Η Μαυριτανική κουζίνα έχει πολύ ψάρι, πολύ ρύζι και φυσικά κοτόπουλο. Οι Μαυριτανοί έχουν «δανειστεί» αρκετές συνταγές από άλλες χώρες και η κουζίνα τους είναι ένα κράμα γαστρονομικών πολιτισμών.

Το φαγητό στα παραδοσιακά μαυριτανικά πιάτα μπορεί να αλλάζει, όμως δεν αλλάζει ποτέ ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος. Οι Μαυριτανοί σερβίρουν τα φαγητά τους σε μεγάλα κοινόχρηστα μπολ γνωστά και ως «calabash». Οι Μαυριτανοί -ιδανικά- τρώνε με τα χέρια και αποφεύγουν τα πολλά σκεύη κατά τη διάρκεια του φαγητού τους.

Η Βάση της Μαυριτανικής Κουζίνας: Το κουσκούς, το ρύζι, το κεχρί, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες είναι βασικά άμυλα. Τα ψάρια αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης στις παράκτιες περιοχές. Αλλά και τα αποξηραμένα ψάρια φαίνεται να προτιμώνται, ειδικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της περιοχής. Το γάλα από τις καμήλες είναι η κύρια πηγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

1.Thieboudiene (Cheb-u-jin). Αυτό είναι το εθνικό πιάτο της Μαυριτανίας, το οποίο απολαμβάνουν πολλοί Μαυριτανοί κάθε μεσημέρι. Αποτελείται από ψάρι και ρύζι και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις παράκτιες πόλεις. Σερβίρεται και με σάλτσα.

2. Yassa Poulet. Και μπορεί το Yassa Poulet να είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Σενεγάλης, όμως το επιλέγουν και πολλοί Μαυριτανοί για το τραπέζι τους. Το πιάτο αποτελείται από ψητό κοτόπουλο ψητό και λαχανικά. Προσθέτουν τηγανητές πατάτες ή ρύζι. Καταναλώνεται συνήθως σε ειδικές περιπτώσεις όπως γάμους ή οικογενειακές συγκεντρώσεις.

3. Mahfe. Το πιάτο αυτό φτιάχνεται με αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο ή καμήλα και είναι μαγειρεμένο σε σάλτσα φυστικιών. Τα φιστίκια είναι αλεσμένα με το χέρι και στη συνέχεια συνδυάζονται με την σάλτσα ντομάτας και τα βατόμουρα. Σερβίρουν με ρύζι.

4. Hakko. Χρονοβόρο γεύμα που αποτελείται από φύλλα φασολιών (με γεύση σαν σπανάκι) τα οποία σερβίρονται με κουσκους. Το κουσκους φτιάχνεται από το μηδέν από αλεύρι κεχρί, σιτάρι ή κριθάρι και αυτό είναι ένα από τα χρονοβόρα κομμάτια της συνταγής.

5. Μαυριτανικό γλυκό τσάι. Το τσάι είναι μια τελετουργία για τους ντόπιους. Στο αφέψημα προσθέτουν πράσινο τσάι, ζάχαρη και φύλλα μέντας. Το καυτό τσάι χύνεται από ψηλά για να δημιουργήσει αφρό, μια διαδικασία που ονομάζεται ragwa. Το τσάι σερβίρεται μετά τα γεύματα και σίγουρα όταν οι επισκέπτες έρχονται στο σπίτι.

Info: Το μαυριτανικό γλυκό τσάι σερβίρεται μετά τα γεύματα (κυρίως) και είναι πάντα σε τρία φλυτζάνια: το πρώτο σημαίνει ζωή, το δεύτερο είναι για την αγάπη και το τρίτο για το τέλος όλων των πραγμάτων, δηλαδή του θανάτου.

5. Κουσκους. Το κουσκους -όπως θα είδες και στο παραδοσιακό πιάτο Hakko-, φτιάχνεται από το μηδέν από τις μαγείρισσες. Το Kuskus μπορεί επίσης να καταναλωθεί και ως επιδόρπιο, σερβίρεται με μέλι. Το κουσκους δεν τρώγεται σκέτο, συνήθως συνοδεύει κρεατικά, όπως κοτόπουλο κτλ.

6. Χουρμάδες. Οι χουρμάδες είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σνακ στη Μαυριτανία και υπάρχουν σε αφθονία. Τους έχουμε συναντήσει και σε άλλα μέρη, όπως η Σαουδική Αραβία.

7. Méchoui. Στην κουζίνα της Αλγερίας, το Méchoui είναι ένα ολόκληρο ψημένο πρόβατο ή αρνί. Η λέξη προέρχεται από την αραβική λέξη šawa. Αυτό το πιάτο είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Αφρική, κατ΄επέκτασιν και στη Μαυριτανία.

8. Harira. Χαριρα είναι μια παραδοσιακή μαροκινή σούπα η οποία καταναλώνεται πολύ και στη Μαυριτανία. Είναι δημοφιλής ως ορεκτικό, αλλά τρώγεται επίσης ως ένα ελαφρύ σνακ. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της σούπας, η οποία κατά κύριο λόγο καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

9. Jus de Bouye. Κάτι ακόμη που πίνουν αρκετά οι Μαυριτανοί είναι ο Jus de Bouye. Αυτό το ρόφημα είναι χυμός από τα φρούτα του δέντρου Μπαομπάπ (φυτό αδανσονία).

10. Chubbagin. Το Chubbagin είναι ένα σενεγαλέζικο πιάτο το οποίο είναι δημοφιλές και στο νότιο τμήμα της Μαυριτανίας. Αποτελείται από κρέας ή ψάρι, μελιτζάνα, καρότα, γλυκοπατάτα και φύλλα ιβίσκου και σερβίρεται σε κουσκούς.

Έφαγα τον Κόσμο: Και εννοείται ότι δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε «επεισόδιο» ΕΦΑΓΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ σε αυτό τον ιδιαίτερο προορισμό της Αφρικής. Τσέκαρε το βίντεο εδώ και άφησέ μας το σχόλιό σου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here