Η Σαχάρα της Μαυριτανίας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθείς στη χώρα. Πόσο μάλλον όταν σ΄αυτήν ανακαλύπτεις μικρές «πόλεις», οάσεις, εντυπωσιακούς αμμόλοφους και το μοναδικό «Μάτι της Σαχάρας». Όλα αυτά και άλλα τόσα μας έκαναν να θέλουμε να την εξερευνήσουμε όσο καλύτερα γινόταν.

1. Ατάρ. Το Ατάρ είναι μία πόλη 25.000 κατοίκων και πρωτεύουσα της επαρχίας Αντράρ στη βορειοδυτική άκρη της χώρας. Είναι ένα από τα κορυφαία μέρη που πρέπει να επισκεφθείς βρισκόμενος στη Σαχάρα της Μαυριτανίας.

2. Αζουγί. Το Αζουγί διετέλεσε πρωτεύουσα του κινήματος των Αλ Μοραβιδών. Αυτή η πόλη βρίσκεται πάνω στο πέρασμα ενός φαραγγιού που οδηγεί από την καρδιά της ερήμου στις ακτές του Ατλαντικού και για αυτό είχε μεγάλη στρατηγική σημασία. Εκεί υπάρχουν ερείπια παλιού κάστρου των Αλ Μοραβιδών και μια εντυπωσιακή όαση με φοίνικες που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

3. Ουαντανέ. Μια πόλη που συνέδεσε τo όνομά της με το εμπόριο του αλατιού, καθώς καραβάνια μετέφεραν πλάκες αλατιού από το Ιτζιλ. Τα χωμάτινα δρομάκια και ιδιότυπη αρχιτεκτονική της, είναι αυτά που σε κερδίζουν. Η πόλη έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το όνομα σημαίνει πόλη των χουρμάδων επειδή έχει πολλούς φοίνικες και παλιά υπήρχε πολύ μεγάλη παραγωγή.

4. Τσινγκετί. Η μεσαιωνική πόλη Τσινγκετί είναι χαμένη μέσα στην άμμο της Σαχάρας και η έβδομη ιερή πόλη του Ισλάμ. Το 1980 ανακαλύφθηκε ότι οι φτωχοί κάτοικοι της χαμένης στην έρημο πόλης, είχαν ανάμεσα στα λιγοστά αντικείμενα τους, σπάνια χειρόγραφα και περγαμηνές του 11ου αιώνα. Η UNESCO μάλιστα κινητοποιήθηκε γρήγορα και εφοδίασε τους κατόχους με κουτιά… παπουτσιών για να προστατεύσουν τα χειρόγραφα. Σήμερα αρκετά απ’ αυτά φυλάσσονται στα σπίτια των κατοίκων σε μεταλλικές ντουλάπες μια και είναι κληρονομιά των παππούδων τους. Αξίζει να περπατήσεις στα δρομάκια της πόλης με τη χαρακτηριστική μαυριτανική αρχιτεκτονική, εκεί μάλιστα θα δεις και το χαρακτηριστικό τζαμί και φυσικά τους αμμόλοφους. Αν μπορείς να κανονίσεις να δεις ενα από αυτά τα οικογενειακά μουσεία με τα παλιά έγγραφα είναι πολύ εντυπωσιακό το πως τα έχουν διατηρήσει.

5. Όαση Χαριέτ. Η όαση Χαριέτ είναι μια ανάσα δροσιάς στο άνυδρο τοπίο της κεντρικής Μαυριτανίας. Αξίζει να την επισκεφθείς καθώς είναι και μια από τις ομορφότερες.

6. Όαση Τεργίτ. Ένας παράδεισος με τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση που κάποτε δρόσιζε τα καραβάνια της ερήμου. Εκεί αξίζει να σταματήσεις και να περπατήσεις στους πυκνούς φοίνικες, και -γιατί όχι- να κολυμπήσεις στα δροσερά και καθαρά νερά του ποταμού που διασχίζει το Ουάντι.

7. Το μάτι της Σαχάρας. Από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που μπορείς να δεις στην έρημο Σαχάρα. Ένας τεράστιο γεωλογικός σχηματισμός ομόκεντρων κύκλων. Ο μεγαλύτερος κύκλος υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο 20 χιλιόμετρα κάτι που σημαίνει ότι μέσα χωράει όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι τόσο μεγάλο που δεν φαίνεται ούτε με το drone ούτε καν με αεροπλάνο. Ολόκληρο φαίνεται ολόκληρο μόνο από το διάστημα. Υπάρχει μία ανεπιβεβαίωτη θεωρία που λέει ότι ίσως σε αυτό το μέρος βρισκόταν η πόλη της χαμένης Ατλαντίδας κάποια εποχή που το κλίμα σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη ήταν εντελώς διαφορετικό και υπήρχαν άφθονα νερά.

8. Να ανέβεις σε αμμόλοφους για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Ένα από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν επισκεφθείς τη Σαχάρα της Μαυριτανίας είναι να ανέβεις στους αμμόλοφους και να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα από εκεί. Υπέροχη εμπειρία! Αναντικατάστατη!

9. Να δοκιμάσεις παραδοσιακή κουζίνα των Βεδουίνων. Όπως σε κάθε ταξίδι έτσι και σε αυτό, δε γίνεται να μην δοκιμάσεις την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου που επισκέπτεσαι. Μάλιστα στη Σαχάρα της Μαυριτανίας θα βρεις παραδοσιακή κουζίνα και δεν θα έχεις καμία άλλη επιλογή (fast food κτλ). Εκεί μαγειρεύουν οι ντόπιοι και σου προσφέρουν ό,τι έχουν και ό,τι τρώνε. 10 Παραδοσιακά πιάτα που δοκιμάσαμε στη Μαυριτανία.

10. Να πας στην αγορά του Ατάρ. Το Ατάρ είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Βορειοανατολική Μαυριτανία. Αν πας στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής θα περάσεις σίγουρα από το Ατάρ που έχει ένα αξιόλογο μουσείο με την ιστορία της περιοχής και μία πολύ ζωντανή αγορά που μας δίνει μια πολύ καλή ιδέα για το τρόπο ζωής και διατροφής των ντόπιων.

Το ταξίδι μας στη Μαυριτανία έγινε τον Οκτώβριο του 2019 και ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό γραφείο Cosmorama.

Κλείσε εισιτήρια για Μαυριτανία

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here