- Διαφήμιση -
Home ΑΦΡΙΚΗ Το 6ήμερο οδοιπορικό μας στη Μαυριτανία

Το 6ήμερο οδοιπορικό μας στη Μαυριτανία

1
1271
default

Ταξίδι στη Μαυριτανία, μια από τις πιο μη τουριστικές χώρες της Αφρικής. Κι όμως εκεί είναι που λατρεύουμε να ταξιδεύουμε. Να βλέπουμε διαφορετικές εικόνες, να γνωρίζουμε ιδιαίτερες κουλτούρες και να βιώνουμε μοναδικές εμπειρίες κλεισμένες σε ένα υπέροχο ταξίδι που απολαύσαμε στην Αφρική.

- Διαφήμιση -

Το οδοιπορικό μας στη Μαυριτανία ήταν από τα πιο συναρπαστικά που έχουμε κάνει για τη σεζόν 2019-20. Ταξιδέψαμε παρέα με το ταξιδιωτικό γραφείο Cosmorama.

Ημέρα 1η (17/10): Θεσσαλονίκη – Νουακσότ
Ξεκινάμε το ταξίδι μας από την πρωτεύουσα Νουακσότ. Η πρώτη ημέρα είναι ημέρα ταξιδιού. Δεν μένει χρόνος για εξερεύνηση. Οι υπόλοιπες όμως θα είναι γεμάτες από νέες εμπειρίες και μοναδικές τοποθεσίες.


Ημέρα 2η (18/10): Νουακτσότ
Το Νουακσότ χτίστηκε πριν 65 περίπου χρόνια, όταν αποφασίστηκε η δημιουργία Μαυριτανικού κράτους των αραβόφωνων Βέρβερων της Δυτικής Σαχάρας. Μέχρι τότε δεν υπήρχε και η τότε κυβέρνηση έπρεπε ουσιαστικά να δημιουργήσει μια πόλη για να στεγάσει τους κατοίκους του νεοσύστατου κράτους. Οι περισσότεροι πολίτες ήταν νομάδες. Η ημέρα σήμερα περιλαμβάνει ξενάγηση στην πόλη. Ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης είναι το κεντρικό Τζαμί (επίσκεψη μόνο εξωτερικά γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος σε αλλόθρησκους), η Λαϊκή Αγορά, το κέντρο χειροτεχνίας και φυσικά το ψαρολίμανο στις ακτές του Ατλαντικού λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης. Για τους λάτρεις των μουσείων υπάρχει στην πόλη, το Εθνικό Μουσείο.

Κλείσε εισιτήρια για Μαυριτανία


Ημέρα 3η (19/10): Νουακτσότ – Ατάρ
Τη δεύτερη ημέρα σειρά έχει το Ατάρ. Από το Νουακσότ μέχρι το Ατάρ η μετακίνηση γίνεται με αυτοκίνητα. Εκεί ανακαλύπτεις ένα τοπίο γοητευτικό γεμάτο ακακίες ενώ κάποιες φορές βλέπεις και καλύβες οι οποίες υποδηλώνουν υποτυπώδεις οικισμούς. Κατά τη διαδρομή για το Ατάρ μπορείς να κάνεις και στάση στο χωριό Αζουγί που διετέλεσε πρωτεύουσα του κινήματος των Αλ Μοραβιδών. Το Ατάρ είναι μία πόλη 25.000 κατοίκων και πρωτεύουσα της επαρχίας Αντράρ στη βορειοδυτική άκρη της χώρας. Φτάνεις στο Ατάρ αργά το απόγευμα.


Ημέρα 4η (20/10): Ατάρ – Ουαντανέ – Τσινγκετί
Σήμερα το πρόγραμμα έχει Ουαντανέ. Μια πόλη που συνέδεσε τo όνομά της με το εμπόριο του αλατιού καθώς καραβάνια μετέφεραν πλάκες αλατιού από το Ιτζιλ. Χωμάτινα δρομάκια και ιδιότυπη αρχιτεκτονική της, εξαιτίας της οποίας έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σειρά έχει το Τσινγκετί. Η μεσαιωνική πόλη Τσινγκετί είναι χαμένη μέσα στην άμμο της Σαχάρας και η έβδομη ιερή πόλη του Ισλάμ. Το 1980 ανακαλύφθηκε ότι οι φτωχοί κάτοικοι της χαμένης στην έρημο πόλης, είχαν ανάμεσα στα λιγοστά αντικείμενα τους, σπάνια χειρόγραφα και περγαμηνές του 11ου αιώνα. Η UNESCO μάλιστα κινητοποιήθηκε γρήγορα και εφοδίασε τους κατόχους με κουτιά… παπουτσιών για να προστατεύσουν τα χειρόγραφα. Σήμερα αρκετά απ’ αυτά φυλάσσονται στα σπίτια των κατοίκων σε μεταλλικές ντουλάπες μια και είναι κληρονομιά των παππούδων τους. Αξίζει να περπατήσεις στα δρομάκια της πόλης με τη χαρακτηριστική μαυριτανική αρχιτεκτονική, εκεί μάλιστα θα δεις και το χαρακτηριστικό τζαμί και φυσικά τους αμμόλοφους.

Ημέρα 5η (21/10): Τσινγκετί – Ατάρ Σήμερα αφού διασχίσεις τους ορεινούς όγκους της οροσειράς Ζάγκρα, φτάνεις στην όαση Χαριέτ, η οποία είναι ανάσα δροσιάς στο άνυδρο τοπίο της κεντρικής Μαυριτανίας. Έπειτα το πρόγραμμα έχει στάση στην πόλη Ατάρ για βόλτα και επίσκεψη στο τοπικό μουσείο.


Ημέρα 6η (22/10): Ατάρ – Νουακτσότ
Ένα από τα κορυφαία μέρη για να επισκεφθείς στη Μαυριτανία είναι φυσικά η όαση Τεργίτ. Ένας παράδεισος με τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση που κάποτε δρόσιζε τα καραβάνια της ερήμου. Εκεί αξίζει να σταματήσεις και να περπατήσεις στους πυκνούς φοίνικες, και -γιατί όχι- να κολυμπήσεις στα δροσερά και καθαρά νερά του ποταμού που διασχίζει το Ουάντι. Στη συνέχεια το πρόγραμμα έχει επιστροφή στη Νουακσότ για διανυκτέρευση και κάπου εκεί τελειώνει αυτό το μοναδικό ταξίδι.

Τι έγγραφα θα χρειαστείς: ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ με 6μηνη ισχύ και τουλάχιστον 3 διαθέσιμες σελίδες και 4 έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε λευκό φόντο. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ επίσης και το βιβλιαράκι ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ.

Το ταξίδι μας στη Μαυριτανία έγινε τον Οκτώβριο του 2019 και ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό γραφείο Cosmorama.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here