω περιοχή. Η περιοχή είναι πλούσια με μαγνητίτη, ο οποίος εξορύσσεται και στη συνέχεια μεταφέρεται σιδηροδρομικώς στο λιμάνι Narvik στη Νορβηγία. Από εκεί αποστέλλεται σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη στη Kiruna ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Την εποχή, δηλαδή, που ιδρύθηκε το 1890 η μεγάλη σουηδική μεταλλευτική εταιρεία LKAB.

Τουρισμός στην Κιρούνα:
Ο τουρισμός είναι και αυτός σημαντική πηγή εσόδων για την περιοχή. Και το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα η τουριστική κίνηση είναι έντονη και αυτό βοηθά την ανάπτυξη της περιοχής.

Το νέο δημαρχείο της νέας πόλης της Κιρούνα

Η ΚΙΡΟΥΝΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ
Η Kiruna βάση ερευνών σιγά σιγά βυθίζεται. Μάλιστα πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μέχρι το 2050, τα περισσότερα, αν όχι όλα τα κτίρια και οι υποδομές της πόλης, θα έχουν βυθιστεί μέσα στα ορυχεία σιδήρου κάτω από το έδαφος.

Για αυτό τον λόγο ξεκίνησαν και τη μετακίνηση ολόκληρης της πόλης. Οι 20.000 κάτοικοι μετατοπίζονται δύο μίλια ανατολικά για μην χρειαστεί να εγκαταλείψουν εντελώς την περιοχή. Ήδη το 2004 γνώριζαν ότι η πόλη θα βυθιζόταν. Αποφάσισαν λοιπόν να ξεκινήσουν ένα μεγαλόπνοο έργο. Να μεταφέρουν όλο τον πληθυσμό της πόλης οριστικά εντός των δύο επόμενων δεκαετιών. Μάλιστα μέσα σε όλη αυτή τη γιγάντια προσπάθεια να προσθέσουμε ότι θα μεταφέρουν αυτούσια τρία ιστορικά μνημεία, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια θα χτιστούν από την αρχή με ανακυκλωμένα υλικά από τις προηγούμενες κατασκευές.

1 COMMENT

  1. Έχετε μια υπέροχη ταξιδιωτική εκπομπή που μας έκανε να σας στείλουμε αυτό το μήνυμα !Θα σας προτιμάμε να ταξιδέψετε στην Νορβηγία και συγκεκριμένα στη περιοχή Trofors! Σας ευχόμαστε καλό ταξίδι !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here