Μερικές φορές όταν ανακοινώνουμε ότι θα επισκεφθούμε ή έχουμε επισκεφθεί χώρες όπου είναι γνωστό ότι βασανίζονται, σκοτώνονται ή κακοποιούνται ζώα έχουμε συνηθίσει να λαμβάνουμε αρνητικά μηνύματα από κάποιους.

Ένα παράδειγμα είναι το παρακάτω, όταν ανακοινώσαμε το ταξίδι μας στα Νησιά Φερόε:

«Μονο απεχθεια στους δολοφονους,και κακως ο κοσμος παει και αφηνει εκει τα χρηματα του….προσωπικη μου γνωμη σύμφωνα με αυτα που γνωριζω….»

Σχεδόν άμεσα ήρθε η απάντηση από εμάς που ήταν η παρακάτω:

Δεν διαφωνούμε καθόλου στο κομμάτι των φαλαινών. Όμως με αυτό το σκεπτικό δεν θα έπρεπε να επισκεπτόμαστε καμία χώρα, ούτε καν τη δική μας γιατί σε όλες βασανίζονται και σκοτώνονται άδικα και με βάναυσο τρόπο ζώα. Εμείς ως ταξιδιώτες για παράδειγμα δεν πηγαίνουμε σε τσίρκο, σε πισίνες με δελφίνια και σε παρεμφερή δρώμενα. «Πληγώνουμε» τουριστικά ό,τι μας ενοχλεί σε κάθε χώρα. Αλλά το να μην επισκεφθείς ένα μέρος γιατί πχ μια ομάδα ανθρώπων κάνει κάτι, δεν είναι εντός του ταξιδιωτικού σκεπτικού μας.

Και μ΄αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό το κομμάτι των ταξιδιών γιατί αρκετοί ευαίσθητοι ταξιδιώτες αναρωτιούνται συχνά τι να κάνουν σ΄αυτές τις περιπτώσεις.

Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ: Είμαστε βαθιά ενωμένοι με τη φύση και την αγαπάμε πολύ. Την σεβόμαστε και την εκτιμάμε. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε οικολογικά προιόντα, να μην λερώνουμε πουθενά, να μαζεύουμε τα σκουπίδια δικά μας (και άλλων -προ κορωνοιού-) και γενικώς έχουμε μια αρκετά οικολογική στάση ζωής.

Happy Traveller Sri Lanka

Εκτός αυτού όταν ταξιδέψαμε για παράδειγμα στην Ουκρανία και στο πρόγραμμα είχε επίσκεψη σε πισίνα με show δελφινιών, είπαμε πως δεν θέλουμε να πάμε γιατί είναι κατά των ιδανικών μας. Γενικώς προσπαθούμε να πλήξουμε τέτοιου είδους δρώμενα. Έχουμε δει δελφίνια, όμως τα είδαμε με τους δικούς τους όρους. Μια φορά στον Άγιο Δομίνικο (εντός θάλασσας) και άλλη μια φορά στην Αυστραλία και πάλι ήταν ελεύθερα στον ωκεανό. Επιλέγουμε πάντα ό,τι και αν κάνουμε να είναι υπέρ των ζώων και να μην τα πληγώνει με κάποιο τρόπο. Δεν θέλουμε δηλαδή να συμμετέχουμε σε οτιδήποτε δεν είναι σωστό σύμφωνα με τα δεδομένα μας.

Το να πάμε στο άλλο άκρο και να μην επισκεφθούμε μια χώρα γιατί βασανίζουν ή σκοτώνουν ζώα νομίζουμε ότι είναι ένα λάθος σκεπτικό. Από την άλλη ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως νομίζει. Παρόλα αυτά αν αρχίζαμε να απορρίπτουμε χώρες μ΄αυτό το ρυθμό δεν θα ταξιδεύαμε στην Ισπανία γιατί έχουν ταυρομαχίες ή δεν θα επισκεπτόμασταν την Ταϊλάνδη γιατί έχουν ως δραστηριότητα βόλτες με ελέφαντα. Ή ακόμη χειρότερα θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα, επειδή κάποιοι μουσουλμάνοι παντρεύονται παιδιά ή γυναίκες παρά την θέλησή τους. Και η λίστα συνεχίζεται.

Όλες οι χώρες έχουν κάτι για το οποίο αξίζει να ντρέπονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι τις βγάζουμε από την ταξιδιωτική μας λίστα. Αντιθέτως τις επισκεπτόμαστε και ενδυναμώνουμε όλα τα θετικά και όμορφα που έχουν. Γεμίζουμε με εμπειρίες και τις μοιραζόμαστε με άλλους.

Και βέβαια στηλιτεύουμε τις πράξεις που δεν είναι σωστές. Εννοείται πως δηλώνουμε ευθαρσώς την αντίθεσή μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε, ότι βλάπτει ανυπεράσπιστους ανθρώπους ή ζώα. Αλλά δεν κλείνουμε τα ταξιδιωτικά μας μάτια στον κόσμο. Δεν μπλοκάρουμε χώρες εξαιτίας αυτού.

ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ: Τετριμμένο αλλά αληθινό! Μπορείς να κάνεις την αλλαγή και να καλυτερέψεις τον κόσμο απλά ενδυναμώνοντας ό,τι σ΄αρέσει και αγαπάς, όχι κατακρίνοντας ό,τι σε ενοχλεί. Το να βασανίζονται τα δελφίνια δεν θα σταματήσει αν εγώ δεν επισκεφθώ την Ουκρανία, θα σταματήσει αν ο διοργανωτής δεν βγάζει αρκετά χρήματα απ΄αυτό και κλείσει! Άρα πράττουμε αναλόγως και βάζουμε ο καθένας το δικό του λιθαράκι προς την ευτυχία!

Δες πόσο τέλειο είναι να κολυμπάς ελεύθερος και να έρχονται τα δελφίνια πλάι σου: Κολυμπήσαμε με τα δελφίνια μαζί με τους Rockingham Wild Encounters | Αυστραλία

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here