Τάρπον Σπρίνγκς! Ποια είναι άραγε η πόλη που μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας τις τελευταίες ημέρες; Είναι σίγουρα η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικού πληθυσμού σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Εμείς ταξιδέψαμε, γνωρίσαμε και σου παρουσιάζουμε την πόλη για την οποία μιλάει σήμερα όλη η Ελλάδα!

Από το ταξίδι μας στο Τάρπον θα σε εντυπωσιάσει η ελληνική αύρα που υπάρχει παντού, οι πεντανόστιμες ελληνικές λιχουδιές και οι καλοσυνάτοι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να σε καλωσορίσουν στη πόλη!

tarpon springs america happy traveller (7)

Πόλη: Τάρπον Σπρίνγκς
Χώρα: Αμερική
Πολιτεία: Φλόριντα
Κομητεία: Πινέλας
Έκταση: 43,8 χλμ²
Υψόμετρο: 7 μ

Γενικές Πληροφορίες:
Το Τάρπον Σπρινγκς είναι πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών και βρίσκεται στην κομητεία Pinellas της Φλόριντα την οποία επισκεφθήκαμε στο τέλος του 2019. Στην απογραφή του 2000 είχε 21.003 κατοίκους. Το 2004 σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε πληθυσμό 22.554 κατοίκους. Το Τάρπον Σπρινγκς είναι γνωστό από την έντονη παρουσία Ελληνοαμερικανών, που είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ.

Καλύμνιοι Μετανάστες:
Στο Τάρπον Σπρίνγκς μεταναύστευσαν πολλοί Καλύμνιοι. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το ελληνικό και πιο συγκεκριμένα το Καλύμνιο στοιχείο είναι έντονο στην πόλη. Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη κατά τη δεκαετία του 1880, για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Μάλιστα το 1905 ο Γιάννης Κόκκορης παρουσίασε την τεχνική της συλλογής σπόγγων στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο Κόκκορης έφερε σπογγαλιείς από τα Δωδεκάνησα και τη Χάλκη, με αποτέλεσμα ως το 1930 να δημιουργηθεί μια ανθούσα βιομηχανία σπόγγων στην πόλη, που απέδιδε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Ονομασία:
Κάποιοι από τους πρώτους επισκέπτες που έρχονταν, παρατήρησαν τα ψάρια της περιοχής να πηδούν πάνω από τα νερά κι έτσι ονόμασαν την τοποθεσία Tarpon Springs.

Που να πάω – Τι να δω:
Η πόλη έχει πολλά και ενδιαφέροντα σημεία. Το πρώτο που θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον είναι το ποτάμι που διασχίζει το Τάρπον Σπρίνγκς. Εκεί θα δεις και πολλά καραβάκια. Από εκεί μάλιστα θα πάρεις και βαρκούλα για να κάνεις βόλτα και να δεις την πόλη από μια άλλη οπτική. Αξίζει να δεις από κοντά το παλιό Δημαρχείο (Old Tarpon Springs City Hall), το παλιό γυμνάσιο (Old Tarpon Springs High School), και φυσικά την ιστορική περιοχή της πόλης (Tarpon Springs Historic District).

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο Τάρπον Σπρίνγκς

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να παραλείψεις το νησάκι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πόλη. Φτάνεις εκεί πολύ εύκολα, με το αυτοκίνητο.

default
Το νησάκι του Τάρπον Σπρίνγκς, Αμερική

Ο εορτασμός των Θεοφανείων:
Το Τάρπον Σπρίνγκς είναι πολύ γνωστό για τις παραδοσιακές θρησκευτικές τελετουργίες της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, με πιο διάσημη την εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια τελετή που έχει τις ρίζες της την εποχή που ακόμα ανθούσε η σπογγαλιεία και οι αλιείς χρειάζονταν τη θεία βοήθεια στο επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούσαν. Ο εορτασμός προσελκύει πλήθος Ελληνοαμερικανών από όλη την Αμερική, με αποτέλεσμα την ημέρα αυτή να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης.

tarpon springs america happy traveller (5)

Ο Καλύμνιος Δήμαρχος:
Ο Κρις Αλαχούζος, είναι ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς. Γεννήθηκε στην Κάλυμνο και μετανάστευσε μαζί με τον πατέρα του στις ΗΠΑ, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Όταν εκλέχτηκε την πρώτη φορά δήμαρχος της πόλης, τίμησε την ψήφο του κόσμο και έκανε πολλά πράγματα για το Τάρπον Σπρίνγκς και τους κατοίκους του. Οι κάτοικοι το εκτίμησαν και τον επιβράβευσαν με την επανεκλογή του για δεύτερη φορά ως δήμαρχος.

Τι να κάνω – Δραστηριότητες: Ως δραστηριότητα στο Τάρπον Σπρίνγκς μπορείς να κάνεις βαρκάδα στον κόλπο του Μεξικού και το νησί Άνκλοτ. Μάθε περισσότερα για αυτή τη δραστηριότητα, εδώ.

Πως να πάω – Πως θα φτάσεις εκεί:
Το Τάρπον Σπρινγκς βρίσκεται κοντά στη πόλη Τάμπα, στη δυτική Φλόριντα. Αν και εκεί είναι το πιο κοντινό αεροδρόμιο,αν θέλεις να πας από Ελλάδα πρέπει να πετάξεις για Ορλάντο ή καλύτερα Μαϊάμι όπου υπάρχουν πολλές επιλογές αεροπορικών σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Επειδή πετάνε πολλές εταιρείες το καλύτερο είναι να συγκρίνεις τιμές και να κλείσεις την καλύτερη προσφορά. Για να κάνεις κάτι τέτοιο είναι καλή επιλογή να χρησιμοποιήσεις μια ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών όπως το .

Που να μείνω – Διαμονή: 
Στο Τάρπον Σπρίνγκς θα βρεις πληθώρα δωματίων. Αν θέλεις να βρεις φθηνά και καλά δωμάτια τσέκαρε εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here