Η Πελοπόννησος και πιο συγκεκριμένα ο νομός Αχαΐας έχει αρκετά πράγματα να δεις και να κάνεις. Η οργιώδης φύση, η πλούσια ιστορία, τα ιστορικά μνημεία της αλλά και τα γραφικά χωριά της είναι τόσα πολλά, που μπορεί να σε κάνουν να μην ξέρεις τι να πρωτοδείς.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, επισκέφθηκε και σου παρουσιάζει τα 10 κορυφαία μέρη για να επισκεφθείς στην Αχαΐα!

1.Το κλήμα του Παυσανία. Το κλήμα είναι πάνω από 2.200 ετών, αφού ήδη από το 160 π.Χ. ο Παυσανίας το αναφέρει ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο», λόγω του μεγέθους του. Είναι ένα από τα πιο απίθανα πράγματα που μπορείς να δεις, αφού το κλήμα αυτό, μόνο με κλήμα δεν μοιάζει. Και μπορεί αυτό το υπέροχο κληματόδεντρο να είναι θηριώδες αλλά ενώ ανθίζει κάθε Μάιο, αλλά δεν δίνει ποτέ καρπούς. Αξίζει να το δεις, εσύ τι λες;

Το κλήμα του Παυσανία

2. Μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου. Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο. Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων σε υψόμετρο 899 μέτρων. Η Μονή θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα. Χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Συμεών και Θεόδωρο. Μια επίσκεψη θα σε πείσει ότι δε χρειάζεται να είσαι πιστός για να την επισκεφθείς. Η ομορφιά της είναι καθολική!

Μοναστήρι Μεγάλου Σπηλαίου

3. Καλάβρυτα. Ποιος ταξιδιώτης θα φτάσει στην Αχαία και δεν θα επισκεφθεί τα Καλάβρυτα; Κανείς. Βρίσκονται σε υψόμετρο 735 μέτρων και είναι ένα από τα ιστορικότερα σημεία της περιοχής, όσον αφορά την περίοδο της Κατοχής. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ήταν που ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό (τους περισσότερους πάνω από την ηλικία των 12) των Καλαβρύτων και έκαψε ολοσχερώς την πόλη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, εκτός από βόλτα στην πόλη των Καλαβρύτων, φρόντισε να επισκεφθείς και τον ιστορικό λόφο όπου χάθηκαν άδικα τόσες ζωές. Εντός των Καλαβρύτων μπορείς να κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της, να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής και φυσικά να επισκεφθείς το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

4. Μονή Αγίας Λαυρας. Ίσως ένα από τα ιστορικότερα σημεία της περιοχής. Η Αγία Λαύρα, το ιστορικό δέντρο από όπου ξεκίνησε η επανάσταση και όλα όσα ιστορικά μαθαίναμε από το σχολείο, κρυμμένα σε έναν τόπο μαγικό. Πήγαινε για να ανακαλύψεις την ιστορία με τα ίδια σου τα μάτια και να την μάθεις και στη νέα γενιά.

Μονή Αγίας Λαύρας

5. Ιερά μονή Παναγίας Πλατανιώτισσας. Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Πλατανιώτισσας είναι ένα μέρος που ανακαλύψαμε αφότου εσείς μας το προτείνατε στο ίνσταγκραμ και πόσο σας ευχαριστούμε για αυτό (!). Η Ιερά μονή βρίσκεται μέσα σε τεράστιο κορμό από Πλατάνια και είναι ό,τι πιο ιδιαίτερο έχουμε δει ποτέ. Ακριβώς απέναντι από την Ιερά μονή βρίσκεται και ένα παραδοσιακό ταβερνάκι στο οποίο μπορείς να δοκιμάσεις νόστιμα φαγητά της Αχαΐας και όχι μόνο.

Ιερά Μονή της Παναγίας Πλατανιώτισσας

6. Οδοντωτός. Ο Οδοντωτός είναι από τα κορυφαία πράγματα για να δεις και να ανακαλύψεις στην Αχαία. Είτε τον δεις μέσω τρένου, είτε τον περπατήσεις μπορείς να καταλάβεις το λόγο που είναι τόσο «διάσημος». Εμείς και περπατήσαμε, αλλά και πήραμε το τρένο για κάποιες στάσεις. Η εμπειρία είναι ανεπανάλειπτη.

Οδοντωτός

7. Καταρράκτης Ταξιάρχη. Ο καταρράκτης του Ταξιάρχη βρίσκεται στα Άνω Βλασιά. Ένας ακόμη φυσικός παράδεισος πολύ εύκολα προσβάσιμος για μικρούς και μεγάλους. Τα 100 σκαλιά που σε χωρίζουν από τους καταρράκτες του Ταξιάρχη είναι πολύ εύκολο να τα κατέβεις. Παντού υπάρχουν κάδοι για να πετάξεις τυχόν απορρίμματα. (Αν και το πιο σωστό είναι να τα παίρνουμε μαζί μας και να τα πετάμε σε κάδο μακρυά από τη φύση). Το μέρος είναι μοναδικό ειδικά αν συνυπολογισεις το ποσό σύντομα φτάνεις σε αυτό. Έχει μόλις 100 σκαλοπάτια που μπορείς εύκολα να τα κατέβεις με παιδί και σκυλί, όπως εμείς. Βέβαια το ανέβασμα δεν είναι εξίσου εύκολο, αλλά είναι αρκετά βατό.

Καταρράκτης Ταξιάρχη

8. Λίμνη Τσιβλού. Η αλπική αίσθηση που αποκομίζεις από την επίσκεψή σου στη λίμνη Τσιβλού είναι πρωτόγνωρη. Είναι μια από τις ελάχιστες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου και βρίσκεται στις πλάγιες του βουνού των Καλαβρύτων, τον Χελμό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι ιδανική για περιπάτους, πικ νικ και ποδηλατικές εξορμήσεις.

Λίμνη Τσιβλού

9. Βουνό Χελμός και Τηλεσκόπιο. Μια επίσκεψη στο Βουνό Χελμός και το Τηλεσκόπιο θα σε πείσει ότι τελικά η Αχαία έχει πολλά περισσότερα πράγματα απ΄όσα περίμενες. Από τη μια η παραδοσιακή και άγρια φυσική ομορφιά του τόπου στο βουνό και από την άλλη το απόλυτα σύγχρονο τηλεσκόπιο.

Τηλεσκόπιο

10. Τα χωριά της Αχαΐας. Κλειτορία, Πλανητέρο, Ζαχλώρου αλλά και Διακοφτό είναι κάποια από τα χωριά και τους οικισμούς που πρέπει να μπουν στη λίστα σου. Εκτός από πλούσια ιστορία και γραφικά μέρη, εκεί θα ανακαλύψεις την πραγματική ζωή του τόπου.

Πλανητέρο

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here