Φτάνοντας στο νησί των Σκλάβων βλέπεις τις κεραμοσκεπές των σπιτιών του Γκορέ από το κατάστρωμα του πλοίου. Το νησί αυτό έμελλε να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα δουλεμπορίου στις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Νησί: Γκορέ
Χώρα: Σενεγάλη
Τοποθεσία: Όρμος του Ντακάρ
Πληθυσμός: 1.102 κάτοικοι

Γενικές Πληροφορίες: Το νησί Γκορέ ήταν το τελευταίο Αφρικανικό χώμα που πατούσαν οι Αφρικανοί. Μάλιστα είναι τόσο σημαντικό μέρος, που έχει συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO. Το νησί αν και ήταν πολύ σημαντικό κέντρο δουλεμπορίου δεν κατάφερε ποτέ να γίνει μεγάλο, λόγω τεράστιων ελλείψεων σε βασικά πράγματα όπως πόσιμο νερό. Απέχει από τις ακτές του Ντακάρ, μόλις 3 χιλιόμετρα που μεταφράζονται σε 20 λεπτά με τη βάρκα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000.000 ντόπιοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Ο τουρισμός στο Γκορέ: Τα 20 τελευταία χρόνια ο τουρισμό θα λέγαμε ότι ελέγχει απόλυτα την οικονομική ζωή του νησιού, μιας και κατατάσσεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σενεγάλης. Μάλιστα η ακτοπλοική σύνδεση με το νησάκι είναι πολύ συχνή, ανά μια ώρα. Έτσι μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να το επισκεφθεί.

Ένας παράδεισος χωρίς αυτοκίνητα. Στο νησί Γκορέ δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και ίσως αυτός είναι και ένας λόγος που το κάνει τόσο μοναδικό. Για την ακρίβεια, τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί όσο πιο παρθένο γίνεται το νησί. Ο μοναδικός «μηχανικός ήχος» στο νησί είναι από την βάρκα που έρχεται και φεύγει για να φέρει τουρίστες.

Το λιμάνι: Το μικρό λιμάνι του νησιού είναι ο τόπος συνάντησης, το μέρος αγοράς των σουβενίρ αλλά και το μέρος όπου θα βρεις καφέ και εστιατόρια.

Τι να αγοράσω από το Γκορέ: Από το νησί αγόρασε ξυλόγλυπτα, κολιέ από φυσητό γυαλί και ναΐφ ζωγραφιές. Οι ντόπιοι φτιάχνουν τόσο όμορφα πράγματα που σίγουρα κάτι θα σου αρέσει απ΄ αυτά.

Που να πάω – Τι να δω: Φυσικά το πρώτο και ίσως σημαντικότερο μέρος να δει κανείς είναι το «Σπίτι των Σκλάβων». Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη καθώς αυτό ήταν και το τελευταίο σημείο από όπου έφευγαν οι σκλάβοι. Μια βόλτα στο εσωτερικό του νησιού θα σε πείσει για το πόσο καλοί και ευγενικοί είναι οι κάτοικοι. Το νησί έχει και τα δικά του μουσεία. Δείτε το Ιστορικό Μουσείο IFAN Historical Museum, το Μουσείο της Γυναίκας (Musee de la Femme), το Ναυτικό Νοσοκομείο, το δημαρχιακό μέγαρο-Διοικητήριο και το Ναυτικό Μουσείο. Μεγάλη αξία έχει να δεις από κοντά και την «πόρτα δίχως επιστροφή». Την ονόμασαν έτσι γιατί ήταν η τελευταία πόρτα που περνούσαν οι σκλάβοι για να μπουν στα πλοία. Τέλος, μην παραλείψεις μια βόλτα στο μικρό και όμορφο λιμανάκι του νησιού με τα καφέ και τα εστιατόρια.

Διαμονή – Που να μείνω: Κλείσε οικονομική διαμονή στο νησί Γκορέ.

Διάβασε επίσης:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here