Όταν πατήσεις στη Χρυσή φτάνεις αυτομάτως στον εξωτικό παράδεισο της Κρήτης. Η μικροσκοπική νήσος είναι μια όαση ομορφιάς και φυσικού κάλους που την ερωτεύεται κάθε λάτρης της θάλασσας.

Το HappyTraveller.Gr ταξίδεψε, απόλαυσε και σου παρουσιάζει το «νησί» όπως το αποκαλούν οι Ιεραπετρίτες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η Χρυσή βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας στο Λιβυκό πέλαγος. Έχει μήκος 5χλμ και μέσο πλάτος 1χλμ. Ο θαλάσσιος πλούτος της Χρυσής είναι εντυπωσιακός καθώς τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα χρονολογούνται 350.000 έως 70.000 χρόνια πριν, όταν το νησί ήταν βυθισμένο στο νερό.

Happy Info: Η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης.  

ΠΟΥ ΝΑ ΠΩ – ΤΙ ΝΑ ΔΩ: Το ψηλότερο σημείο είναι ο λόφος Κεφάλα που φτάνει τα 27 μέτρα. Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει το κεδροδάσος που έχει έκταση 350 στρέμματα. Τα δέντρα των κέδρων έχουν μέση ηλικία τα 200 χρόνια. Επίσης στο νησί υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και μια παλιά αλυκή που ακόμη μαζεύει αλάτι.

Happy Info: Η Χρυσή αποτελεί το νοτιότερο φυσικό πάρκο της Eυρώπης και ονομάζεται από πολλούς «η διαμαντόπετρα της Μεσογείου».

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ: Από τα μέσα Μαΐου έως το τέλος του Οκτώβρη εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια σκαφών από το λιμάνι της Ιεράπετρας στις 10.30. Το ταξίδι από Ιεράπετρα διαρκεί από 20 έως 55 λεπτά ανάλογα το σκάφος. Για να φτάσεις εκεί μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στα βαρκάκια, πλοιαράκια και πιο μεγάλα σκάφη που καλύπτουν κάθε γούστο.

Ως REAL Happy Travellers χρόνια τώρα, έχουμε επισκεφθεί τη Χρυσή και πολύ παλιότερα, το 2012 και απολαύσαμε και πάλι τα καταγάλανα νερά της. (φωτο ακολουθως)

Ο Ευτύχης και η Ηλέκτρα σε επίσκεψή τους στο νησί Χρυσή το 2012

Στα πλαίσια προστασίας αυτού του νησιού, έχουν «θεσπιστεί» και κάποιοι νόμοι τους οποίους πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι θα το επισκεφθούν και άρα απογορεύεται:

  • Η οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης
  • Η μετακίνηση των επισκεπτών, εκτός των οροθετημένων μονοπατιών και του αιγιαλού
  • Η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων, κογχυλιών και αρχαίων ευρημάτων
  • Η συλλογή ζώων και φυτών
  • Η ελεύθερη κατασκήνωση
  • Το άναμμα φωτιάς
  • Το κάπνισμα σε θαμνώδεις και δασώδεις περιοχές

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ταξιδιωτικά άρθρα σχετικά με την Κρήτη:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here