Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης ήταν ένα από τα μέρη που είχαμε στη λίστα μας με τα μέρη που θέλαμε να επισκεφθούμε στην Ελλάδα. Η λίμνη αυτή, έχει καταφέρει να μαγέψει όσους την έχουν επισκεφθεί και να κεντρίσει το ενδιαφέρον σε όσους δεν την έχουν δει από κοντά.

Και όχι άδικα! Με την πρώτη ματιά, από το πρώτο λεπτό, η εμπειρία στη Λίμνη της Μελισσάνης είναι ΜΟ-ΝΑ-ΔΙ-ΚΗ! Καταγάλανα νερά, παραδοσιακές βαρκούλες και ο ήλιος να κάνει τα παιχνίδια του στο νερό. Οι σταλακτίτες σου τραβούν την προσοχή για λίγο, αλλά το πεντακάθαρο νερό, κλέβει και πάλι τις εντυπώσεις.

Γενικές Πληροφορίες: Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται στα 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης, στον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από σεισμό, ενώ οι επισκέπτες εισέρχονται σ΄αυτήν από την τεχνητή είσοδο. Η Μελισσάνη βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και έχει μήκος 160 μέτρα περίπου. Το βάθος είναι από 10 έως 40 μέτρα και οι σταλακτίτες της ηλικίας 20.000 ετών. Το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο.

Ονομασία: Για το όνομα της Λίμνης υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μια είναι ότι πήρε το όνομά της είτε από το μύθο της Νύμφης Μελισσάνης που αυτοκτόνησε εδώ επειδή ο θεός Πάνας την αρνήθηκε. Η άλλη είναι ότι το πήρε από την βοσκοπούλα Μελισσάνθη που σκοτώθηκε πέφτοντας στην λίμνη, ενώ κυνηγούσε ένα από τα πρόβατά της.

Happy Info: Περίπου στη μέση της Λίμνης υπάρχει ένα νησάκι επάνω στο οποίο βρέθηκαν λατρευτικά αντικείμενα του θεού Πάνα και έτσι γνωρίζουμε ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

Ξενάγηση: Η ξενάγηση γίνεται με βάρκες σε όλο το μήκος της λίμνης. Ιδανική ώρα για να το επισκφθείς είναι το μεσημέρι που ο ήλιος το φωτίζει από ψηλά.

Όπως χαρακτηριστικά θα δεις και στο Instagram post μου, αυτή η σπηλιά με μάγεψε.

«Ό,τι φώτο και να δεις δεν φτάνει να σου δείξει την ομορφιά. Ό,τι βίντεο και να παρακολουθήσεις δεν μπορεί να σου αποτυπώσει την πραγματικότητα. Είναι η έννοια του “μην ακούς τι λένε οι άλλοι, πήγαινε και δες μόνος σου”. Συγκινήθηκα όταν το πρωτοαντικρυσα. Είναι συγκλονιστικό. Ειδικά για όσους αγαπούν τα νερά και τη φύση. Ήθελα να βουτήξω και ας μην επιτρέπεται. Με φώναζαν τα νερά. Δεν το έκανα όμως (νομοταγής πολίτης 😂) . Η είσοδος των 7 ευρώ μου φαίνεται λίγη σε σχέση με αυτό που σου χαρίζει το σπήλαιο, ειδικά αν το συγκρίνω με αξιοθέατα του εξωτερικού. Η σπηλιά “ανακαλύφθηκε” έπειτα από σεισμό. Έπεσε η οροφή και φάνηκε η υπέροχη λίμνη. Έπειτα φτιάχτηκε και το μονοπάτι για να είναι προσβάσιμο το σπήλαιο. Απίθανη εμπειρία που θα ήθελα σαν τρελή να ξαναζήσω. Όσοι έχετε πάει ξέρετε. Οι υπόλοιποι ελπίζω να πάτε. Είναι από τα κορυφαία μέρη στην Ελλάδα για μένα. Ευλογημένος τόπος. Ελλάδα μου. Μελισσάνη μου.» Δες το ποστ, εδώ.

Είσοδος – Ώρες Λειτουργίας: Από την 1η Οκτωβρίου, το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης είναι επισκέψιμο καθημερινά 09:00-17:00. H είσοδος κοστίζει 7 ευρώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here