Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε μέχρι τη μακρινή χώρα της Αφρικής, τη Μαυριτανία. Η χώρα με τη φτωχότερη χλωρίδα στην αφρικανική ήπειρο αλλά και μια από τις πιο αντίτουριστικες κατάφερε να μας κερδίσει.

Και μπορεί να λατρεύουμε όλα τα ταξίδια που κάνουμε ανά τον κόσμο, αλλά εκείνα που είναι εναλλακτικά -όπως αυτό- τα αγαπάμε λίγο παραπάνω.

Χώρα: Μαυριτανία
Ήπειρος: Αφρική
Πόλη: Νουακσότ
Έκταση: 1.030.700 km2
Νόμισμα: Ουγκίγια (MRO)
Επίσημες γλώσσες: Αραβικά, Γαλλικά
Πληθυσμός: 4.077.347
Οδηγούν από: δεξιά
Πολίτευμα: Ισλαμική Ημιπροεδρική Δημοκρατία

Γενικές Πληροφορίες: Η Μαυριτανία είναι χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής και έχει πρωτεύουσα τη Νουακσότ. Έχει πληθυσμό 4.077.347 κατοίκους και έκταση 1.030.700 τ.χλμ.. Είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες της ηπείρου αλλά και όλου του κόσμου. Οι επίσημες γλώσσες της χώρας είναι η Αραβική και η Γαλλική, ενώ η επίσημη θρησκεία της χώρας είναι το Σουνιτικό Ισλάμ. Το νόμισμα της χώρας είναι η ουγκίγια. ο έδαφος της χώρας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής Σαχάρας. Η βλάστηση είναι πολύ αραιή και η χώρα έχει τη φτωχότερη χλωρίδα στην αφρικανική ήπειρο.

Οι περιοχές της Μαυριτανίας: Η χώρα δεν διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και έτσι ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στα νότια της χώρας και στις οάσεις. Στην όαση Τσινγκουέτι αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες. Μάλιστα, το 62% του συνολικού πληθυσμού ζει στις πόλεις. Μόνο η πρωτεύουσα Νουακσότ μπορεί να πει κανείς, ότι είναι πλέον δομημένη πόλη.

Βρες οικονομικούς και πλήρης ταξιδιωτικούς οδηγούς για τα μέρη που θέλεις να επισκεφθείς

Οικονομία: Η αλιεία και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σιδήρου είναι οι τομείς από τους οποίους παράγονται τα κυριότερα έσοδα της χώρας. Η γεωργία έρχεται αμέσως μετά αφού ανά περιοχές καλλιεργούνται σιτηρά, καλαμπόκι, πατάτες, ρύζι και φοίνικες. Εξάγεται κυρίως αραβικό κόμμι. Παρόλα αυτά η γεωργία δεν είναι πάντα σίγουρο έσοδο για τη χώρα, καθώς πλήττεται από τις συχνές ξηρασίες. Η κτηνοτροφία ασκείται κυρίως από τους νομάδες και βασίζεται στην εκτροφή καμηλών , βοοειδών, αιγών και άλλων ζώων. Από την άλλη ο βιομηχανικός τομέας είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Μετακίνηση – Διαδρομές: Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι ελλιπές. Οι δρόμοι της χώρας είναι λίγοι και ελάχιστοι είναι ασφαλτοστρωμένοι. Ο εθνικός αερομεταφορέας είναι η Air Mauritanie. Κλείσε εισιτήρια για Μαυριτανία.

Τι έγγραφα θα χρειαστείς: ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ με 6μηνη ισχύ και τουλάχιστον 3 διαθέσιμες σελίδες και 4 έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε λευκό φόντο. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ επίσης και το βιβλιαράκι ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ.

Που να πάω – Τι να δω: Στη χώρα διασώζονται μόνο ερείπια και εγκαταστάσεις από τις παλιές πόλεις που είχαν δημιουργηθεί στην καρδιά της Σαχάρας. Τα κσουρ (σημαίνει πόλεις των καραβανιών) δημιουργήθηκαν μεταξύ του 8ου και του 14ου αιώνα ως ενδιάμεσοι σταθμοί στο δρόμο των καραβανιών ανάμεσα στο Μαρόκο και στα αφρικανικά βασίλεια. Οι πόλεις αυτές (Ουαντάνε, Τσινγκουέτι, Ουαλάτα και Τιχίτ) αποτελούν ζωντανή μαρτυρία για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που κυριαρχούσε στη δυτική Σαχάρα. Έτσι, συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1996. Οι φυσιολάτρες μπορούν να επισκεφθούν το Εθνικό Πάρκο Μπανκ ντ’ Αργκίν, το οποίο αποτελεί από το 1989 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής θαλάσσιων πουλιών στη Δυτική Αφρική. Φυσικά από την περιήγηση δεν θα μπορούσες να παραλείψεις την πρωτεύουσα Νουακσότ. Εξάλλου, στη Νουακσότ έχει τόσα πολλά που πρέπει να δεις από κοντά. Εκεί βρίσκεται το Σαουδικό Τζαμί, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Ισλαμικών Σπουδών και Εθνικό Μουσείο. Ένα από τα κορυφαία σημεία σε όλη την πόλη είναι το Port de Pêche που είναι το λιμάνι του Νουακσότ. Μοναδικές εικόνες. Άλλα ενδιαφέροντα μέρη είναι η Plage de Nouakchott αλλά και η Bibliotheque Habott στο Chinguetti.

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω: Η Μαυριτανική κουζίνα έχει πολύ ψάρι, πολύ ρύζι και φυσικά κοτόπουλο. Οι Μαυριτανοί έχουν «δανειστεί» αρκετές συνταγές από άλλες χώρες και η κουζίνα τους είναι ένα κράμα γαστρονομικών πολιτισμών.Το φαγητό στα παραδοσιακά μαυριτανικά πιάτα μπορεί να αλλάζει, όμως δεν αλλάζει ποτέ ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος. Οι Μαυριτανοί σερβίρουν τα φαγητά τους σε μεγάλα κοινόχρηστα μπολ γνωστά και ως «calabash». Οι Μαυριτανοί -ιδανικά- τρώνε με τα χέρια και αποφεύγουν τα πολλά σκεύη κατά τη διάρκεια του φαγητού τους. 10 Παραδοσιακά πιάτα που δοκιμάσαμε στη Μαυριτανία.

Που να μείνω – Ξενοδοχείο: Κλείσε οικονομική διαμονή στη Μαυριτανία.

Happy Traveller στη Μαυριτανία (ΜΕΡΟΣ Α) | ΜΕΡΟΣ Β

3 COMMENTS

 1. Είμαι φανατική ταξιδιώτης αρκετά….. πολυταξιδεμένη πελάτισσα του cosmorama και ενδιαφέρομαι για τη Μαυριτανία κ γενικά για ασυνήθιστα ταξίδια.
  Γράψτε μου τα σχέδια σας
  Ευχαριστώ
  Δαναη Θεοδωροπουλου

  • Γεια σου Δανάη,
   Ο λόγος που έχουμε κάνει αυτό το site είναι για να μοιραζόμαστε με ανθρώπους που αγαπούν το ταξίδι προορισμούς, τιπς και σημεία ενδιαφέροντος ανά κάθε τόπο.
   Ενημερώσου από το site μας για ταξίδια που έχουμε ήδη κάνει και σας προτείνουμε.
   Σ΄ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
   Καλή συνέχεια! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here