Νουακσότ! Ή αλλιώς στα βερβερικά, «το μέρος των ανέμων». Η Νουακσότ είναι η μεγαλύτερη πόλη της Μαυριτανίας καθώς και το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της.

Χώρα: Μαυριτανία
Ήπειρος: Αφρική
Πόλη: Νουακσότ
Έκταση: 1.000 km2
Νόμισμα: Ουγκίγια (MRO)
Επίσημες γλώσσες: Αραβικά, Γαλλικά
Πληθυσμός: 881.000
Οδηγούν από: δεξιά
Πολίτευμα: Ισλαμική Ημιπροεδρική Δημοκρατία

Γενικές Πληροφορίες: Η πόλη βρίσκεται στο δυτικό άκρο της ερήμου Σαχάρα, στην ακτή του Ατλαντικού ωκεανού. Οι οδοί της πόλης ονομάζονται κατά το γαλλικό πρότυπο, και έχουν ονόματα όπως – Avenue de Gaulle, Avenue Kennedy, και Avenue Lumumba. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 33 °C και 13 °C. Η πρωτεύουσα της χώρας δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη προϊστορία καιεπιλέχθηκε ως πρωτεύουσα για το ήπιο κλίμα της και την κεντρική θέση της στο βιώσιμο τμήμα της χώρας. Σήμερα ο πληθυσμός του Νουακσότ ανέρχεται περίπου στους 881.000 κατοίκους. Παρόλα αυτά είναι δύσκολη η ακριβής καταμέτρηση του πληθυσμού, καθ’ ότι μέρος αυτού είναι νομάδες.

About Nouakchott: Το Νουακσότ χτίστηκε πριν 65 περίπου χρόνια, όταν αποφασίστηκε η δημιουργία Μαυριτανικού κράτους των αραβόφωνων Βέρβερων της Δυτικής Σαχάρας. Μέχρι τότε δεν υπήρχε και η τότε κυβέρνηση έπρεπε ουσιαστικά να δημιουργήσει μια πόλη για να στεγάσει τους κατοίκους του νεοσύστατου κράτους. Οι περισσότεροι πολίτες ήταν νομάδες.

Που να πάω – Τι να δω: στη Νουακσότ έχει τόσα πολλά που πρέπει να δεις από κοντά. Εκεί βρίσκεται το Σαουδικό Τζαμί, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Ισλαμικών Σπουδών και Εθνικό Μουσείο. Ένα από τα κορυφαία σημεία σε όλη την πόλη είναι το Port de Pêche που είναι το λιμάνι του Νουακσότ. Μοναδικές εικόνες. Άλλα ενδιαφέροντα μέρη είναι η Plage de Nouakchott αλλά και η Bibliotheque Habott στο Chinguetti.

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω: Η Μαυριτανική κουζίνα έχει πολύ ψάρι, πολύ ρύζι και φυσικά κοτόπουλο. Οι Μαυριτανοί έχουν «δανειστεί» αρκετές συνταγές από άλλες χώρες και η κουζίνα τους είναι ένα κράμα γαστρονομικών πολιτισμών.Το φαγητό στα παραδοσιακά μαυριτανικά πιάτα μπορεί να αλλάζει, όμως δεν αλλάζει ποτέ ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος. Οι Μαυριτανοί σερβίρουν τα φαγητά τους σε μεγάλα κοινόχρηστα μπολ γνωστά και ως «calabash». Οι Μαυριτανοί -ιδανικά- τρώνε με τα χέρια και αποφεύγουν τα πολλά σκεύη κατά τη διάρκεια του φαγητού τους. 10 Παραδοσιακά πιάτα που δοκιμάσαμε στη Μαυριτανία.

Τι έγγραφα θα χρειαστείς: ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ με 6μηνη ισχύ και τουλάχιστον 3 διαθέσιμες σελίδες και 4 έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε λευκό φόντο. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ επίσης και το βιβλιαράκι ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ.

Μετακίνηση – Διαδρομές: Το σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της χώρας είναι ελλιπές. Οι δρόμοι της Μαυριτανίας είναι λίγοι και ελάχιστοι είναι ασφαλτοστρωμένοι. Ο εθνικός αερομεταφορέας είναι η Air Mauritanie. Κλείσε εισιτήρια για Μαυριτανία.

Που να μείνω – Ξενοδοχείο: Κλείσε οικονομική διαμονή στη Μαυριτανία.

Το ταξίδι μας στη Μαυριτανία έγινε τον Οκτώβριο του 2019 και ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό γραφείο Cosmorama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here