Πόσο αγαπάμε τα road trip! Έχουν μια ταξιδιωτική ελευθερία αλλιώτικη από τις άλλες επιλογές μετακίνησης. Μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα και να το προσαρμόσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέλω σου και αυτό ακριβώς είναι που μας κάνει να τα γουστάρουμε ακόμη παραπάνω.
Ένα ακόμη road trip κάναμε τον Ιανουάριο του 2019 και ενώ εγώ ήμουν έγκυος (μάθε τα πάντα για το ταξίδι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης). Το απολαύσαμε ιδιαιτέρως και ήταν ίσως ένα από τα ομορφότερα που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά μια μια τις ημέρες.

Ημέρα πρώτη – ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ
Το ταξίδι μας δεν ξεκινάει από Ελλάδα. Βρισκόμαστε ήδη στην Αυστρία για αυτό και από εκεί αναχωρούμε για το Λιχτενστάιν. Μετά από λίγη ώρα φτάνουμε κιόλας στη νέα χώρα. Εκεί θα πρέπει να δούμε από κοντά την μεγαλύτερη πόλη Βαντούζ, όπου και θα μείνουμε. Απολαμβάνουμε τα αξιοθέατα, το κέντρο της πόλης και φυσικά ένα υπέροχο φαγητό στο εστιατόριο New Castle. Μπορεί να είναι λίγο ακριβό, αλλά μην περιμένεις και φθηνές τιμές σε αυτή τη χώρα. Το ξενοδοχείο μας (VaduzerHof) κόστισε 160 ευρώ για ένα βράδυ, οπότε καταλαβαίνεις. Παρόλη την ακρίβεια πάντως, αξίζει να επισκεφθείς αυτή την λιλιπούτεια χώρα.

Ημέρα δεύτερη – ΕΛΒΕΤΙΑ
Αναχωρούμε από το Λίχτενστάιν για να πάμε αυτή τη φορά στην Ελβετία. Περνώντας από διάφορες πόλεις και χωριά επιλέγουμε να σταματήσουμε στα εξής: Κουρ, Φιλισούρ και Savognin με τελευταίο το Σαν Μορίτζ για να καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας από το Σαν Μόριτζ. Στο Κουρ δεν καθόμαστε πολύ αλλά είμαστε περαστικοί όμως του ρίχνουμε μια ματιά γιατί έχει ενδιαφέρον έτσι όπως είναι γεμάτο χιόνι. Έπειτα συνεχίζουμε με το Φιλισούρ στο οποίο φτάνουμε μέχρι το σημείο εκείνο όπου φαίνεται η πανέμορφη γέφυρα που περνάει το πασίγνωστο τρένο της Ελβετίας. Έπειτα περνάμε μια βόλτα από το Savognin και κάνουμε μια στάση για σνακ και φυσικά καταλήγουμε στο υπέροχο Σαν Μόριτζ. Ιδιαίτερο και κοσμοπολίτικο… μας κερδίζει από το πρώτο λεπτό. Η παγωμένη λίμνη του και το παγοδρόμιο πάνω σε αυτήν μας μάγεψε. Κάνουμε μια βόλτα στην παλιά πόλη και διαλέγουμε ένα εστιατόριο για φαγητό. Επιλέγουμε το Hauser Restaurant. Δοκιμάζουμε το παραδοσιακό ελβετικό πιάτο με τα μακαρόνια. Μακαρονάδα με σάλτσα μήλου! Υπέροχο και ιδιαίτερο! Πολύ καλή εξυπηρέτηση και καλό φαγητό. Έπειτα συνεχίζουμε την διαδρομή μας για λίγο ακόμη μένοντας σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της περιοχής και στο ξενοδοχείο Albergo Ospizio Bernina Hotel.

Ημέρα τρίτη – ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα ξεκινάμε από την Ελβετία με σκοπό να καταλήξουμε στην Ιταλία. Το πρωί απολαμβάνουμε μια υπέροχη βόλτα από την στάση Diavoleza με το ελβετικό τρένο και φτάνουμε μέχρι το Alps Grum ένα υπέροχο μέρος. Έπειτα επιστρέφουμε από εκεί και πάλι με το τρένο, παίρνουμε το αμάξι και αναχωρούμε από τη χώρα για τα καλά. Περνάμε από Ποσκιάβο (Ελβετία), Τιράνο (Ιταλία) και την λίμνη Κόμο (Ιταλία), για να καταλήξουμε στο ιταλικό χωριό Βάρτσο και στο σπίτι στο οποίο μείναμε. Για διαμονή στο Βάτσο τσέκαρε συμφέρουσες προσφορές.
Συμβουλές:
-Αν ταξιδέψεις χειμώνα όπως εμείς (ταξιδέψαμε Ιανουάριο), φρόντισε να έχεις μαζί σου αλυσίδες για το αμάξι. Η οδήγηση είναι εύκολη στην περιοχή αλλά αν πετύχεις κακοκαιρία θα τις χρειαστείς σίγουρα.
-Στο Λιχτενστάιν και την Ελβετία να είσαι έτοιμος για οικονομικό σοκ. Και θα σου φύγουν πολλά χρήματα και δεν θα έχεις άλλη επιλογή. Τα περισσότερα πράγματα και στις δύο χώρες είναι πανάκριβα (πχ. δωμάτιο στο Λιχτενστάιν 160 ευρώ).
-Στην Ιταλία οι τιμές είναι καλύτερες και το φαγητό τέλειο!