- Διαφήμιση -
Home ΕΥΡΩΠΗ ΒΙΛΝΙΟΥΣ: Η μπαρόκ πρωτεύουσα της Λιθουανίας

ΒΙΛΝΙΟΥΣ: Η μπαρόκ πρωτεύουσα της Λιθουανίας

0
17793
default

Η μπαρόκ πρωτεύουσα της Λιθουανίας με τις εκπληκτικές «γωνιές» της είναι σίγουρα ένας προορισμός που πρέπει να προσθέσεις στη λίστα σου. Αν δεν το έχεις ήδη κάνει! Μποέμ γειτονιές, απολαυστικές γαστρονομικές εμπειρίες και συγκλονιστικές εμπειρίες είναι έτοιμα να σε συναρπάσουν στην λιθουανική πρωτεύουσα!

default
Βίλνιους, Λιθουανία
- Διαφήμιση -

Χώρα: Λιθουανία
Πρωτεύουσα: Βίλνιους
Επίσημες γλώσσες: Λιθουανικά
Πολίτευμα: Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Οδηγούν από: δεξιά
Πληθυσμός: 574.221
Έκταση: 65.300 km2
Νόμισμα: Ευρώ
Διαφορά ώρας: Ίδια ώρα με την Ελλάδα

Γενικές Πληροφορίες:
Βίλνιους είναι η πρωτεύουσα της Λιθουανίας με πληθυσμό περισσότερο από 570.000 κατοίκους. Βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Λιθουανία και έγινε πρωτεύουσα της Λιθουανίας για πρώτη φορά το 1323. To Βίλνιους  είναι η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που μπορείς να πετάξεις με αερόστατο.

Που να πάω – Τι να δω:
Φυσικά μια από τις πρώτες στάσεις σου στην πρωτεύουσα θα είναι η παλιά πόλη. Η Παλιά Πόλη της Βίλνιους έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Επίσης υπάρχουν περισσότερες από 40 εκκλησίες στη πόλη. Μπορείς να διαλέξεις και να επισκεφθείς κάποιες από αυτές. Πήγαινε μια βόλτα και στη νέα πόλη. Εκεί θα βρεις μεγάλα εμπορικά καταστήματα και σημαντικά κτίρια της πόλης. Επισκέψου επίσης και τον λόφο με τους 3 σταυρούς και την υπέροχη θέα. Πέρνα σίγουρα από την γειτονιά Ουζούπις (Užupis). Θα λέγαμε ότι μοιάζει αρκετά με την Μονμάρτη του Παρισιού. Τέλος, μπορεί να είναι κάπως στενάχωρο αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον μια επίσκεψη στα κελιά και το μουσείο της KGB.

Εκτός Βίλνιους:
Όταν επισκεφθείς την Λιθουανία σίγουρα θα πρέπει να πας στην πρωτεύουσα το Βίλνυους. Εκεί υπάρχουν πολλά να δεις με αποκορύφωμα την πανέμορφη παλιά πόλη. Εκτός της πόλης μπορείς να δεις αρκετά και ενδιαφέροντα μέρη. Όπως για παράδειγμα το Καούνας που είναι και η παλιά πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Εκεί, εκτός από την γραφική πόλη, θα περπατήσεις και σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της χώρας, το κάστρο του Καούνας. Επίσης σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα υπάρχει η λίμνη Τρακάι (Trakai), την οποία αξίζει να επισκεφθείς. Τέλος, σε απόσταση 3 ωρών από το Βίλνιους βρίσκεται ο λόφος των σταυρών που είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της χώρας, ο λόφος με τους σταυρούς. Μπορεί να απέχει αρκετά όμως αξίζει τον κόπο ειδικά αν κάνεις road trip.

vilnius lithuania happy traveller (40)

Τι να φάω – Τι να δοκιμάσω:
Η παραδοσιακή λιθουανική κουζίνα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο κρέας όπως αγριόχοιρο ή φασιανό. Ένα παραδοσιακό πιάτο είναι η πατάτα φούρνου cepelinai «ζεπελίνε» και η κρύα σούπα saltibarciai «σαλτιμπάρσκε» η οποία θυμίζει το ισπανικό gaspacho. Τέλος δοκίμασε αρίστης ποιότητας λιθουανική μπίρα Hira.

Πότε να πάω:
Η Λιθουανία είναι μια αρκετά κρύα χώρα. Άρα η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείς είναι όταν οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες. Αυτό συμβαίνει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here